<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Végül sikerült elfogadni a párizsi klímacsúcson összerakott egyezményt, az már más kérdés, hogy mennyire lesz betartva. A tárgyalások során többször is előkerült az iparosodás előtti szinthez viszonyított 2 fokos felmelegedési maximum, de felmerülhet a kérdés, hogy miért pont ez kell a Föld megmentéséhez? Most elmagyarázzuk!
Küldöttek hallgatják Fabius beszédét a megállapodás elfogadása előtt. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Először a Yale közgazdásza, William Nordhaus írt erről még 1975 környékén. Ő arra alapozta az érvelését, hogy a világnak nem kéne gyorsabban melegednie, mint az elmúlt 100 ezer évben. Csakhogy ekkor még röhejesen keveset tudtak a globális felmelegedés következményeiről, ezért Nordhaus is elismerte, hogy a becslése valószínűleg nem elegendő - írja az Economist.

A klímacsúcson felmerülő egyéb politikai és gazdasági problémákról itt írtunk bővebben! >>>

Ennek ellenére a következő évtizedekben is rendszeresen a 2°C-os minimum került a tudósok elé. 1990-ben a Svéd Környezetvédelmi Intézet kutatásából már az derült ki, hogy 1°C alatti melegedés lenne az ideális, de erről már akkor lecsúszott a világ, ezért a tanulmányban is 2 fokos szintet javasolták. Ezt 1996-ban átvette az uniós miniszterek tanácsa, míg a G8-ak 2009-ben fogadták el. A káoszba fulladó koppenhágai klímacsúcs egyik fő pontja is a 2°C-os limit volt, gyakorlatilag az egyetlen dolog, amiben az összes résztvevő ország egyetértett, így nem is csoda, hogy 2010-ben bekerült az ENSZ szabályaiba is.

Megfogható

A 2°C a törvényhozóknak is nagyon szimpatikus, mivel egy olyan komplex és megfoghatatlan dolgot, mint a klímaváltozás, beszorít egy kis számba, amivel a politika is tud mit kezdeni. Ettől függetlenül azért még ostobaság ettől várni a csodát, a nagyon alacsonyan fekvő országok közül több már találkozik az áradásokkal (Tuvalu, Kiribati), és nem lenne meglepő, ha hamarosan elindulnának a klímaváltozási menekültek is. A legdurvábban érintettek pont ezért is próbálták azt elérni, hogy a megállapodás 1,5°C-t rögzítsen a már ismert 2°C helyett. Ez végül úgy került be a megállapodásba, hogy „törekedni kell a 1,5°C alatti felmelegedés betartására”.

Túl nagyok az eltérések

A Föld hőmérsékletét alapvetően nagyon nehéz megmérni, ezért a 2°C-os felmelegedési maximum sem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnhetett. Jelenleg például arról is vita folyik, hogy 1998 és 2013 közt tényleg megtorpant-e a világ felmelegedése.

Ráadásul a Föld egyes részei sem ugyanúgy változnak, mivel a Sarkkör kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világ többi része. Ezért egy olyan egyezmény, ami az üvegházhatást okozó gázokat szabályozná, sokkal jobb lenne, már csak azért is, mert jelentősen könnyebb lenne ellenőrzés alatt tartani.

Ami mindenesetre biztos, az az, hogy a párizsi klímacsúcson sikerült megegyezni, és az elfogadott szabályok elég sokat fognak számítani így is. Az pedig már csak az egyes országokon múlik, hogy ki mennyit érez magára nézve kötelezőnek.

A nagyok elégedettek

Barack Obama szerint a klímavédelmi megállapodás jelenti a legnagyobb esélyt arra, hogy megmentsék a Földet. Az elnök kijelentette, hogy mint minden szerződés, ez sem lehet tökéletes, a megvalósítás útja pedig nehéz és kihívásokkal teli, mégis fordulópontot jelenthet a káros éghajlatváltozás elleni nemzetközi fellépésben, és megmutatja, hogy mi minden lehetséges, ha a világ összefog. Angela Merkel német kancellár például azt emelte ki, hogy az emberek milliárdjainak segíthet megfelelő életfeltételeket biztosítani a távolabbi jövőben is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ezért hirdetett Ferenc pápa január 26-ra nemzetközi imanapot
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 15:34
Ferenc pápa 24 órás imanapra hív mindenkit január 26-án.
Makro / Külgazdaság Ismét meg akarták gyilkolni a szerb elnököt
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 14:17
Hét ember szövetkezett a szerb kormányfő életének kioltására.
Makro / Külgazdaság Mégsem lesz ellenzéki népszavazás április 3-án?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 11:45
Elképzelhető, hogy április 3-án  nem lesz népszavazás a Fudan Egyetemről.
Makro / Külgazdaság Itt nyílik az Amazon első okos ruhaboltja
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 09:38
Az Amazaon még idén megnyitja első „fizikai” ruhaboltját Los Angelesben. Nem egy hétköznapi butikról van szó, az Amazon élelmiszerboltjaihoz hasonlóan ez az üzlet is dugig lesz high-tech kütyükkel.
Makro / Külgazdaság Moszkva oroszbarát vezetőt szeretne Ukrajna élére?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 08:34
A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben.
Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Lech Walesa három oltás után kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:33
Elkapta a koronavírust Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője - jelentette be maga az érintett pénteken a Facebook-oldalán.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló