<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Pont olyan káosz van az átjelentkezett szavazóknál és a levélben szavazóknál, mint 4 vagy 8 éve. Szóltak, hogy ez lesz, de nem tettek semmit - kevés volt a 8 év?
Szavazásra várakozók Újbudán, a Bocskai István Általános Iskolánál 2018. április 8-án. Az országban itt a legmagasabb, 10 764 a szavazásra átjelentkezők száma. MTI Fotó: Mónus Márton

Hogy lehet ugyanolyan rossz a rendszer, mint 8 éve?

Emlékszünk, mekkora káosz volt 8 éve, 2010-ben azokban a szavazókörökben, ahol az átjelentkező szavazóknak kellett leadniuk a voksokat? Egy kicsivel kisebb, mint 2014-ben. Négy év alatt ugyanis semennyivel sem sikerült javítani vagy legalább változtatni az egyébként nyilvánvalóan bénán működő rendszeren. Megnyugodhatunk, a politikusaink továbbra is hülyére vesznek minket: most már biztos, hogy az égvilágon semmit sem tanultak vagy akartak tanulni 8 év alatt a hibákból, most - a rekord- vagy rekord-közeli részvételnek köszönhetően - még többen állnak még hosszabb sorokban az érintett szavazóköröknél. A helyszínen tartózkodó tévéstábok tudósításai szerint 2 - 2,5 órás sorbaállás van például a 11. kerületben a Bocskai István Általános Iskolánál.

7 órakor beáll a sorok végére egy-egy szavazatszámláló biztos, mögéjük már nem érdemes beállni, mert aki így tesz, már úgy sem szavazhat. Aki viszont 7-ig beállt a sorba, biztosan leadhatja szavazatát, akármikor is kerül sorra - erről a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke is beszélt már.

Pálffy Ilona beszélt arról is sajtótájékoztatóján, hogy a hosszú sorok kialakulása várható volt, de hiába jelezték többször is a jogalkotóknak, hogy találjanak ki valamit, nem változtattak a rendszeren. Hasonló sorok alakultak ki külföldi szavazóköröknél, így Londonban is - ezeket a sorokat nem csak azért komoly teljesítmény kivárni a választópolgároknak, mert indokolatlanul szívatják őket egy rossz rendszerrel, hanem közülük sokan nem is londoniak, így rájuk akár több órás hazaút is vár még a sorbaálláson kívül.

Tudták, hogy nem kapja meg mindenki időben a szavazólapot - de hiába szóltak

A külföldi szavazók kapcsán van még más olyan jel is, ami egyértelműen arra utal, hogy a parlamenti többség magasról tesz az alkotmányos jogukat gyakorolni kívánó választópolgárokra: a magyar lakcímmel nem rendelkező magyarok levélben szavazhatnak, ehhez postán küldték el nekik a szavazólapot, amit tegnap éjfélig kellett (volna) Budapestre juttatniuk.

Az NVI elnöke ezzel kapcsolatban szintén azt mondta: nem meglepő, hogy így alakult, a korábbi választásokon is gondot okozott a törvényi határidők betartása mellett időben eljuttatni minden érintetthez a szavazólapot külföldi címekre (a jogorvoslati határidők miatt csak március 17-én emelkedett jogerőre az országos lista, így csak akkor tudták a szavazólapokat kinyomtatni és postázni) - ezt persze az elmúlt években jelezték is a döntéshozóknak, de ez ügyben sem történt semmi.

Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
Makro / Külgazdaság Elkezdték odaadni az orosz oligarchák lefoglalt pénzét az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 16:55
Az USA-ban most először járultak hozzá, hogy egy orosz oligarcha lefoglalt vagyonából Ukrajna újjáépítését támogassák. Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Betelt a pohár a magyar orvosoknál: nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 15:02
Nem viszik hátukon tovább a rossz egészségügyi rendszert az orvosok: rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről szombaton. Követeléseket fogalmaztak meg, és azt javasolják az orvosoknak: ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik, önkéntes többletmunkájuk felmondását.
Makro / Külgazdaság Újabb ország küld Leopard harckocsikat Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 13:14
Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök. Igaz, először rendbe kell hozni őket.
Makro / Külgazdaság Kovács Gergely: az EU nem arra lett kitalálva, hogy olyan szereplők legyenek benne, mint Magyarország
Székely Sarolta | 2023. február 4. 11:41
Kétéves születésnapját ünnepeli most az Mfor.hu és a Privátbankár.hu online rendezvénye, a Klasszis Klub. Ezúttal Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke volt vendégünk, akivel a következő évi választások mellett beszélgettünk a közbeszerzésekről, uniós pénzekről és az ellenzék állapotáról is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG