<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár most épp az őszi időjárást szokjuk, nem árt tisztába kerülni azzal, hogy a nyáron tapasztalható szélsőséges hő hosszútávú egészségügyi problémákat okozhat a szervezetünkben, sőt, halálhoz is vezethet.

Az extrém hőnek az emberi testre gyakorolt ​​hatása semmiben nem különbözik attól, mint amikor egy autó túlmelegszik. A hiba először egy vagy két műszerben jelentkezik, majd az egész motorra átterjed, végül teljesen leáll az autó.

„Amikor a szervezet képtelen lehűteni magát, azonnal megérzi a keringési rendszer. A szív, a vesék és a test egyre jobban felmelegszik, és végül kognitív képességeink elhagynak minket. Ekkor az emberek elájulnak, kómába esnek, majd meghalnak” - nyilatkozta Mike McGeehin, az amerikai Betegségmegelőzési és Megelőzési Központok környezet-egészségügyi epidemiológusa a Guardian-nak.

Számtalan szervünket próbára teszik a nyári kánikulák. Fotó: DepositphotosSzámtalan szervünket próbára teszik a nyári kánikulák. Fotó: Depositphotos

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 1998 és 2017 között több, mint 166 ezer ember halt meg a hőség miatt. A világ országaiban évről-évre egyre emelkedik a rekordmagas hőmérsékletek száma, és sok embernek lassan az elviselhetetlen hő válik az új normává. Sajnos ez leginkább a szegényebb rétegeket, a krónikus betegségben szenvedőket, és az idősebb korosztályt súlytja aránytalanul nagy számban.

Mindegyik szervünk másképp reagál a szélsőséges hőhatásra, s a jelzésértékű tünetek után ttartós károsodás léphet fel, amely állapotból a test soha nem tud teljesen felépülni. Sőt, akár gyorsan végzetessé is válhat az állapot. 

„Minden embert veszélyeztet az extrém meleg, ez az élet törvényszerűsége, a szervezetnek azonban működnie kell minden környezetben. De amikor ez a környezet szélsőségessé válik, akkor veszélybe kerül” - hívja fel a figyelmet McGeehin. 

A Guardian azt is sorra veszi, hogyan hat a létfontosságú szerveinkre az extrém hőség.

Szív

„A test hűtését szolgáló izzadás miatt a véráramlás a test perifériájára tolódik, ami a vérnyomás csökkenését eredményezi ezekben a létfontosságú szervekben. A szív gyorsabban kezd el verni a kompenzáció miatt, s ha az illető nem pótolja a vízkészleteit, a vérnyomás veszélyesen lecsökkenhet, és ájulást okozhat” - magyarázza Dr. Pieter Vancamp, a párizsi Center National de la Recherche Scientifique kutatója, aki idén könyvet írt arról, hogy az emberi szervezet hogyan birkózik meg az olyan külső kihívásokkal, mint például az extrém hőhatás.

A kánikula legrosszabb esetben szívelégtelenséghez is vezethet, ha nem kezelik időben. Az elmúlt évtizedben 384 ember halt meg az Egyesült Államokban extrém melegben dolgozva, beleértve a mezőgazdasági dolgozókat és a szemétszállítókat is. Az Edinburgh-i Egyetem kutatói is azt találták, hogy az extrém hőségnek való kitettség növeli a szívbetegségek kockázatát a tűzoltóknál.

Agy

Az agyban található hipotalamusz voltaképpen a saját termosztátunk. Szabályozza a testünk hőmérsékletét a bőrünkben, az izmainkban és más szerveinkben található érzékelők segítségével.

„Amikor magas hőmérsékletet észlelünk, az agy válaszreakciókat indít el, amelyek segítségével megkezdjük az önhűtést, például izzadással vagy fokozott légzéssel. Ez a reakció a víz, és a hűvösebb környezet keresésére ösztönöz bennünket. De ha a rendszer túlmelegszik, félreértés léphet fel az agyban, ami zavartsághoz, szédüléshez és megváltozott viselkedéshez vezethet” - mondja Vancamp.

hirdetés

Hozzáteszi: „Egy normál szervezet 37 ° C körül működik a legjobban. Ha néhány fokkal megemelkedik a hőmérséklet, az idegsejtek közötti kommunikáció meghibásodik. És ekkor kezd romlani az agy kommunikációja a testtel.”

Az emberek körülbelül 20 százalékánál, - akik túlélik a hőgutát, - előfordulhat, hogy az agya soha nem fog teljesen felépülni. Az UCLA Orvostudományi Karának kutatásából az derül ki, hogy az extrém hőhatás személyiségváltozásokat, ügyetlenséget vagy rossz koordinációt hagyhat maga után.

Vese

„A vesék szabályozzák a víz és a só vérkoncentrációját. Tehát ezek a szervek képezik a közvetlen kapcsolódási pontot testünk és az éghajlati válság között, mert ha ezek elkezdenek felmelegedni, sok vizet és sót veszítünk az izzadsággal” - mondja Dr. Richard Johnson, a Colorado Egyetem orvostudomány professzora.

Azt is elmagyarázza, hogy az agyban termelt hormonok szükségesek a vesék működéséhez, de amikor a hő megzavarja ezeket a hormonokat, a vesék (és persze más szervek is) kifejezetten kínlódnak. Johnson kutatása is azt mutatja, hogy az ismétlődő hőstressz és a kiszáradás krónikus vesebetegséget okozhat. Egy tavalyi tanulmány szerint a krónikus vesebetegség már járványszerű Nicaraguában, El Salvadorban, Costa Ricában és Guatemalában, és ezt figyelték meg a cukornádgazdaságokban, valamint a gyapot-, kukorica- és rizsgazdaságokban dolgozó embereknél is.

Máj

„A máj roppant érzékeny a nagy melegre. A hőguta során - amikor a test belső hőmérséklete meghaladja a 40 ° C -ot - a májsejtek károsodása a megnövekedett májenzim-értékben mutatkozik meg” - mondja Dr. Edward Walter aneszteziológus.

Hozzáfűzi még, hogy a májban erősen szabályozott hőmérsékletre van szükség, és azt találták, hogy az ismétlődő hőstressz alacsony fokú májkárosodást okozhat, de azt egyelőre még nem tudni, hogy ez minden esetben krónikus májbetegséghez vezethet-e.

Bélrendszer

Mivel a vér elfolyik a központi szervekből annak érdekében, hogy a test kezelje a hőt, a korlátozott oxigén akadályozhatja a normális bélműködést. A gyomor-bél traktusban ez gyulladást, szélsőséges esetekben hányingert és hányást is okozhat.

2013-ban a Zürichi Egyetemi Kórház kutatói felfedezték, hogy kánikula idején fokozott a gyulladásos bélbetegségek fellángolása. Ez az első tanulmány, amely a klímaválságot a bélbetegséghez köti.

„Az extrém hő úgynevezett szivárgó bélrendszert is okozhat, amely során toxinok és baktériumok jutnak be a vérbe, növelve a fertőzések valószínűségét. Így lehetséges, hogy egyfajta szepszips-fertőzés alakul ki a nagy melegben. A bél áteresztőképessége tehát nagy problémának tűnik, amelyet tovább kell vizsgálni” - mondja Walter. 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kedvezőtlen adatok érkeztek a magyar gazdaság egyik szegmenséből
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:00
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 08:25
Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, mivel szerintük az nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen.
Makro / Külgazdaság Téli olimpia: Peking dühösen reagált az USA diplomáciai bojkottjára
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 07:58
Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022-es téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt - jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló