Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az amerikai gyógyszeripar kilóra vette meg a politikai osztályt, nem számít évi több tízezer ember halála sem. A túladagolásos halálesetek száma 2006 és 2016 között 400 százalékkal nőtt abban az Ohióban és Pennsylvaniában, amely két szövetségi államnak kulcsszerepe volt Trump két évvel ezelőtti győzelmében Hillary Clinton felett.

A XXI. század eddig eltelt 18 évében az Egyesült Államokban több amerikai halt meg kábítószer- és opiát tartalmú narkotikumok túladagolása következtében, mint a XX. és XXI. század összes amerikai háborúiban elesett katonája összesen, beleértve a két világháborút, Koreát, Vietnámot, az Öböl-háborúkat és Afganisztánt. Mára a túladagolás lett az 50 év alatti amerikaiak halálának elsőrendű okozója – 2017-ben 72 000 ember halálához járulva hozzá -, meghaladva a közlekedési haláleseteket is. Erőteljes földrajzi koncentrációt is látunk, amennyiben a „rozsdaövezeti” szövetségi államokban nő a halálozások száma robbanásszerűen, ott, ahol több egykori virágzó ipari- és bányaváros mára kísértetvárossá alakult. A túladagolásos halálesetek száma 2006 és 2016 között 400 százalékkal nőtt abban az Ohióban és Pennsylvaniában, amely két szövetségi államnak kulcsszerepe volt Trump két évvel ezelőtti győzelmében Hillary Clinton felett.

Trump roncstársadalmi bázisa

Valóban, a gazdasági globalizáció következményeként az elmúlt 35 évben a feldolgozóipari munkahelyek 35 százaléka tűnt el az Egyesült Államokban. Ez viszont torz gazdasági szerkezetet és irdatlan szociális kiadást von maga után. Ezt sérelmezték a választók, ezért nyílt tér a Trump- és Sanders-jelenségnek. Így lett az USA legfontosabb elnökválasztási kampánytémája 2016-ban egy szűk réteg soha nem látott gazdagsága - szemben a lecsúszó középosztállyal és a reménytelen roncstársadalommal. S bár a washingtoni politikai propaganda fantasztikus munkanélküliségi adatokkal dicsekszik, valójában 2000 óta folyamatosan esik a foglalkoztatási ráta (a civil lakosság azon része, amely vagy dolgozik, vagy aktívan munkát keres).

Kéz a kézben

Káncz Csaba

Az amerikai piacra ömlő heroin több, mint 90 százaléka Mexikóból jön. A szintetikus opioidok nagy része viszont Kínából, mindenekelőtt a fentanil és annak származékai, valamint a karfentanil, amely eredetileg nagyvadak elkábítására szolgált. Ez utóbbiakat kis tételben, postai úton, vagy futárszolgálattal küldik az USA-ba. Ma már pilóták, tanárok, rendőrök, tűzoltók is rabjai az opiodtermékeknek és azáltal vált ez nemzeti krízissé, hogy az amerikai orvosok nem csak erős fájdalmakra, de múló kényelmetlenségre is hajlandók felírni az opioidfüggőséget kiváltó erős gyógyszereket, mint például a Percocet és az OxyContin. A rendszert átszövő irtózatos korrupcióra példa, hogy tíz év alatt 20 millió 800 ezer vényköteles fájdalomcsillapító tablettát adtak el egy 2900 lakosú amerikai kisvárosban – és senkinek nem tűnt fel semmi.

Trump pont egy éve nemzeti közegészségügyi szükséghelyzetet hirdetett az Egyesült Államokban az egyre súlyosbodó opioid-válság miatt. De ez inkább PR-lépésnek számít, mivel a Fehér Ház nem biztosítja a szükséges erőforrásokat a válság kezelésére.  Eközben a gyógyszeripar kilóra megveszi a washingtoni politikát, az elmúlt évtizedben 2,5 milliárd dollárt (!) ölve lobbizásra és kongresszusi képviselők pénzügyi támogatására. Csupán Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke 2016-ban 230 000 dollár támogatást kapott a gyógyszeripartól. Márpedig miközben az iparág lobbistái szabták meg az elmúlt években az orvosi szakpolitikai törvénykezést, aközben 1999 és 2015 között négyszeresére nőtt az opioid túladagolásban elhunytak száma.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden az olaszok mellé állt a konfliktusban – Párizs Putyinnal szövetkezik
Káncz Csaba | 2021. január 22. 14:34
Párizs kivételével az európai NATO-szövetségesek támogatnák a Biden-kormányzat fokozott segítségnyújtását a líbiai egységkormány irányába. Conte olasz miniszterelnök három hete támogatásáról biztosította Washington nagyobb odafigyelését a proxi háborúba süllyedt országra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bejelentették: 2 millió adag orosz vakcinát vásárol Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:45
Pár órával a péntek reggeli bejelentése után kiderültek a részletek az orosz vakcinarendelésről.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorral szemben tesztelhetik lobbi-erejüket a "megszorított" polgármesterek
Vég Márton | 2021. január 22. 11:12
Jogi és pénzügyi leckét is kaptak az önkormányzatok a kormánytól az adóstop megkésett elrendelésével és az iparűzési adó megfelezésével. A kormányfő jóindulatában és a lokálpatrióta cégek adományaiban bízhatnak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek jogi lépéseket tehetnek, ha a Pfizer nem pótolja kiesett szállítmányait
MTI | 2021. január 22. 10:50
Lengyelország jogi lépéseket vesz fontolóra, amennyiben a Covid-19 kór elleni egyik vakcina gyártója, a Pfizer nem pótolja az első negyedév folyamán a jelenleg csökkentett szállítmányait - közölte Piotr Müller kormányszóvivő egy pénteki interjúban.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter rendkívüli bejelentése: nagy mennyiségű orosz vakcinát vesz Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 09:18
Részletek még nincsenek, de a szerződést már aláírták a felek. A Facebookon közvetített sajtótájékoztatón a miniszter nagy mennyiségű vakcináról beszélt.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint még sokáig maradnak a korlátozások
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 08:28
Orbán Vikor miniszterelnök szerint ameddig nincs elég vakcina, addig maradnak a korlátozások.
Makro / Külgazdaság Biden egy sor rendeletet aláírt már az első napján
MTI | 2021. január 22. 07:00
 Joe Biden amerikai elnök első teljes hivatali napján, csütörtökön egy sor rendeletet írt alá a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedésekről, és közölte, hogy a járvány egyesült államokbeli halálos áldozatainak száma várhatóan eléri a félmilliót februárban.
Makro / Külgazdaság Korlátozhatja az EU a nem alapvető fontosságú utazásokat
MTI | 2021. január 22. 06:46
Az Európai Unió tagállamainak vezetői videókonferencia keretében tartott tanácskozásukon egyetértettek a koronavírus-járvány megállítását célzó korlátozó intézkedések fenntartásában és szükség esetén szigorításukban is a vírusmutációk terjedésének megállítása érdekében - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az informális csúcsértekezletet követően csütörtökön éjjel.
Makro / Külgazdaság Küszöbön áll a brit és az orosz vakcina magyar felhasználása
MTI | 2021. január 21. 19:07
Megkezdődött az Európai Unió tagállamai vezetőinek videókonferenciája, középpontban a járvánnyal kapcsolatos intézkedések koordinálása, valamint a beoltás felgyorsításának szükségessége áll.
Makro / Külgazdaság Lejár a nukleáris megállapodás Putyinnal: őrült kapkodás a Biden kormányzatban
Káncz Csaba | 2021. január 21. 15:34
A globális nukleáris egyensúly architektúrája napjainkra alapjaiban rendült meg. Nem véletlen, hogy Anthony Blinken külügyminiszter-jelölt keddi szenátusi meghallgatásán annyi időt szentelt a nukleáris fegyverek kérdéskörének. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél