TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az Európai Unió Bírósága szerint a tagállamok nem kötelesek humanitárius vízumot kiadni, erről csak a nemzeti jog dönthet.

Nem kötelesek humanitárius vízumot kiadni olyan EU-n kívüli országok állampolgárai számára, akik azért lépnének be a területre, hogy ott menekültstátuszt kérjenek – derült ki az Európai Unió Bíróságának ítéletéből. Bár az uniós tagállamokat nem kötelezi ilyesmire semmi, a nemzeti jog alapján azonban szabadon megtehetik ezt a menekültek.

A belga hatóságok tavaly októberben elutasították egy négytagú szíriai család menekültkérelmét, akik Aleppóból Belgiumba szerettek volna menni, hogy ott nyújtsák be kérelmüket. A szírek egy namuri családnál laknának, amely már jelezte, hogy fogadnák őket. Egy belga bíróság döntése értelmében azonban az illetékes szerveknek meg kell adniuk a kérelmezett vízumot, az államnak pedig több mint 1,2 millió forintnak megfelelő összeget (4000 euro) kell kifizetnie a családnak – a további késedelem minden napja után.

Erre nincs EU-s szabály

Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár szerint ez őrültség és fellebbeznek a döntés ellen. A luxembourgi székhelyű törvényszék szerint az uniós jog csak azon vízumok kiadásának eljárásait és feltételeit határozza meg, amelyek a tagállamok területén való átutazásra vagy tartózkodásra szolgálnak és legfeljebb 90 napos időtartamra szólnak. A jogalkotók eddig nem fogadtak el olyan szabályt, amely a humanitárius célú beutazásra vonatkozna.

Az Európai Unió Bírósága szerint tehát a kérdéses helyzetre nem irányadó az Európai Unió jogrendszere, a szíriai család kérelmei egyedül a nemzeti jog hatálya alá tartoznak.

Akkor bárki szabadon utazgathatna?

Az uniós főtanácsnok korábban azt mondta, hogy humanitárius vízumot kell adni minden nemzetközi védelemre váró állampolgárnak, amennyiben annak megtagadása esetén kínzásnak vagy embertelen bánásmódnak lenne kitéve. Egyesek arra számítottak, hogy a bíróság kiáll majd Paolo Mengozzi állásfoglalása mellett. A bírálók szerint ez megrengethette volna az Európai Unió egészét, ugyanis egy ilyen vízum és egy repülőjegy birtokában bárki szabadon beutazhatott volna az általa választott tagország területére.

A szakjogászok egy része úgy gondolja, az uniós főtanácsnok indítványa jogilag rendben van ugyan, de politikailag elhibázott, mivel az EU jelenleg nincs felkészülve egy esetleges menekültáradat következményeire.

Az előzetes döntéshozatali rendszer lehetővé teszi, hogy a tagállamok bíróságai az előttük folyamatban lévő jogvitában a közösségi jog értelmezésére vagy valamely uniós jogi aktus érvényességére vonatkozó kérdést terjesszenek az uniós bíróság elé. Bár az uniós testület nem dönti el a jogvitát, a határozat mindazonáltal a tartalmilag hasonló kérdésben eljáró más tagállami bíróságokat is köti.

Bekeményít a kormány - még nehezebb lesz a határra érkező menekültek élete

A jogi határzárat szigorító módosításokat fogadott el az Országgyűlés a kormány javaslatára. A parlament döntésével kiegészítette a menedékjogi törvényt a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre vonatkozó eljárási szabályokkal. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél