Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Trumpot nem érdekli a külügyminisztériuma, csak a 36 éves vejére hallgat a világ dolgaiban. Iránymutatás és vízió nélkül hánykolódik jelenleg a minisztérium demoralizált 70 ezer alkalmazottja. Trump a külügy költségvetését 37 százalékkal (!) szándékozik megnyirbálni és helyette inkább fegyvereket vásárolna a Pentagon büdzséjének 10 százalékos emelésével.

A befolyásos The Atlantic folyóirat hátborzongató cikket közölt az amerikai külügyminisztériumban jelenlegi belső viszonyairól. A lap több tucat diplomatával és munkatárssal folytatott háttérbeszélgetést, így állt össze a megdöbbentő kép arról, hogy mi folyik világ vezető politikai hatalmának külügyminisztériumában. Ez az intézmény (State Department) jelenleg 70 000 embert foglalkoztat világszerte, de a jelenlegi fejetlenség alapján nyugodtan kijelenthető, hogy egy sarki zöldségesnél nagyobb szervezettség uralkodik, mint ezekben a napokban az amerikai külügyben.

Lesajnálva, elfelejtve

Káncz Csaba

A források elmondták a lapnak, hogy az új kormányzatban a külügyet demonstratíve kihagyja a Fehér Ház számos külföldi vezetővel folytatott tárgyalásokból és több esetben a Trump csapata a tanácsaikat sem kérik ki. A munka gyakorlatilag lebénult, míg korábban egy középvezető átlagosan 200 email-t kapott a fiókjába naponta, ez most két tucatra redukálódott. A külügyminisztériumban kezd kialakulni az a vélemény, hogy a Fehér Ház már a létezésüket is megkérdőjelezi – és hogy ez nem csak egy sejtelmes érzés, jelzi Trump minapi bejelentése is, hogy a külügy költségvetését 37 százalékkal (!) szándékozik megnyirbálni és helyette inkább fegyvereket vásárolna a Pentagon büdzséjének 10 százalékos emelésével.

Egy vezető diplomata véleménye szerint Trump úgy gondolja, hogy saját veje, a 36 éves Jared Kushner mindent elintéz és mindent a kezében tart. A megszólaltatott diplomatát ez a hozzáállás a fejlődő világra emlékezteti, ahol az elnöki család ural mindent és a külügy az elnök szerint ostoba fajankók gyülekezete.

Diplomaták vakrepülésben

Bár az új kormány több, mint öt hete hivatalban van, azóta nem volt még egyetlen külügyi sajtótájékoztató sem, holott korábban az napi rutin volt. Bár ezt jövő hétfőtől újra akarják kezdeni, az elmúlt másfél hónapban az amerikai diplomaták vakrepülést folytattak, mindenfajta eligazítás nélkül. Többségük az elnöki szóvivő tájékoztatóiból próbál meg következtetni az új prioritásokra és hangsúlyokra.

A volt Exxon vezér és új külügyminiszter, Rex Tillerson az állománygyűlésen nem vázolta fel vízióját Amerikáról és a világban elfoglalt helyéről, csak valamilyen ködös reformokról beszélt a megzavarodott beosztottainak. Az állományt felettébb idegesíti, hogy a mai napig nincsen kinevezve államtitkár az intézményben és több helyettes államtitkári pozíció is betöltetlen. Amikor Tillerson legutóbb az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Bonnban, akkor Lavrovot egy tucat munkatársa kísérte, míg az amerikai mellett üres székek ásítoztak.

Csillogó szemű dilettánsok a fedélzetre!

Mintha csak a magyar Külügyminisztérium 2014-es szétzilálását játszanák újra Washingtonban, az amerikai külügy stratégiai fontosságú hivatalait töltik most föl frissen végzett, de politikailag vonalas huszonévesekkel. A 20. századi amerikai diplomácia doyenje, George Kennan által létrehozott Szakpolitikai Tervező Irodát most elárasztották a zöldfülűek, köztük egy ügyvédnő is, akinek eddig életében az az összes külügyi tapasztalata, hogy Magyarországon született. A külügyi állomány megalázónak érzi, hogy Tillerson még a saját kabinetfőnökét sem hozhatta magával, hanem Margaret Peterlin személyében még őt is a Trump csapata akasztotta a nyakába.

Az egyik forrás találóan önmagát a Második Világháború utáni brit külügyminisztérium diplomatáihoz hasonlította, akiknek rá kellett jönniük, hogy a nap igenis leáldozott a birodalom fölött. Az amerikai diplomata viszont még traumatizáltabb most, mint az akkori britek, hiszen szerinte most háború nélkül zilálják szét a globális rátekintésű intézményüket.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Óvatosabb nyitás kell - javasolja egy vezető járványügyi szakértő
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 08:27
Ha csak tíz százalékkal nő a kontaktusok száma, akkor két hét helyett négy hét kell az esetszám feleződéséhez – mondta Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tanácsokat adó Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projektcsapat tagja, akivel a Népszava készített interjút.
Makro / Külgazdaság Megkapták jócskán emelt bérüket a képviselők - közben az egészségügyi szakdolgozóké csökkent
Székely Sarolta | 2021. április 12. 05:06
Az egészségügyi szakdolgozók bére tízezrekkel csökkenhetett, mert március 1-től megszűnt a közalkalmazotti jogviszonyuk, ezzel egyidőben a parlamenti képviselőink akár százezret is meghaladó fizetésemelésben részesültek. 
Makro / Külgazdaság Így csábítják a turistákat a horvátok: beszállnak a tesztelésbe
MTI | 2021. április 11. 14:48
Nagyon készülnek a nyári idegenforgalmi szezonra.
Makro / Külgazdaság Fenyegetés Oroszországnak: földgázbizniszt bukhatnak és pénzt sem tudnak majd utalni
MTI | 2021. április 11. 14:30
Az Európai Néppárt parlamenti frakciója sürget szigorúbb fellépést az ukrajnai események miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin bekerítő hadműveletre készülhet az ukránokkal szemben
Káncz Csaba | 2021. április 11. 12:35
  Milyen lépésekben zajlanak az orosz csapatösszevonások az ukrán határ mentén? A jelek arra utalnak, hogy Moszkva bekerítő hadműveletet hajthat végre a lövészárkokba beásott ukrán védelemmel szemben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csak szigorú óvintézkedések mellett lehet idén szakmai vizsgát tenni a szakképző intézményekben
- | 2021. április 11. 11:48
Az ITM közzétette az iránymutatását.
Makro / Külgazdaság Apró reménysugár: csökken a kórházban kezeltek száma
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 09:45
A lélegeztetőgépre szorulók is kevesebben vannak, de nincs okunk megnyugodni.
Makro / Külgazdaság Több mint egymilliárd forint bírságot szabott ki a NAV
MTI | 2021. április 11. 08:50
A határ feletti készpéntes fizetések miatt az előző évben több mint 230 esetben bírságolt az adóhivatal.
Makro / Külgazdaság Az MSZP sem tudja, mikor lehet bevezetni az eurót Magyarországon
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 13:03
Elkészült a párt előválasztási programja, benne a minimálbér adómentessé tételével, a társasági nyereség felhasználásának központi szabályozásával.
Makro / Külgazdaság Jó hír jött a nyugdíjasoknak a KSH-tól - meg egy rossz
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 11:04
Márciusban végre olcsóbb volt az életük, mint a többi háztartásé, viszont drágább, mint idén bármikor
hírlevél
depositphotos