<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az ukrajnai háború és a meredeken emelkedő árak miatt a svéd kormány csökkentette GDP-növekedési előrejelzését.

"A jövőben nehezebb időkre számíthatunk" - mondta Mikael Damberg pénzügyminiszter szerdán Stockholmban tartott sajtótájékoztatóján.

Az idei növekedési előrejelzést a szerdán kiadott prognózisában 1,9 százalékra csökkentette a svéd kormány az áprilisban előrejelzett 3,1 százalékról. A 2023-as növekedési előrejelzés 1,1 százalékra csökkent 1,6 százalékról, a 2024-es viszont 2,1 százalékra emelkedett 1,6 százalékról, a 2025-ös pedig 2,0 százalékra 1,7 százalékról.

A pénzügyminiszter szerint a magas infláció és az emelkedő kamatlábak várhatóan visszafogják a növekedést az elkövetkező években. A magas infláció és az emelkedő kamatlábak hatással vannak a háztartások vásárlóerejére, ami egyértelműen visszafogja a magánfogyasztást idén és jövőre is. Az export és a beruházások várhatóan szintén lassabban fognak növekedni a jövőben.

Az idei növekedési előrejelzést 1,9 százalékra csökkentette a svéd kormány az áprilisban előrejelzett 3,1 százalékról.. Fotó: DepositphotosAz idei növekedési előrejelzést 1,9 százalékra csökkentette a svéd kormány az áprilisban előrejelzett 3,1 százalékról.. Fotó: Depositphotos

A lakossági fogyasztás az idén 3,2 százalékkal növekszik az áprilisban jelzett 3,8 százalék helyett, jövőre pedig 1,5 százalékkal 2,8 százalék helyett. Az export az idén 4,6 százalékkal nő az áprilisban jelzett 4,8 százalék helyett, jövőre pedig 2,0 százalékkal 2,6 százalék helyett.

A munkaerőpiaci helyzet egyértelműen javult a világjárvány óta. A mutatók a közeljövőben a foglalkoztatás növekedésére utalnak, de az év második felétől kezdve a foglalkoztatás várhatóan lassabban fog nőni. A munkanélküliség idén várhatóan tovább csökken, a tavalyi 8,8 százalékról az áprilisban jelzett 7,6 százalék helyett 7,5 százalékra, majd jövőre 7,4 százalékra, ami azonban több az áprilisban jelzett 7,0 százaléknál.

A svéd kormány növekedési előrejelzését azonban számos bizonytalansági tényező terheli. Oroszország ukrajnai inváziója például a kulcsfontosságú nyersanyagok kínálatának és árának alakulására jelent bizonytalansági tényezőt. Emellett az Európába irányuló gázszállítások csökkenése is tovább ronthatja a svéd gazdaság teljesítményét. Az is bizonytalan, hogy a központi bankok világszerte hogyan fognak fellépni az infláció megfékezése érdekében, különösen, ha a magas infláció tartósnak bizonyul.

"A gazdasági kilátások eléggé bizonytalanok és várhatóan nehezebb idők jönnek. Az oroszországi háború miatti magas árak, különösen az energia- és élelmiszerárak, elsősorban azokat sújtják, akiknek amúgy is nehéz anyagi gondjaik vannak. Ezért fontos, hogy a költségvetési politika támogassa a gyenge anyagi helyzetű háztartásokat" - mondta Mikael Damberg pénzügyminiszter.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország elhagyta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön elhagyták a Kígyó-sziget stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Makro / Külgazdaság Egyre csak fogy a magyar - májusban egy kicsit javult a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 09:55
Eddig nem alakultak valami fényesen a demográfiai folyamatok Magyarországon 2022-ben, a májusi születési, halálozási és házasságkötési számok viszont hoznak némi derűt a borúra.
Makro / Külgazdaság Megint kamatot emeltek Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2022. június 30. 09:31
Ebben azonban ezúttal nincs semmi meglepő, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már két nappal korábban kilátásba helyezte, hogy az alapkamat szintjére húzzák fel az egyhetes betéti kamatot.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG