<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A globális felmelegedés nem játék. A technológiai fejlődés miatt a károsanyag-kibocsátás mára olyan rémisztő mértékeket öltött, hogy a levegő minősége évről-évre romlik. Ráadásul az üvegházhatás okozta szélsőséges időjárás csak tovább ront a helyzeten. Mit tehetnek a politikusok, és mi, emberiség?

Szögezzük le a legelején: a globális felmelegedés nem kamu, nem egy, a tudósok által kitalált hoax, amivel több kutatási forrást próbálnak kicsikarni a kormányokból, mint ahogy azt Donald Trump és a republikánus párt számos képviselője gondolja a tengerentúlon. A jelenség nagyon is valós, sajnos már része a mindennapjainknak, elég csak a folyamatosan olvadó jégsapkákra és a leomló gleccserekre, vagy épp a szélsőséges időjárásváltakozásra és a hurrikánszezonra gondolni, ami épp most tarolta le a fél világot. Ráadásul a Bloomberg a Meteorológiai Világszervezet (WMO) felmérése hivatkozva írja: 800 ezer éve nem volt olyan rossz a levegő a világon, mint 2016-ban.

Nejlonszatyrot húztunk a bolygóra

Tavaly rekordsebességgel nőtt a károsanyag-kibocsátás, különösen a szén-dioxid mértéke. A WMO mérései szerint egy évvel korábban még nagyjából 400 károsanyag-részecske jutott egymillió levegőmolekulára, tavaly ez már 403,3 volt. Ez laikus szemmel nézve kevésnek tűnik, ugyanakkor a testület rámutatott, hogy amikor utoljára ekkora szén-dioxid koncentráció volt mérhető, akkor a világ átlaghőmérséklete 2-3 fokkal, a tengerszint pedig 10-20 méterrel volt magasabb. Most pedig ismét efelé közelítünk. Az éves növekedéshez nagyban hozzájárult az El Nino hurrikán, a pusztító légáramlat ugyanis szárazságot okozott a déli erdőkben, amik így nem tudták kellően megszűrni a levegőt.

Amennyiben nem történik drasztikus változtatás a szén-dioxid és az üvegházhatású gázok kibocsátásában, úgy az évszázad végére természeti katasztrófába fulladhat az emberiség, véli a WMO titkára, Petteri Taalas. A probléma csupán az, hogy ezt a kibocsátást csak együttes összefogással lehet lefaragni, a világ politikusainak ugyanis együttes erővel kell nyomást gyakorolniuk a gazdaságra. Ezt hivatott elérni a párizsi egyezmény is – tudják, amiből Donald Trump nemrég egy tollvonással kiléptette Amerikát, az országot, aki gazdasági erejével az összes többi tagállamot képes volt kordában tartani. Az ENSZ egyébként Bonnban tart majd november 6-án csúcstalálkozót a témában.

Miért nem tudunk összefogni?

A probléma sokrétű. A szén-dioxid kibocsátás csökkentésének egy módja, ha az egyes országok kormányai külön adókat vetnek ki a károsanyag-kibocsátó vállalatokra, eszközökre és magatartásra. Ehhez azonban amellett, hogy a jelenlegi helyzetet figyelembe veszik, előre számolniuk kell a környezetre gyakorolt későbbi hatással, majd ezen feltételezés alapján kell árat – adott esetben adót, adókulcsot – szabniuk a kibocsátásra a jelen pillanatban. Ez hosszú és bonyolult folyamat, amit – érthető módon – nem sokan akarnak végigjárni.

Egy másik megoldás, ha a környezetkímélő, megújuló megoldásokra fókuszálnak, és kiépítik az ezekhez szükséges infrastruktúrát – itt tart például Magyarország is, ahol az elektromos autók tesztpályája mellett rengeteg elektromos töltőállomást is létesítenek országszerte. Ez azonban rövid távon a költségek megugrásával jár, mielőtt azok a technológia terjedésével csökkenni kezdenek. Ezt azonban a lakosság nem feltétlenül hajlandó megfizetni, tekintettel arra, hogy a hibrid/elektromos járművek ma még rendkívül drágák. Egy azonban biztos: a harmadik út, mely szerint mindent hagyunk, ahogy van, nem járható. Már amennyiben nem akarunk egy élhetetlen, lélegezhetetlen bolygót hagyni az unokáinkra, természetesen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin pártja továbbra is nyeregben – de miért tiltakozik a moldovai külügyminiszter?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 20. 15:07
Kifejezetten alacsony, 45 százalékos részvétel mellett az „Egyesült Oroszország” nevű állampárt ismét abszolút parlamenti többséget szerzett. Az EBESZ 1993 óta első alkalommal nem delegált megfigyelőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ÁKK-vezér elejtett félmondata felerősíthet egy pletykát
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 14:47
Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy miért bocsátottak ki dollárkötvényeket, és a tranzakció motivációi kapcsán is árnyalta a képet.
Makro / Külgazdaság Új hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár
MTI | 2021. szeptember 20. 14:28
António Guterres az egyre feszültebbé váló USA-Kína kapcsolatok veszélyeire figyelmeztetett az AP-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 1,9 millió szülő 600 milliárd forintot kap 2022 elején
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:55
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Makro / Külgazdaság Lassabban jutunk el a járvány csúcsára, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:27
Bár emelkednek az esetszámok, de nincs akkora ugrás az adatokban napról napra, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült megingatni Putyin hatalmát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 08:06
Megmarad az alkotmányozó többség, de voltak furcsa esetek a választás során.
Makro / Külgazdaság A Covidban már annyian haltak meg a világban, mint Magyarország lakosságának fele
MTI | 2021. szeptember 20. 07:16
Ha pedig a fertőzötteket nézzük, a világ ötödik legnépesebb országában élőkhöz fogható csak a nagyságrend.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos