3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára abban bízik, hogy az USA továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, és lassan körvonalazódik, ki követi ő posztján jövőre. Háborús összefoglaló este.

 • Petteri Orpo finn miniszterelnök bejelentette, hogy még a héten lezárják az utolsó megmaradt nyitott határátkelőt Oroszországgal, a finnek döntése pedig azt jelenti, hogy Oroszország leghosszabb NATO- és EU-határa teljes egészében lakat alá kerül – a következő két hétre mindenképpen.
 • Egyre növekszik az ellenkezés, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vegyen az EBESZ szkopjei ülésén. Észtország, Lettország és Litvánia kedden azt mondta, hogy vezető diplomatáik nem vesznek részt, Ukrajna bojkottot hirdetett.
 • A vártnál keményebb lépést vezet be Finnország, ugyanis míg korábban csak a határátlépés korlátozásáról volt szó, az ország most teljesen elzárkózik az oroszoktól.
 • Orosz tüzérségi csapás ért egy ötemeletes lakóépületet és több családi házat két ukrajnai településen kedden, a támadásokban négy ember meghalt, és legkevesebb öten megsebesültek - közölték helyi ukrán tisztviselők.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka (b3) az ukrajnai nagy éhínség, a holodomor jelképének számító, a Gyermekkor keserű emléke nevű szoboremlékműnél Kijevben 2023. november 25-én. A legkevesebb hárommillió halálos áldozatot követelő éhínséget a sztálini önkény idézte elő az akkor szovjet tagköztársaság Ukrajnában 1932 és 1933 között. Fotó: MTI/EPA
Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka (b3) az ukrajnai nagy éhínség, a holodomor jelképének számító, a Gyermekkor keserű emléke nevű szoboremlékműnél Kijevben 2023. november 25-én. A legkevesebb hárommillió halálos áldozatot követelő éhínséget a sztálini önkény idézte elő az akkor szovjet tagköztársaság Ukrajnában 1932 és 1933 között. Fotó: MTI/EPA

 • Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára arra szólította fel a szövetség tagjait, hogy "maradjanak az úton” Ukrajna támogatásában az orosz invázió elleni háborújukban. „Kötelességünk gondoskodni arról, hogy Ukrajnának biztosítsuk a szükséges fegyvereket” – mondta Stoltenberg újságíróknak, amikor a NATO-tagországok külügyminisztereinek összejövetelére érkezett a szövetség brüsszeli főhadiszállására.
 • Emellet reményét is kifejezte Jens Stoltenberg, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatást fog nyújtani Ukrajnának, "mert ez az Egyesült Államok biztonsági érdeke".
 • Az Európai Unió Tanácsa az Európai Békekeret keretében további 194 millió euró (mintegy 75,6 milliárd forint) finanszírozást hagyott jóvá az ukrán fegyveres erők kiképzéséhez - tájékoztatott az uniós tanács kedden. 
 • Egy ukrán tisztviselő megerősítette, hogy Marianna Budanovát, az ukrán hírszerzés vezetőjének, Kyrylo Budanovnak a feleségét megmérgezték, és kórházi kezelés alatt áll. Megmérgezéséről korábban meg nem nevezett titkosszolgálati forrásokra hivatkozva ukrán sajtóorgánumok számoltak be. 
 • Olaf Scholz, Németország kancellárja kijelentette, hogy Ukrajna katonai és pénzügyi támogatása „egzisztenciális jelentőségű” Európa számára. A parlament előtt elmondott beszédében kijelentette: „Addig folytatjuk a támogatást, ameddig szükséges. Ez a támogatás egzisztenciális jelentőségű. Ukrajnának… de nekünk is Európában. Egyikünk sem akarja elképzelni, milyen ennél még súlyosabb következményei lennének ránk nézve, ha Putyin megnyerné ezt a háborút.” 
 • A moszkvai Lefortovo kerületi bíróság két hónappal, 2024. január 30-ig meghosszabbította a Wall Street Journal riporterének, Evan Gershkovichnak az előzetes letartóztatását. 
 • Mark Rutte, az ideiglenes holland miniszterelnök sokak szerint egyértelműen a legesélyesebb a NATO hamarosan megüresedő vezetői pozíciójára. Úgy tűnik, több diplomatát is beelőzött - köztük Kaja Kallas észt miniszterelnököt és Lettország legkiválóbb diplomatáját, Krišjānis Kariņš –, és jövőre ő veheti át Jens Stoltenbergtől a stafétabotot. (The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vészjósló üzenetet küldött Navalnij halála apropóján a NATO Putyinnak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 09:57
Mutatjuk, mi történt, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság Miért telepítenek az oroszok nukleáris fegyvert az űrbe?
Káncz Csaba | 2024. február 22. 09:24
A Kreml felismerte, hogy nem tud versenyezni a Nyugattal az űrben. Ezért Moszkva elkerülhetetlenül aszimmetrikus megközelítésre támaszkodik a világűrrel kapcsolatos katonai ügyeiben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb jó hír a lakásfelújítást fontolgatóknak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:57
Nemcsak a gyermekesek kaphatnak támogatást.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mennyit romlott a fizetésünk egy év alatt
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:30
A KSH szállította a rossz hírt.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiára ébredtünk
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:56
Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben.
Makro / Külgazdaság Tovább dagad a Boeing botránya
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:16
Azonnali hatállyal távozik a 737-es programjának vezetője.
Makro / Külgazdaság Lecsaptak az amerikaiak Jemenben
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:43
Az Egyesült Államok négy csapást mért a húszi lázadókat tömörítő Anszar al-Allah iszlamista mozgalom célpontjaira Jemenben.
Makro / Külgazdaság Trumpnak is tetsző döntést hozott Biden
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:25
Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be az illegális bevándorlást segítő vállalkozásokkal szemben.
Makro / Külgazdaság Hol harapták meg az új amerikai szankciók a török-orosz kereskedelmet?
Bózsó Péter | 2024. február 22. 05:34
Az Egyesült Államok Oroszország-ellenes, pénzügyi cégeket sújtó decemberi szankciói harapósnak bizonyultak Törökországban is, jelentősen csökkentve a török-orosz kereskedelmet.
Makro / Külgazdaság Putyin túl korán örült - nem győzték le az ukrán ellentámadást?
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 20:04
A szerdai az orosz-ukrán háború 728. napja volt. Hírösszefoglalónk. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG