<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Trumpot nem érdekli a külügyminisztériuma, csak a 36 éves vejére hallgat a világ dolgaiban. Iránymutatás és vízió nélkül hánykolódik jelenleg a minisztérium demoralizált 70 ezer alkalmazottja. Trump a külügy költségvetését 37 százalékkal (!) szándékozik megnyirbálni és helyette inkább fegyvereket vásárolna a Pentagon büdzséjének 10 százalékos emelésével.

A befolyásos The Atlantic folyóirat hátborzongató cikket közölt az amerikai külügyminisztériumban jelenlegi belső viszonyairól. A lap több tucat diplomatával és munkatárssal folytatott háttérbeszélgetést, így állt össze a megdöbbentő kép arról, hogy mi folyik világ vezető politikai hatalmának külügyminisztériumában. Ez az intézmény (State Department) jelenleg 70 000 embert foglalkoztat világszerte, de a jelenlegi fejetlenség alapján nyugodtan kijelenthető, hogy egy sarki zöldségesnél nagyobb szervezettség uralkodik, mint ezekben a napokban az amerikai külügyben.

Lesajnálva, elfelejtve

Káncz Csaba

A források elmondták a lapnak, hogy az új kormányzatban a külügyet demonstratíve kihagyja a Fehér Ház számos külföldi vezetővel folytatott tárgyalásokból és több esetben a Trump csapata a tanácsaikat sem kérik ki. A munka gyakorlatilag lebénult, míg korábban egy középvezető átlagosan 200 email-t kapott a fiókjába naponta, ez most két tucatra redukálódott. A külügyminisztériumban kezd kialakulni az a vélemény, hogy a Fehér Ház már a létezésüket is megkérdőjelezi – és hogy ez nem csak egy sejtelmes érzés, jelzi Trump minapi bejelentése is, hogy a külügy költségvetését 37 százalékkal (!) szándékozik megnyirbálni és helyette inkább fegyvereket vásárolna a Pentagon büdzséjének 10 százalékos emelésével.

Egy vezető diplomata véleménye szerint Trump úgy gondolja, hogy saját veje, a 36 éves Jared Kushner mindent elintéz és mindent a kezében tart. A megszólaltatott diplomatát ez a hozzáállás a fejlődő világra emlékezteti, ahol az elnöki család ural mindent és a külügy az elnök szerint ostoba fajankók gyülekezete.

Diplomaták vakrepülésben

Bár az új kormány több, mint öt hete hivatalban van, azóta nem volt még egyetlen külügyi sajtótájékoztató sem, holott korábban az napi rutin volt. Bár ezt jövő hétfőtől újra akarják kezdeni, az elmúlt másfél hónapban az amerikai diplomaták vakrepülést folytattak, mindenfajta eligazítás nélkül. Többségük az elnöki szóvivő tájékoztatóiból próbál meg következtetni az új prioritásokra és hangsúlyokra.

A volt Exxon vezér és új külügyminiszter, Rex Tillerson az állománygyűlésen nem vázolta fel vízióját Amerikáról és a világban elfoglalt helyéről, csak valamilyen ködös reformokról beszélt a megzavarodott beosztottainak. Az állományt felettébb idegesíti, hogy a mai napig nincsen kinevezve államtitkár az intézményben és több helyettes államtitkári pozíció is betöltetlen. Amikor Tillerson legutóbb az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Bonnban, akkor Lavrovot egy tucat munkatársa kísérte, míg az amerikai mellett üres székek ásítoztak.

Csillogó szemű dilettánsok a fedélzetre!

Mintha csak a magyar Külügyminisztérium 2014-es szétzilálását játszanák újra Washingtonban, az amerikai külügy stratégiai fontosságú hivatalait töltik most föl frissen végzett, de politikailag vonalas huszonévesekkel. A 20. századi amerikai diplomácia doyenje, George Kennan által létrehozott Szakpolitikai Tervező Irodát most elárasztották a zöldfülűek, köztük egy ügyvédnő is, akinek eddig életében az az összes külügyi tapasztalata, hogy Magyarországon született. A külügyi állomány megalázónak érzi, hogy Tillerson még a saját kabinetfőnökét sem hozhatta magával, hanem Margaret Peterlin személyében még őt is a Trump csapata akasztotta a nyakába.

Az egyik forrás találóan önmagát a Második Világháború utáni brit külügyminisztérium diplomatáihoz hasonlította, akiknek rá kellett jönniük, hogy a nap igenis leáldozott a birodalom fölött. Az amerikai diplomata viszont még traumatizáltabb most, mint az akkori britek, hiszen szerinte most háború nélkül zilálják szét a globális rátekintésű intézményüket.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
Makro / Külgazdaság A Kreml szerint semmi alapja egy orosz-ukrán találkozónak - a háború 167. napja
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 06:36
Az USA további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának; Moszkva felfüggeszti a nukleáris fegyverek ellenőrzését a Washingtonnal kötött szerződés értelmében. Háborús összefoglaló reggel. 
Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG