<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hétfőtől Ausztriában már nem fogadják el az egydózisú Janssen-vakcinát az oltási igazolványhoz, érvényességének megőrzéséhez újabb oltásra van szükség. Jó hír azonban, hogy ez – a korábbi sajtóhírekkel ellentétben – a beutazást nem érinti: Magyarországról és Európa nagy részéről továbbra is ugyanúgy léphetjük át a határt Janssen-oltással, mint korábban. A beutazási szabályok ugyanis nem változtak egy osztrák kormányzati honlapon elérhető tájékoztatás szerint.

Első hallásra meglehetősen szigorú rendelkezést léptetett életbe hétfőn Ausztria. Január harmadikától ugyanis nem fogadják el az ottani oltási igazolványhoz (amit ott Zöld igazolványnak hívnak) az egydózisú, Covid elleni Janssen-vakcinát önmagában – annak ellenére sem, hogy azt az Európai Gyógyszerügynökség tavaly jóváhagyta.

Fokozódó szigor

Ahhoz, hogy a Janssennel oltottak igazolványának érvényessége megmaradjon,

január 3-ig újabb oltást kellett felvenniük: az osztrák hatóságok egy mRNS-vakcinát (Pfizert vagy Modernát) ajánlanak számukra.

Az újabb oltás felvételének szükségességét a „legfrissebb tudományos adatokkal”, főleg az omikron-variáns terjedésével indokolják. A kötelezettség alól csak azok mentesülnek, akik már átestek a Covid-betegségen – esetükben továbbra is elegendő az egyszeri Janssen-vakcina.  

Nem kell lemondanunk Bécsről. (EPA/CHRISTIAN BRUNA )Nem kell lemondanunk Bécsről. (EPA/CHRISTIAN BRUNA )

A hatóságok összesen 260 ezer érintettek értesítettek a változásról, akik közül – december végéig 75 ezren még nem vettek fel újabb oltást.

A beutazás nem változik 

Magyar szempontból persze fontosabb kérdés, hogyan befolyásolja a szigorítás a beutazást. A jó hír, hogy – a tegnap megjelent hazai sajtóhírekkel ellentétben – nem befolyásolja azt, derül ki az osztrák szociális és egészségügyi minisztérium honlapján elérhető aktuális tájékoztatásból.

A beutazás Ausztriába  továbbra is lehetséges olyan tanúsítvánnyal, amely bizonyítja az egydózisú Janssen-vakcina felvételét, mivel nem változik a beutazási rendelet

- olvasható a honlapon.

Igaz, teszik hozzá, az egyszeri Janssen-oltással nem mehetünk étterembe, mivel Ausztriában az egyszeri oltást (és már ennek tekintik az egydózisú Janssent is) nem ismerik el többé „2G-igazolásnak” – ezt az igazolást csak azok kaphatják meg, akik teljes körűen beolttatták magukat vagy felgyógyultak a Covidból.

Ami az általános szabályokat illeti, Ausztria az európai országok többségét – így Magyarországot is – a legjobb kategóriába sorolja Covid-járvány szempontjából. A beutazás azonban így is

csak azoknak lehetséges, akik teljeskörűen beolttatták magukat vagy igazoltan átestek a Covid-betegségen, és emellett PCR-tesztnek is alávetik magukat – utóbbi alól csak azok kapnak felmentést, akik már felvették a harmadik, emlékeztető oltást. (A Janssennel oltottak esetében értelemszerűen a második oltás a „harmadik”, hiszen ez a vakcina egydózisú.)

A PCR-teszttel nem rendelkező vagy harmadik oltást fel nem vevő személyeknek előre regisztrálniuk kell magukat vagy házi karanténban kell maradniuk, amíg be nem mutatnak egy negatív tesztet. A teljesen oltatlan és a betegségen át nem esett személyek pedig regisztrációra és 5-10 napos karanténra kényszerülnek beutazásuk után.  

Az ingázóknak könnyebb

Jóval enyhébb szabályozás érvényes a rendszeresen ingázókra, tehát azokra, akik havonta legalább egyszer átlépik az osztrák határt munkavégzés, oktatásban való részvétel vagy családi okok miatt. Rájuk a 3G-szabály vonatkozik, tehát

azok is beutazhatnak karantén- és bejelentési kötelezettség nélkül, akik nem vették fel az oltást és nem is estek át a fertőzésen, amennyiben teszteltetik magukat. A PCR-teszt 72, az antigénteszt 24 óráig érvényes.

Az általánosan érvényes szabályok közé tartozik az is, hogy belső közösségi terekbe csak a 2G-szabályozásnak eleget tevő (tehát oltott vagy gyógyult) emberek léphetnek be, és kültéri közösségi eseményeken is csak ők vehetnek részt.

A 2G-szabályozást nem teljesítő személyekre továbbra is kijárási tilalom vonatkozik: ők csak meghatározott céllal – munkavégzés, tanulás, alapvető árucikkek beszerzése – hagyhatják el lakóhelyüket.

Az osztrák kormány „egyébként” azt tervezi, hogy februártól – az EU-n belül elsőként – minden felnőtt számára kötelezővé teszi a Covid elleni vakcina felvételét. Ugyanakkor a kötelező oltás és a korlátozások ellen rendszeresek a kisebb-nagyobb tüntetések Ausztriában, és korántsem biztos, hogy ezt a tervet a kormány keresztül tudja vinni.

Hézagos ellenőrzés

Ami pedig a beutazás gyakorlati oldalát illeti: kollégánk, aki az Ausztriában nem elismert Szputnyik-vakcinát kapta alapoltásként, tavaly augusztus végén itthon készült negatív teszttel tudott beutazni Ausztriába, amit a határon kértek el tőle az osztrák határőrök.

Éttermekben, kávézókban, múzeumokban és turista-látványosságoknál elkérték ugyan a tesztjét, de csak rápillantottak a telefonon bemutatott qr-kódra, nem ellenőrizték például annak dátumát.

Szeptemberben pedig egy ausztriai tesztre vonatkozó regisztrációval is beengedte őt az osztrák határőr az országba.

Bár azóta a szabályok szigorodtak, a fenti példa arra enged következtetni, hogy betartásukat nem minden esetben ellenőrzik teljeskörűen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Összegyűjtötték az aláírásokat az ellenzéki népszavazáshoz
Valkai Nikoletta | 2022. január 20. 18:31
A két kérdéshez összesen 470 ezer aláírást szedtek össze.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló