<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Végül sikerült elfogadni a párizsi klímacsúcson összerakott egyezményt, az már más kérdés, hogy mennyire lesz betartva. A tárgyalások során többször is előkerült az iparosodás előtti szinthez viszonyított 2 fokos felmelegedési maximum, de felmerülhet a kérdés, hogy miért pont ez kell a Föld megmentéséhez? Most elmagyarázzuk!
Küldöttek hallgatják Fabius beszédét a megállapodás elfogadása előtt. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Először a Yale közgazdásza, William Nordhaus írt erről még 1975 környékén. Ő arra alapozta az érvelését, hogy a világnak nem kéne gyorsabban melegednie, mint az elmúlt 100 ezer évben. Csakhogy ekkor még röhejesen keveset tudtak a globális felmelegedés következményeiről, ezért Nordhaus is elismerte, hogy a becslése valószínűleg nem elegendő - írja az Economist.

A klímacsúcson felmerülő egyéb politikai és gazdasági problémákról itt írtunk bővebben! >>>

Ennek ellenére a következő évtizedekben is rendszeresen a 2°C-os minimum került a tudósok elé. 1990-ben a Svéd Környezetvédelmi Intézet kutatásából már az derült ki, hogy 1°C alatti melegedés lenne az ideális, de erről már akkor lecsúszott a világ, ezért a tanulmányban is 2 fokos szintet javasolták. Ezt 1996-ban átvette az uniós miniszterek tanácsa, míg a G8-ak 2009-ben fogadták el. A káoszba fulladó koppenhágai klímacsúcs egyik fő pontja is a 2°C-os limit volt, gyakorlatilag az egyetlen dolog, amiben az összes résztvevő ország egyetértett, így nem is csoda, hogy 2010-ben bekerült az ENSZ szabályaiba is.

Megfogható

A 2°C a törvényhozóknak is nagyon szimpatikus, mivel egy olyan komplex és megfoghatatlan dolgot, mint a klímaváltozás, beszorít egy kis számba, amivel a politika is tud mit kezdeni. Ettől függetlenül azért még ostobaság ettől várni a csodát, a nagyon alacsonyan fekvő országok közül több már találkozik az áradásokkal (Tuvalu, Kiribati), és nem lenne meglepő, ha hamarosan elindulnának a klímaváltozási menekültek is. A legdurvábban érintettek pont ezért is próbálták azt elérni, hogy a megállapodás 1,5°C-t rögzítsen a már ismert 2°C helyett. Ez végül úgy került be a megállapodásba, hogy „törekedni kell a 1,5°C alatti felmelegedés betartására”.

Túl nagyok az eltérések

A Föld hőmérsékletét alapvetően nagyon nehéz megmérni, ezért a 2°C-os felmelegedési maximum sem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnhetett. Jelenleg például arról is vita folyik, hogy 1998 és 2013 közt tényleg megtorpant-e a világ felmelegedése.

Ráadásul a Föld egyes részei sem ugyanúgy változnak, mivel a Sarkkör kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világ többi része. Ezért egy olyan egyezmény, ami az üvegházhatást okozó gázokat szabályozná, sokkal jobb lenne, már csak azért is, mert jelentősen könnyebb lenne ellenőrzés alatt tartani.

Ami mindenesetre biztos, az az, hogy a párizsi klímacsúcson sikerült megegyezni, és az elfogadott szabályok elég sokat fognak számítani így is. Az pedig már csak az egyes országokon múlik, hogy ki mennyit érez magára nézve kötelezőnek.

A nagyok elégedettek

Barack Obama szerint a klímavédelmi megállapodás jelenti a legnagyobb esélyt arra, hogy megmentsék a Földet. Az elnök kijelentette, hogy mint minden szerződés, ez sem lehet tökéletes, a megvalósítás útja pedig nehéz és kihívásokkal teli, mégis fordulópontot jelenthet a káros éghajlatváltozás elleni nemzetközi fellépésben, és megmutatja, hogy mi minden lehetséges, ha a világ összefog. Angela Merkel német kancellár például azt emelte ki, hogy az emberek milliárdjainak segíthet megfelelő életfeltételeket biztosítani a távolabbi jövőben is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Makro / Külgazdaság Magyarország is támogatja Ukrajna újjáépítését - háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:26
Az elmúlt órák legfontosabb hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durvul a járvány, ezért újra kötelező lesz a maszk az olasz munkahelyeken
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 14:09
Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát.
Makro / Külgazdaság Egyre több a koronavírusos idehaza
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 13:21
Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája.
Makro / Külgazdaság Kiakadt az EU az oroszok újabb húzásán
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:53
Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG