BUX
35 549.03
-0.11%
-40.00
OTP
10 910.00
+1.39%
+150.00
MOL
1 798.00
-1.96%
-36.00
RICHTER
6 655.00
-0.67%
-45.00
MTELEKOM
381.00
-0.13%
+0.00
 
2019. június 7. 16:05

Boris Johnsonnak van a legnagyobb támogatottsága a Konzervatív Párton belül, ráadásul most a javára döntött a londoni felsőbíróság.

Boris Johnson Londonban 2019. május 28-án. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Mégsem kell bíróság elé állnia Boris Johnson volt brit külügyminiszternek, a keményvonalas Brexit-tábor zászlóvivőjének a brit EU-tagságról rendezett népszavazás kampányában polgármesterként és parlamenti képviselőként tett kijelentéseiért.

A londoni felsőbíróság ugyanis ma helyt adott a politikus ügyvédei által benyújtott fellebbezésnek.

A 350 milliós mondat

Johnson ellen egy magánvádló kezdeményezett jogi eljárást a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága előtt. A kereset szerint a politikus közhivatalt betöltő személy által elkövetett visszaéléssel vádolható azért, mert a 2016-os népszavazás előtti kampányban azt állította: Nagy-Britanniának heti 350 millió fontjába kerül az EU-tagság. (Hogy valóban ennyibe kerül-e, az ebből a háttéranyagunkból derül ki: Politikai merénylet vagy pofátlan átverés? Újabb vihar tépázza Nagy-Britanniát.)

Az ügyben első fokon eljáró bíró a múlt héten úgy rendelkezett, hogy Johnsonnak bíróság elé kell állnia. Az ezen döntés ellen benyújtott fellebbezésnek adott most helyt a felsőbíróság.

Johnson a legnépszerűbb

Jelenleg Boris Johnson a legesélyesebb arra, hogy átvegye a kormányfői posztot Theresa Maytől. A BBC szerint a konzervatív parlamenti képviselők közül őt támogatják a legtöbben, és a konzervatív párttagok között is messze ő legnépszerűbb.

A párttagok 33,5 százaléka választaná őt, miközben Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter 15,5, Michael Gove környezetvédelmi miniszter pedig 12,4 százalékos támogatottsággal bír.

May elköszönt

Theresa May május 24-én könnyek között jelentette be, hogy csaknem három év után lemond a kormányfői posztról.

A Konzervatív Párt éléről a mai napon távozott, a kormányfői teendőket azonban utódja megválasztásáig ellátja.

Búcsújának fő oka, hogy többszöri próbálkozás ellenére sem tudta elfogadtatni a brit parlamenttel a kormánya és az EU között létrejött kilépési megállapodást, ezért a kilépés dátumát 2019. október 31-re kellett kitolni. Johnson már jelezte, hogy ha ő lesz a kormányfő, akkor az Egyesült Királyság eddig az időpontig ki fog lépni az EU-ból – akár megállapodás nélkül is.

Július végére száll fel a füst

A párt új vezetőjét  –  és egyben az új kormányfőt – a konzervatív képviselők és a párttagok együttesen választják meg. A végső döntést utóbbiak hozzák meg. A győztest a július 22-i héten jelentik be.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Csúcson az új koronavírus-fertőzések száma, kötelező a maszk az üdülőszigeteken
Wéber Balázs | 2020. július 13. 13:01
Globálisan soha nem regisztráltak még annyi új koronavírus-fertőzöttet, mint tegnap. Az amerikai kontinensen a legsúlyosabb helyzet, de egyes európai országokban is növekszik az új esetek száma. Mallorcán és Ibizán kötelezővé tették a maszkviselést, a sportolást és a strandolást kivéve.
Makro / Külgazdaság Itt a bizonyíték, miért pesszimistább a PM az MNB-nél
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 10:41
Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) napokban létrehozott ú,j Heti Gazdasági Indexe (HGI) szerint a második negyedévben 9,9 százalékkal csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye az előző évhez képest.
Makro / Külgazdaság Trianon és pénzügyi összeomlások – ezért ő a legrosszabb amerikai elnök
Káncz Csaba | 2020. július 13. 10:36
Az első világháború utáni békerendszerekben és átláthatatlan FED megalapításában betöltött szerepe miatt Wilsont minden idők legrosszabb elnökének tartják. Ahogyan a prudens pénzpolitika mellett kardoskodó Mises Intézet leszögezi, a FED tevékenységét – a CIA-val ellentétben – nem vizsgálhatja egyetlen kongresszusi bizottság sem, mint ahogyan a mérlegeit sem auditálhatja semmilyen külső szereplő. Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Újabb rossz hír az autósoknak
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 09:44
Mármint akik négykerekűjét benzin hajtja meg, annak átlagára ugyanis bruttó 3 forinttal emelkedik július 15-étől. A gázolajé viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Hajszállal, de Andrzej Duda nyerte a lengyel elnökválasztást
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 13. 09:29
A kormánypárt jelöltje mintegy 2,5 százalékponttal előzte meg az ellenzéki jelöltet.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: itt vannak a legfrissebb magyar adatok
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 09:13
Senki nem halt meg az elmúlt 24 órában Magyarországon koronavírusban, ellenben 13 új fertőzöttet találtak.
Makro / Külgazdaság Kivonulhat a Tesco Magyarországról
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 08:09
Megint felvetődött, hogy kivonulhat a Tesco Magyarországról is. A brit áruházlánc vállalkozásait a Schwarz-csoport veheti át, jöhet a Kaufland és több Lidl lehet.
Makro / Külgazdaság Rendkívüli izgalmak a lengyel elnökválasztáson
MTI | 2020. július 13. 07:16
Nagyon szoros a lengyel elnökválasztás eredménye és rendkívül magas a részvétel: a legfrissebb felmérések a jelenlegi elnököt hozzák ki győztesnek, de a hivatalos eredményekre még várni kell.
Makro / Külgazdaság Itt az új nagykövet – rajta tartja szemét Berlin az Orbán-kormányon
Wéber Balázs | 2020. július 13. 06:07
Jól ismeri térségünket és kicsit magyarul is ért Németország új budapesti nagykövete, aki korábban Bécsben és Prágában is vezette a német képviseletet. Johannes Haindl Áder János államfőnek és Benkő Tibor honvédelmi miniszternek már bemutatkozott. Úgy tudjuk, napirenden vannak találkozók további miniszterekkel, államtitkárokkal. Berlin nagyon is figyeli, mi történik Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Putyin áldásával: magyar-szerb, két jóbarát
Káncz Csaba | 2020. július 12. 15:04
A Nyugat elszörnyedve figyeli, ahogyan ütemesen konvergálnak a hazai és a szerb közállapotok. Az utóbbi napok széleskörű tüntetései megkérdőjelezik a szerb állampárt legitimitását. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél