<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Hazatelepülő képzett fiatalok, 12 százalékos népesség-növekedés az elmúlt kilenc évben. Mindez az Isten háta mögött, állandóan zuhogó esőben, napfény nélkül. Mi folyik a Feröer-szigeteken?

Hiába az elképesztő mennyiségű, a „magyar családoknak” juttatott pénz, Magyarország népessége tovább fogy, és a következő időszakban nem is várható a trend megfordulása – hacsak nem érkeznek jelentős számban itt letelepedni szándékozó bevándorlók a határokon kívülről. Persze nem hazánk az egyetlen ország, ahol küzdenek a népességfogyással, és az egyszer meginduló folyamatot nagyon kevés helyen tudták megfordítani – egy kis európai országban mégis sikerült.

A festői Drangarnir-kapu a Feröer-szigeteken - a turizmus fellendülése nemcsak a gazdaságra gyakorolt jó hatása miatt növelte a szigetek vonzerejét a hazatelepülésen gondolkozók körében (Fotó: Depositphotos)A festői Drangarnir-kapu a Feröer-szigeteken - a turizmus fellendülése nemcsak a gazdaságra gyakorolt jó hatása miatt növelte a szigetek vonzerejét a hazatelepülésen gondolkozók körében (Fotó: Depositphotos)

A Feröer-szigetek leginkább a különböző futball-selejtezősorozatok miatt van benne egyáltalán valamennyire a magyar köztudatban, és azon kívül, hogy valahol ott vannak a tengerben Európa közelében, a legtöbben nem tudnak róla túl sokat. A 18, egy kivételével lakott földdarabból álló, hivatalosan Dániához tartozó, ám politikailag és gazdaságilag is teljes önkormányzatot élvező szigetcsoport összesen 1396 négyzetkilométer területű, és a legutóbbi adatok szerint 53 613 lakosa van.

Ez nem tűnik nagy számnak, de ez azt jelenti, hogy az elmúlt kilenc évben 12 százalékos a népesség növekedése, ha pedig az 1994-es, 43 244 fős adathoz viszonyítjuk, akkor 25 százalékos emelkedést mutat az adat. Igaz, az akkori adatokban benne volt, hogy az 1990-es évek első felében a szigetcsoport gazdasága összeomlott a világgazdaság lassulása, a halászat eredményeinek gyengülése, illetve a felvett hitelek súlya alatt. A szigetcsoport bankjai csődbe mentek, a GDP 40 százalékot esett vissza, a lakosság 10-15 százaléka pedig kivándorolt jobb lehetőségek reményében.

A feröeri népesség százalékos változása az elmúlt években (Illusztráció: Financial Times)A feröeri népesség százalékos változása az elmúlt években (Illusztráció: Financial Times)

Ez az elvándorlás ráadásul csak felerősítette a korábbi, évtizedes trendet. Az elmúlt években azonban valami váratlan történt, és a trend megfordult.

„A második világháború óta minden évben fiatalok sokasága ment el, vissza pedig már csak a felük jött valamikor” – mondta Heri a Rogvi az elvándorlásról 2012-ben könyvet is író közgazdász a Financial Timesnak. – "Mindig reménykedtünk benne, hogy megfordítható a folyamat, de ez sokkal jobban sikerült, mint bárki hitte volna.”

Ehhez képest Magyarország népessége folyamatosan csökken, a tavalyi adatok pedig kiugróan rosszak voltak, a becslések szerint csak a születések és a halálozások különbségéből adódóan 60 ezerrel lettünk kevesebben 2021-ben, és ebben a kivándorlók még nincsenek benne. (Erről testvérlapunk, az mfor.hu emlékezett meg bővebben.) Hiába nőtt 2010 óta 1,25-ről 1,56 a teljes termékenységi arányszám, ez egyelőre lassítani sem tudta érdemben a népesség fogyását, a trend megfordítása pedig egyelőre elérhetetlennek tűnik. (További magyar adatok böngészhetők a KSH oldalán.)

Mi történt? Az tény, hogy a szigetcsoport gazdasága igen szép ütemben, nagyjából évi 5 százalékkal bővült 2010 óta. A gazdaság jó teljesítményében kulcsszerepet játszott a lazactenyésztés és a halászat, a feröeri halexport az elmúlt évtizedben a kétszeresére nőtt. A turizmus is szépen teljesített, és az elsősorban a turisták kegyeit kereső vendéglátóipari egységek, kikapcsolódási lehetőségek létrejötte a hazai vagy a hazatelepülést fontolgató fiatalok számára is komoly vonzerőként működött.

A feröeri GDP alakulása 2010 óta, millió dán koronában (Illusztráció: Statista)A feröeri GDP alakulása 2010 óta, millió dán koronában (Illusztráció: Statista)

A gazdasági növekedéssel együtt járt, hogy mára Feröeren van a világ egyik legalacsonyabb munkanélküliségi rátája, ami mindössze 0,9 százalékos. Ez persze nem könnyíti meg a munkaerőt kereső cégek dolgát, viszont azt is jelenti, hogy a szigetcsoport mind a korábban a távozás mellett döntött feröeriek, mind a külföldi bevándorlók számára jó munkalehetőségeket tud kínálni.

A kormány, a helyi önkormányzatok és különböző cégek komoly erőfeszítéseket is tettek azért, hogy biztosítsák a jövő jól képzett munkaerejét. Jól fizető gyakornoki és ösztöndíjprogramokat hoztak létre azok számára, akik vállalták, hogy felsőfokú tanulmányaik külföldi elvégzése után hazatérnek a szigetekre. Így került haza Sissal Hofgaard Hestoy is, aki Koppenhágából költözött vissza a szigetekre 2020-ban. „Nem terveztem egyetem után rögtön hazajönni – meséli, de egy jól képzett feröeri kivándorlóknak szervezett állásexpón kapott egy nagyon jó gyakornoki állást még az egyetemi évei alatt. – Nagyon jó volt a cégnek dolgozni, ezért amikor diploma után teljes állást kínáltak, elfogadtam.”

Egy másik hazatelepülő feröeri, a HR-területen dolgozó Hjordis Susanna i Davastovu 11 évet töltött az Egyesült Királyságban, amikor egy fejvadász cég 2019-ben megtalálta egy visszautasíthatatlanul jó feröeri állásajánlattal. Bevásárolt vízhatlan ruhaneműkből és D-vitaminból (a Feröer-szigeteken átlagosan évi 210 napon esik az eső, telente pedig szinte csodaszámba megy, ha a néhány világos órában még ki is süt a nap), majd felült a repülőgépre. Nem bánta meg döntését. „Rengeteget változott Feröer. Tíz éve alig volt a szakterületemen állás.”

De meddig tarthat mindez? A korábbi strukturális problémák egy része még ott van a háttérben: a fiatal nők nagyobb számban hagyják el az országot, a hal és az olaj világpiaci árának esetleges zuhanása pedig igen rosszul érintheti a gazdaságot. Korlátozhatja a hazatelepülési kedvet az is, hogy az ingatlanárak kilőttek, a fővárosban, Torshavnban már sokan nem tudnak megfizetni egy megfelelő lakást vagy házat. Gondot jelenthet az is, ha megindul felfele a munkanélküliségi ráta. „Az emberek könnyebben döntenek a távozás mellett, ha visszaesik a gazdaság, mint ahogy elhatározzák a hazatérést, ha jól mennek a dolgok” – hívja fel a figyelmet Rogvi, de úgy gondolja, a gazdaság jóval egészségesebb, mint korábban, így túlságosan nem aggódik a közeljövő miatt.

(Financial Times)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
Makro / Külgazdaság A Kreml szerint semmi alapja egy orosz-ukrán találkozónak - a háború 167. napja
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 06:36
Az USA további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának; Moszkva felfüggeszti a nukleáris fegyverek ellenőrzését a Washingtonnal kötött szerződés értelmében. Háborús összefoglaló reggel. 
Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Makro / Külgazdaság „Az oroszok gabonát égetnek és elpusztítják a magtárainkat” - új fejezetek az odesszai naplóból
Mester Nándor | 2022. augusztus 8. 19:33
Döbbenetes heteket élnek át a dél-ukrajnai kikötőváros és környékének lakói. Ismétlődő orosz rakétatámadások, életükért küzdő sebesültek és több tízezer kelet-ukrajnai menekült, ezekkel szembesülnek.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG