<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Pont olyan káosz van az átjelentkezett szavazóknál és a levélben szavazóknál, mint 4 vagy 8 éve. Szóltak, hogy ez lesz, de nem tettek semmit - kevés volt a 8 év?
Szavazásra várakozók Újbudán, a Bocskai István Általános Iskolánál 2018. április 8-án. Az országban itt a legmagasabb, 10 764 a szavazásra átjelentkezők száma. MTI Fotó: Mónus Márton

Hogy lehet ugyanolyan rossz a rendszer, mint 8 éve?

Emlékszünk, mekkora káosz volt 8 éve, 2010-ben azokban a szavazókörökben, ahol az átjelentkező szavazóknak kellett leadniuk a voksokat? Egy kicsivel kisebb, mint 2014-ben. Négy év alatt ugyanis semennyivel sem sikerült javítani vagy legalább változtatni az egyébként nyilvánvalóan bénán működő rendszeren. Megnyugodhatunk, a politikusaink továbbra is hülyére vesznek minket: most már biztos, hogy az égvilágon semmit sem tanultak vagy akartak tanulni 8 év alatt a hibákból, most - a rekord- vagy rekord-közeli részvételnek köszönhetően - még többen állnak még hosszabb sorokban az érintett szavazóköröknél. A helyszínen tartózkodó tévéstábok tudósításai szerint 2 - 2,5 órás sorbaállás van például a 11. kerületben a Bocskai István Általános Iskolánál.

7 órakor beáll a sorok végére egy-egy szavazatszámláló biztos, mögéjük már nem érdemes beállni, mert aki így tesz, már úgy sem szavazhat. Aki viszont 7-ig beállt a sorba, biztosan leadhatja szavazatát, akármikor is kerül sorra - erről a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke is beszélt már.

Pálffy Ilona beszélt arról is sajtótájékoztatóján, hogy a hosszú sorok kialakulása várható volt, de hiába jelezték többször is a jogalkotóknak, hogy találjanak ki valamit, nem változtattak a rendszeren. Hasonló sorok alakultak ki külföldi szavazóköröknél, így Londonban is - ezeket a sorokat nem csak azért komoly teljesítmény kivárni a választópolgároknak, mert indokolatlanul szívatják őket egy rossz rendszerrel, hanem közülük sokan nem is londoniak, így rájuk akár több órás hazaút is vár még a sorbaálláson kívül.

Tudták, hogy nem kapja meg mindenki időben a szavazólapot - de hiába szóltak

A külföldi szavazók kapcsán van még más olyan jel is, ami egyértelműen arra utal, hogy a parlamenti többség magasról tesz az alkotmányos jogukat gyakorolni kívánó választópolgárokra: a magyar lakcímmel nem rendelkező magyarok levélben szavazhatnak, ehhez postán küldték el nekik a szavazólapot, amit tegnap éjfélig kellett (volna) Budapestre juttatniuk.

Az NVI elnöke ezzel kapcsolatban szintén azt mondta: nem meglepő, hogy így alakult, a korábbi választásokon is gondot okozott a törvényi határidők betartása mellett időben eljuttatni minden érintetthez a szavazólapot külföldi címekre (a jogorvoslati határidők miatt csak március 17-én emelkedett jogerőre az országos lista, így csak akkor tudták a szavazólapokat kinyomtatni és postázni) - ezt persze az elmúlt években jelezték is a döntéshozóknak, de ez ügyben sem történt semmi.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Japán felett haladt el egy észak-koreai rakéta
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:31
Észak-Korea kedden ismét rakétakísérletet hajtott végre, ez alkalommal közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely elhaladt Japán fölött, 2017 óta először.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő Magyarország oligarchásodása
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:20
Egyértelműen kiderült, hogy az Európai Parlament képviselői egyáltalán nem bíznak a magyar kormányban és nem hiszik el, hogy az uniós források megszerzése érdekében vállalt intézkedéseket végre is hajtják, írja a hvg.
Makro / Külgazdaság Aggasztó, amit az atomfegyverekkel tesznek az oroszok, tovább nyomulnak az ukránok
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 06:59
Ukrajnak mind a keleti, mind pedig a déli frontvonalon sikereket ért el, ami különösen fájó lehet Putyinnak. Mindez ugyanis a négy ukrán megye elszakítását célzó színjátékot aláássa. Közben aggasztó hírek jelennek meg arról, hogyan mozgat az orosz hadsereg atomfegyvereket.
Makro / Külgazdaság "Nem fagyunk meg a politikátokért” – lépéskényszerbe került az EU
Wéber Balázs | 2022. október 4. 05:31
Gázársapkát egyelőre nem vezet be az EU, de a csillagászati energiaárakon nagy profitot elérő cégeket megadóztatja, a befolyt összegből pedig a fogyasztókat támogatja. A döntés már megszületett, a végrehajtás a tagállamok feladata. Brüsszel és a kormányok tehát próbálják kezelni az energia-drágulás okozta válságot – kérdés, hogy ez elég lesz a társadalmi elégedetlenség és az erősödő EU-szkeptikus mozgalmak féken tartására.   
Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG