<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A magyar kormányfő nem követné a Nemzetközi Büntetőbíróság utasítását, és az elfogatóparancsnak nem tennének eleget a hatóságok, az orosz elnök, Vlagyimir Putyin belépne az országba. Péntek reggeli háborús összefoglaló.

  • Volodimir Zelenszkij csütörtökön megújította a nyugati szövetségesek több nagy hatótávolságú fegyverre vonatkozó felhívását.
  •  Az ukrán elnök videokapcsolaton keresztül beszélt az EU csúcstalálkozóján, és számolt be azokról a "pusztító" jelenetekről, amelyeknek szemtanúja volt a frontvonal közelében, ahol a leghevesebbek a harcok. Az uniós vezetők jóváhagyták azt a külügyminiszterek által hétfőn elfogadott tervet, hogy egymillió tüzérségi lövedéket küldenek Ukrajnának a következő egy évben.
  • Zelenszkij a déli Herszon régióba is ellátogatott, ahol a helyi infrastruktúrát ért károkkal szembesülve ígéretet tett az újjáépítésre az inváziót követően. Az ukrán hadsereg vezérkara azt mondta, hogy az orosz erők elhagyták herszoni régió városát, Nova Kahovkát, de az orosz hadsereg egy oroszok által a régióba telepített tisztje tagadta ezeket az állításokat.
  • Az uniós vezetők csütörtökön megbeszélést folytattak az ENSZ vezetőjével António Guterres-szel, amelynek középpontjában a globális élelmezésbiztonság és a szankciók álltak Oroszország ellen az ukrajnai invázió miatt. Guterres részvételére az uniós csúcstalálkozón napokkal azután került sor, hogy megújították az ENSZ és Törökország között létrejött megállapodást  az ukrán gabona biztonságos exportjáról a Fekete-tengeren keresztül, amely kulcsfontosságúnak tekinthető a globális élelmiszerválság leküzdéséhez.
  • Ursula von der Leyen, az EU Bizottságának elnöke kijelentette, hogy az EU azon fog dolgozni, hogy megtalálja az Oroszországba deportált 16 200 ukrán gyermeket. A "történelmünk legsötétebb időszakára" emlékeztetőnek nevezte, hogy eddig mindössze 300-at küldtek vissza.
  • Dmitrij Medvegyev, az orosz miniszterelnök-helyettes Biztonsági Tanácsának elnöke elmondta, hogy Moszkva és a nyugati országok kapcsolatai mélypontra kerültek. Arra a kérdésre, hogy a nukleáris konfliktus veszélye enyhült-e, azt mondta: "Nem, nem csökkent, hanem nőtt. Minden nap amikor Ukrajnát külföldi fegyverekkel látják el, közelebb kerülünk egy nukleáris apokalipszishez." Medvegyev azt is mondta, hogy minden olyan kísérlet, amely Vlagyimir Putyin ellen irányul, felér egy Oroszország elleni hadüzenettel.
  • Magyarország nem tartóztatná le Putyint, ha belépne az országba - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kabinetfőnöke.
  • Finnország elnöke, Sauli Niinistö aláírta azt a törvényt, melynek értelmében országa az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, a Natonak a tagjává válhat. Finnország tavaly az oroszok ukrajnai háborújára válaszul igyekezett csatlakozni a katonai szövetséghez, és a Nato alapító szerződéseit tartalmazó jogszabályt március 1-jén fogadta el a helsinki parlament.
  • Az ENSZ nukleáris ügynökségének vezetője szerint az ukrajnai Zaporizzsjai erőműben "továbbra is veszélyes a helyzet", miután ebben a hónapban egy orosz rakétacsapásnak köszönhetően megszakadt az erőmű összeköttetése a hálózattal. Európa legnagyobb atomerőművében elengedhetetlen a megbízható áramellátás a szivattyúk működtetéséhez, amelyek a vizet keringetik a reaktorok és a nukleáris fűtőelemeket tartalmazó medencék hűtéséhez. (Forrás: Guardian)

Makro / Külgazdaság Itt a török elnökválasztás eredménye
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 18:45
A választás második fordulójában 85,41 százalékos volt a részvétel, a voksok 91,55 százalékát pedig már össze is számolták magyar idő szerint este fél 7-ig.
Makro / Külgazdaság A londoni orosz követ feltételeket szabna a békekötéshez
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 17:38
Ilyen volt az orosz–ukrán háború pünkösdvasárnapi napja.
Makro / Külgazdaság Ezt üzente Ferenc pápa pünkösd ünnepén
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 16:33
A katolikus egyházfő a megosztottság ellen emelte fel szavát pünkösdi szentbeszédében.
Makro / Külgazdaság Szomorú rekordhoz közelít a Mount Everesten elhunyt hegymászók száma
Wéber Balázs | 2023. május 28. 15:52
Már 17-en veszthették idén életüket a világ legmagasabb hegyén, ami rekordközeli szám. Ennek egyik oka, hogy minden eddiginél többen próbálkoznak a csúcs meghódításával. Az egyik áldozat Suhajda Szilárd, a felkutatására indított mentőakció nem vezetett eredményre. Csak a sátrát találták meg a 4-es táborban. Suhajda Szilárd feltehetően 8795 méterig jutott – korábban még egyetlen magyar hegymászó sem ért el ilyen magasságot oxigénpalack és segítők nélkül.  
Makro / Külgazdaság Nem Magyarország: érdemi tárgyalások a pedagógusok és a kormányzat között
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 14:56
Romániában május végén és június elején is folytatódni fog az oktatásban dolgozók sztrájkja annak ellenére, hogy a Ciucă-kabinet érdemi béremelési javaslattal állt elő.
Makro / Külgazdaság Szomália demokratizálódik?
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 13:17
Az egy év múlva esedékes helyhatósági választásokon már érvényesülhet az „egy ember, egy szavazat” elve Szomáliában is. Három év múlva pedig elnököt és alelnököt is ilyen módszerrel választanának.
Makro / Külgazdaság Putyin örülhet: megállíthatatlan a drónok szállítása Oroszországba?
Kollár Dóra | 2023. május 28. 12:03
A Kaszpi-tenger nyugodtnak tűnő vizein aligha látszik elsőre az, hogy egy olyan útvonalról van szó, amely közvetlen kapcsolatot biztosít Irán és Oroszország között, ahol szabadon áramolhatnak a feltételezett fegyverszállítások is.
Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG