<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egész világ azt figyelte, hogyan lépi át Kim Dzsongun az észak és dél között húzott határvonalat - hasonlóra 1953 óta nem volt példa. Nem is olyan rég még totálisan elképzelhetetlennek tűnt egy ennyire szívélyes hangulatú találkozó - bár csak pár órát beszéltek, jó eséllyel történelmet írtak a két ország vezetői. Idén véget érhet a hét évtizede tartó háború.
Kim Dzsongun észak-koreai vezető Mun Dzsein dél-koreai elnökkel lépi át a két Koreát elválasztó demarkációs vonalat a panmindzsoni demilitarizált övezetben, mielőtt tárgyalást kezdenek a déli oldalon levő Béke Házában 2018. április 27-én. Kim Dzsong Un személyében 65 éve először lépett észak-koreai vezető dél-koreai területre. (MTI/AP/Korea-közi csúcs sajtószolgálata)

Tökéletes hangulatú találkozás

Kim Dzsongun az első észak-koreai vezető, aki dél-koreai földre lépett az 1950-53 között zajlott koreai háború óta. Ehhez egy betoncsíkot kellett átlépnie a vezetőnek, ami a két ország határát jelzi.

A találkozó meghökkentően szívélyesre sikerült: a betoncsík két oldalán találkoztak a vezetők a demilitarizált zónában, hosszas kézfogással köszöntötték egymást, majd Kim Dzsongun átlépett a déli országba. Ezután egy rögtönzöttnek tűnő gesztus következett: egy fél percre áthívta Mun Dzsein dél-koreai elnököt, ott is kezet fogtak, majd visszatértek a déli oldalra, ahol gyerekek fogadták virággal az északi vezetőt.

A tárgyalás a Béke Házában zajlott, előtte a vendégkönyvbe is beírt Kim Dzsongun, új korszak, a béke korszakának kezdetéről tett bejegyzést. A találkozó zárt ajtók mögött zajlik, az első részben az információk szerint a nukleáris leszerelésről és a félsziget tartós békéjéről tárgyaltak a felek.

Már lehet viccelni az atomrakétával?

A szívélyes hangulat szöges ellentétben áll a tavalyi viszonyokkal, amikor Észak-Korea kísérleti atomrobbantásokkal, rakétatesztekkel hozta a frászt a térség (és a világ) országaira. Kim Dzsongun állítólag egy kicsit azért viccelődött is a témával, azt mondta: sajnálja, hogy a hajnali rakétatesztekkel többször is hajnalban ugrasztotta ki az ágyból Mun Dzseint. Kim Dzsongun jelezte, hogy szívesen meglátogatná déli kollégáját a szöuli elnöki Kék Házban, és meghívta Mun Dzseint Phenjanba - általában is sokkal gyakrabban szeretne ilyen találkozókat a jövőben.

Kim Dzsongun azt mondta: azért vesz részt a találkozón, hogy véget vessenek a történelmi konfliktusnak.

Az északi diktátor ennek jegyében jelentette be alig egy hete, hogy leállnak a nukleáris kísérletekkel és rakétatesztekkel, még a kísérleti telepet is bezárják. Hazafelé ezt úgy kommunikálta, hogy fölösleges tovább tesztelni, mert elkészült a fegyverrendszer, míg külföldi elemzők arról írtak, hogy gyakorlatilag összeomolhatott, megsemmisülhetett a teszteléshez használt telep, ezért kényszerből is válhatott ilyen váratlanul békülékennyé Kim Dzsongun - a helyzet tehát azért messze nem egyértelmű, ahogy Phenjan körül sosem szokott az lenni. Annak jelentőségét azonban nem szabad lebecsülni, hogy akármilyen okból is, de jelenleg nem fenyegeti rakétateszt vagy kísérleti atomrobbantás veszélye a világot.

Ha a faültetésen múlik, béke lesz

A zárt ajtók mögötti tárgyalások másfél órán át tartottak, ezután a küldöttség visszatért északra egy fekete limuzinban, a mellette futó testőrök kíséretében. (Ehhez a Reuters tudósítása szerint egy mezőn kellett áthajtani, mivel ezen a szakaszon nincs közúti kapcsolat a két ország között.) Otthon mindenki megebédelt, ezután a béke jelképeként egy fát ültettek közösen a vezetők, majd együtt visszasétáltak a tárgyalások helyszínére.

Kim Dzsongun és Mun Dzsein kezet fog, miután a békét és virágzást jelképező fenyőfát ültettek.(MTI/EPA/Korea-közi csúcs sajtószolgálata)

Később egy közös sajtótájékoztatót tartottak: ezen inkább szimbolikus, mint konkrét bejelentések hangzottak el az első tudósítások szerint. A bezárt ajtók kinyílhatnak; a felek erősen elkötelezettek a béke és prosperitás mellett; "gyümölcsöző" eredmények érdekében tesznek erőfeszítéseket; mindent megtesznek, hogy béke legyen; új álmok, új jövő felé tesznek lépéseket.

Nemzetközi tudósítások szerint a két vezető megállapodott abban, hogy azon fognak dolgozni, hogy megtisztítsák a nukleáris fegyverektől a Koreai Félszigetet; még idén véget vetnek a hét évtizede tartó háborúnak.

Este egy fogadást tartanak a déliek az északiaknak, a vezetőkhöz csatlakoznak majd feleségeik is. Bár a biztonság kedvéért foglaltak szállást Kim Dzsongunnak, egyelőre nincs jele annak, hogy holnapra is áthúzódna a tárgyalás.

Egy nap alatt is lehet történelmet írni

Bár egy nap alatt nem lehet megoldani egy évtizedes konfliktust, vagy teljesen közös nevezőre hozni két ennyire eltérő jellegű vezetést, szakértők felhívják a figyelmet, hogy a találkozó valóban történelmi jelentőségű - az itt elért eredmények valóban új időszámításhoz vezethetnek a két Korea történelmében. Az sem véletlen, hogy az észak-koreai állami televízió talán most először titulálta "elnöknek" Mun Dzseint - mivel alapesetben nem ismerik el külön országnak déli szomszédjukat, értelemszerűen nem szokták elnöknek hívni a vezetőjét sem. Dél-Koreára egyébként "Korea déli részeként" szokott hivatkozni az északi állami média.

Szkeptikus hangok

Bár a találkozó történelmi jelentőségű, ha Észak-Koreáról van szó, természetesen mindent kellő óvatossággal kell kezelni. Az ország gazdasága még a régióhoz képest is romokban hever, nem kis részben az országot sújtó széleskörű nemzetközi szankciók és embargók következtében. Borítékolható, hogy amíg kézzelfogható eredmény nem látszik a phenjani rezsim fordulatából, addig legfeljebb gesztusértékű engedményeket tesz a nemzetközi közösség, vagy akár még azokat sem.

Észak-Korea egyetlen ütőkártyája a nukleáris elrettentés, valódi szövetségesek híján bármilyen katonai konfliktus gyakorlatilag legfeljebb órákig tartana. Bár Kína és Oroszország is "fű alatt" lélegeztetőgépen tartotta Kim Dzsongunékat némi nyersanyaggal, Észak-Korea nem igazán tudott legális üzletekkel részt venni a nemzetközi gazdaságban - forrásaikat főként feketepiaci kereskedelemmel valamint külföldön gyakorlatilag rabszolgaként tartott vendégmunkások hazautalt jövedelmekkel tudták kiegészíteni, ezt viszont nem lehet a végtelenségig fenntartani, ha közben a lakosság éhezik, a világgazdaság pedig fényévekre húz el az évtizedes lemaradásban lévő ország mellett. Elképzelhető, hogy mostanra valóban beérnek a nemzetközi szankciók, kellően rontották ahhoz Phenjan tárgyalópozícióját, hogy egy értelmes alkuba kényszerítsék a háború helyett az északiakat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bedöntheti-e az Orbán-kormányt a Pegasus-ügy? A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. július 23. 19:01
A lehallgatási botrány akár egy James Bond-film forgatókönyve is lehetne: egy kibercég kémprogramokat ad el autoriter hajlamú kormányoknak, amelyek azok segítségével politikusok, újságírók, cégvezetők telefonjait figyelik meg, a gyanú szerint politikai céllal. Sajtóhírek szerint az ügyben Magyarország is nyakig benne van. A magyar kormány nem cáfolja a szoftver beszerzését és használatát, de azt mondja, hogy semmi törvénytelen nem történt, az egész csak hisztéria. De tényleg csak erről van szó? Hol van a határ jogos és jogtalan megfigyelés között? Bízhatunk-e még egyáltalán a hatalomban? Lesz-e az ügynek bármilyen következménye? És emlékszünk-e még Edward Snowdenre vagy Julian Assange-re? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.  
Makro / Külgazdaság Megrohanták a magyarok Horvátországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 17:37
Lényegesen nőtt a nyaralók száma.
Makro / Külgazdaság Egy ország, amely élen járt az oltásokban, most mégis fenyegeti a negyedik hullám
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 14:46
Egymillió izraeli továbbra is elutasítja a koronavírus elleni oltást. A kormány most szankciókat helyezett kilátásba velük szemben, hogy útját állja a negyedik hullámnak. Eddig a lakosság 62 százalékát oltották be. Eközben kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, mennyire véd meg a Pfizer a súlyos megbetegedéstől a delta variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság Izrael csökkentett a Pfizer-vakcina értékelésén
MTI | 2021. július 23. 08:59
 Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön tovább csökkentette és már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer-BioNTech cégek által fejlesztett vakcina hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen, ugyanakkor közölte azt is, hogy a súlyos megbetegedés ellen 91,4 százalékban még mindig véd az oltóanyag.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagyon nehéz hónapok előtt állunk
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 08:35
A miniszterelnök szerint januárban vagy februárban lehet népszavazás az általa gyermekvédelminek nevezett törvényről.    
Makro / Külgazdaság Újabb állami beszerzésekre szerződhet a Delta Systems Kft.
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 17:50
Mobiltelefonok beszerzésére kaphat állami megbízást a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata, a Delta Systems Kft.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az eurókamathoz az EKB
MTI | 2021. július 22. 14:52
Ahogy arra számítani lehetett.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel szigorúbban ellenőriztetné, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 13:20
Szerinte meg kéne előzni, hogy olyan országok is igénybe vehessék a programokat, ahol nem biztosított azok használatának hatósági ellenőrzése.
Makro / Külgazdaság A cseh és a holland olimpiai csapatban is találtak koronásokat
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 12:14
Versenyző és stábtag is van az újonnan azonosított fertőzöttek között.
Makro / Külgazdaság Alig emelkedik az oltottak száma - pedig az új fertőzötteké csendben növekszik
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 09:31
Bár emelkedik a napi új fertőzöttek száma, a súlyos, kórházi kezelést igénylő esetek száma csökken - naponta csak pár ezer fővel nő az oltottak tábora.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos