<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A tudósok kiszámolták, hogy az éghajlatváltozás a fertőző betegségek 58 százalékát súlyosbíthatja, köztük a közönséges víz által terjedő vírusokra is hatással lehet, de olyan halálos betegségekre is, mint a pestis.

„Kétségtelenül a járványok korát éljük. Számos tényező vezetett idáig és míg sokan csak pislognak, mégsem vesszük észre, hogy mekkorára nőtt a világunk, micsoda kapcsolati hálók kötik össze a legtávolabbi és leginkább elhanyagolt, lepusztított területeket is” – írta nemrég közösségi oldalán az egyik posztjában Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa.

És így látja a The Conversation környezetvédelmi és egészségügyi tudósokból álló szakértő gárdája is, amely több évtizednyi tudományos írást tekintett át az összes ismert kórokozóról, hogy térképet készítsen az éghajlatváltozás okozta növekvő kockázatokról.

Amilyen kicsi, olyan veszélyes. Fotó: DepositphotosAmilyen kicsi, olyan veszélyes. Fotó: Depositphotos

A számok megrázóak. A 375 emberi betegség közül 218-at, azaz jóval több mint felét érintheti a klímaváltozás.

Az árvíz például hepatitist terjeszthet. Az emelkedő hőmérséklet meghosszabbíthatja a maláriát hordozó szúnyogok életét. A szárazság miatt a hantavírussal fertőzött rágcsálók bejuthatnak az emberi közösségekbe, miközben élelem után kutatnak.

Mivel az éghajlatváltozás több mint ezer, ehhez hasonló terjedési útvonalat befolyásol, a cikk írói arra a következtetésre jutottak, nem reális, hogy a társadalmak mindegyikhez sikeresen fognak alkalmazkodni. Ezért a kockázatok csökkentése érdekében az egész világnak kell mérsékelnie az éghajlatváltozást előidéző ​​üvegházhatású gázok kibocsátását.

A klímaváltozás egészségügyi veszélyeinek feltérképezése

A globális egészségügyi válságok megelőzése érdekében az emberiségnek meg kell értenie, hogy az éghajlatváltozás milyen óriási mértékben befolyásolhatja a kórokozó betegségeket. A szakértők a tíz, olyan éghajlattal kapcsolatos veszélyre összpontosítottak, melyek növelik az üvegházhatású gázok kibocsátását: a légköri felmelegedésre, a hőhullámokra, az aszályra, az erdőtüzekre, a heves csapadékra, az áradásokra, a viharokra, a tengerszint-emelkedésre, az óceánok felmelegedésére és a talaj kiszáradására. 

Ezután összesen több mint 77 ezer tudományos publikációt néztek át, ezek közül 830 dolgozatban volt olyan éghajlati veszély, amely konkrét helyen és/vagy időben érintett egy adott betegséget. Ezekből hozták létre azt az adatbázist, amelyből a veszély és a kórokozó közötti összes útvonal interaktív térképét megalkották.

A klímaváltozás által súlyosbított kórok közül a legtöbbet a különböző fertőzéseket kiváltó szúnyogok, denevérek vagy rágcsálók által terjesztik. Az éghajlati veszély típusát tekintve a legtöbb a légkör felmelegedésével (160 betegség), a heves csapadékkal (122) és az árvízzel (121) kapcsolható össze.

Hogyan befolyásolja az éghajlat a kórokozók kockázatát?

A tudósok négy kulcsfontosságú módját találták meg, hogyan lépnek kölcsönhatásba az éghajlati veszélyek a kórokozókkal és az emberekkel:

  1. Amikor az éghajlati veszélyek hozzák közelebb a kórokozókat az emberekhez: egyes esetekben az éghajlattal összefüggő veszélyek megváltoztatják olyan állatok és rovarok körét, amelyek a fertőzés gócaként működhetnek. Például a felmelegedés vagy a csapadékmintázatok változása módosíthatja a szúnyogok eloszlását, amelyek számos betegség hordozói. Az elmúlt évtizedekben az általuk terjesztett betegségek, mint a malária és a dengue-láz kitöréseinek földrajzi eltolódásait ezekkel hozták összefüggésbe.
  2. Amikor az éghajlattal kapcsolatos veszélyek hozzák közelebb az embereket a kórokozókhoz: az éghajlati katasztrófák megváltoztathatják az emberi viselkedési mintákat, amelyek megnövelik a kórokozóknak való kitettségüket. Például hőhullámok idején az emberek gyakran több időt töltenek a vízben, ami a víz által terjedő betegségek növekedéséhez vezethet. 2014-ben az észak-skandináv hőhullámot követően Svédországban és Finnországban jelentősen megnövekedtek a Vibrióval összefüggő fertőzések. (A vizes közegben terjedő baktériumnak több mint 30 faja ismert. A csoport leghírhedtebb képviselője a kolerát okozó Vibrio cholerae, de kevésbé ismert társai is képesek komolyabb egészségügyi problémákat okozni).
  3. Amikor az éghajlattal kapcsolatos veszélyek növelik a kórokozók számát: egyes esetekben az éghajlattal összefüggő veszélyek növelték a kórokozók és a járványok közötti kölcsönhatást, vagy növekedett a lehetősége, hogy a kórokozók súlyos betegségeket okozzanak. Például a heves csapadék és az áradások miatt kialakult állóvíz táptalajt biztosít a szúnyogoknak, ami sárgaláz, dengue-láz, malária, nyugat-nílusi láz és a leishmaniasis (mediterrán területeken fertőző egysejtű parazita) terjedéséhez vezethet. Egyes tanulmányok szerint az emelkedő hőmérséklet rásegíthet abban, hogy a vírusok ellenállóbbá váljanak, ami a betegségek súlyosbodását eredményezi, mivel a kórokozók képesek alkalmazkodni a magas hő ellen, azaz még az emberi lázhoz is. 
  4. Amikor az éghajlattal összefüggő veszélyek gyengítik a szervezetet, hogy megbirkózzanak a kórokozókkal: főleg két módon befolyásolhatják az emberi szervezetet. Például, amikor egy természeti katasztrófa miatt az emberek összezsúfolódnak, előfordulhat, hogy hiányzik a megfelelő higiénia, vagy alultápláltak, és mindez növeli a fetőzések esélyét. Az éghajlati ártalmak miatti stressz hatására pedig megnőhet a kortizoltermelés is, ami csökkentheti az immunrendszer védelmét.

Mit lehetne tenni ellene?

Az éghajlatváltozás jelentős veszélyt jelent az emberek egészségére és a társadalmi-gazdasági jólétükre. A fent belinkelt térkép megmutatja, mennyire kiterjedtté válhat ez a fenyegetés. Ezért a cikket jegyző tudósok szerint a kockázat visszaszorítása érdekében az emberiségnek meg kell fékeznie a globális felmelegedést előidéző, emberi eredetű üvegházhatású gázok kibocsátását.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Oroszország üti-vágja a TikTokot és Twitch-et
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:54
Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Makro / Külgazdaság 2024-től egységesítik a mobilkészülékek töltőit
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 13:36
Az Európai Unióban értékesített minden mobiltelefont, táblagépet és digitális fényképezőgépet USB-C csatlakozóval kell ellátni 2024 végére - erről szavazott az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedden.
Makro / Külgazdaság Az EU ismét elutasította az ukrán területek annektálását
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 12:32
Az Európai Unió elutasítja és elítéli, hogy Oroszország jogellenesen annektálta a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megyét, a négy régió elcsatolása sérti Ukrajna önállóságát és területi egységét - közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EKSZ) kedden.
Makro / Külgazdaság A nap képe: gyengéd pillanatában fotózták le Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 12:19
A miniszterelnök éppen egy cicát simogat.
Makro / Külgazdaság Szép lassan tovább olvad a gázár a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 11:14
A múlt héten a csővezetékek robbanása miatti kialakult pánik teljesen kiárazódott az európai gázárakból, és kedden tovább csökkent a tőzsdei ár.
Makro / Külgazdaság Az orosz parlament felsőháza is megszavazta az ukrán megyék annektálását
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 10:49
Ratifikálta az orosz parlament felsőháza (Szövetségi Tanács) hétfőn a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való "csatlakozásáról" szóló szerződéseket.
Makro / Külgazdaság Japán felett haladt el egy észak-koreai rakéta
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:31
Észak-Korea kedden ismét rakétakísérletet hajtott végre, ez alkalommal közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely elhaladt Japán fölött, 2017 óta először.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG