<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az EU-s szankciókat a koronavírus járvány-időszaka alatt az egészségügyi szektor ellen végrehajtott kibertámadások fölötti felháborodás is indokolja. Az USA Kiber Parancsnokságát már 2018-ban felhatalmazták az eddiginél jóval agresszívabb, megelőző csapásokat is magában foglaló lépésekre. Káncz Csaba jegyzete.

A múlt héten feltörték több norvég miniszter, parlamenti képviselő és alkalmazott levelezését, közölte a skandináv állam törvényhozása és kémelhárítása kedden.

Az USA-ban is van dolga az elhárításnak: az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és az FBI augusztus közepén közös felhívásban tájékoztattak az orosz katonai hírszerzés 26165-ös egységéről, amely az eddig ismeretlen „Drovorub” nevű rosszindulatú szoftver (malware) segítségével hatol be a megcélzott rendszerekbe.

Az amerikai kibervédelemmel foglalkozó National Cybersecurity and Communications Integration Center (NCCIC) arlingtoni központja Virginiában. Illusztráció. (Fotó: Reuters / Larry Downing)Az amerikai kibervédelemmel foglalkozó National Cybersecurity and Communications Integration Center (NCCIC) arlingtoni központja Virginiában. Illusztráció. (Fotó: Reuters / Larry Downing)

EU-s szankciók

Kontinensünk is felvette a kesztyűt. Július 30-án az EU – történetében először – összesen hat magánszeméllyel, valamint három szervezettel (az orosz katonai hírszerzés egysége, egy kínai technológiai vállalat, illetve egy észak-koreai export cég) szemben vezetett be szankciókat. Ezek utazási korlátozásokat és vagyontárgyak befagyasztását foglalják magukban.

Az EU szerint az orosz, kínai és észak-koreai szereplők különböző európai célpontok elleni kibertámadásokat követtek el, így például a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellen, vagy a WannaCry, a NotPetya, illetve az Operation Clould Hopper műveletekben való részvételt jelölték meg okokként.

A szankciókat az elmúlt hónapok koronavírus-járvány időszaka alatt az egészségügyi szektor ellen végrehajtott kibertámadások fölötti felháborodás is indokolja. Ide számít Csehország második legnagyobb kórháza elleni támadás, az Egészségügyi Világszervezet elleni megkísérelt támadás és a koronavírus vakcinát fejlesztő cégek elleni számtalan kibertámadás.

Röviddel az EU-s szankciók bejelentése után az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália és Kanada üdvözölték és támogatásukról biztosították a lépéseket.

London egyben megerősítette, hogy a Brexit után a szankciós politikája (UK Cyber Sanctions regime) továbbra is hatályban marad. Az Egyesült Királyság 2015-ben alkotta meg a „77-es Dandárt” az új típusú hadviselésre.

Az amerikai lépések

Az EU szankciói a Fehér Ház által 2018 szeptemberében bejelentett elrettentő lépéseket (amelyek részei a Nemzeti Kiberstratégiának) követi.

Bár az Egyesült Államok Kiberparancsnokságát már 11 éve létrehozták, az országot ért sorozatos támadások miatt 2018-ban a parancsnokságot felhatalmazták az eddiginél jóval agresszívabb, megelőző csapásokat is magában foglaló lépésekre.

2018. november 6-án az amerikai félidős választások alatt az amerikai hadsereg Cyber Command nevű egysége támadta be az orosz troll- és álhírgyárként működő szentpétervári Internet Research Agency (IRA) nevű szervezetet. Sikerült elérniük, hogy a szervezet offline legyen, és gyakorlatilag a választás végéig el tudták őket vágni a világhálótól.

Korábban az amerikai ügynökök többek között az orosz katonai hírszerzés, valamint az IRA egyes alkalmazottai közelébe is beférkőztek, hogy figyelmeztessék őket, ne próbáljanak beavatkozni az amerikai félidős választásba. Az amerikai ügynökök az orosz ügynökök valódi nevét is kiderítették.

Tavaly nyáron aztán a The New York Times közölte azt a belső értesülést, miszerint az amerikai szakszolgálatoknak 2018-ban sikerült egy olyan vírust bejuttatni az orosz energiarendszerbe, amelyet egy esetleges kétoldalú konfliktus esetén aktiválna Washington. Trump a hírre hazaárulással vádolta a lap szerkesztőségét, amely válaszul azt állította, hogy a kormányzat illetékesei a közlés előtt látták a sajtóba kerülő anyagot.

Szakértők szerint egyes körök jelezni akarták a Kremlnek, hogy egy konfliktus esetén Washington képes lekapcsolni az áramellátást Moszkvában, Szentpéterváron és a kulcsfontosságú katonai bázisokon.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Románia decemberben kaphatja meg az uniós helyreállítási alap első részletét
MTI | 2021. október 28. 13:09
Románia decemberben kaphatja meg az uniós helyreállítási alap első részletét - jelentette be Florin Citu román ügyvivő miniszterelnök Bukarestben.
Makro / Külgazdaság Tizenegy napos extra Covid-szünetet rendeltek el Oroszországban
MTI | 2021. október 28. 11:44
Tizenegy napig tartó járványügyi munkaszünetet vezettek be csütörtöktől Moszkvában a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezésére, miközben országos szinten az új fertőzöttek száma először haladta meg a 40 ezret és a halálos áldozatoké is ismét rekordot döntött.
Makro / Külgazdaság Döntött a kormány: kötelező maszkviselés a tömegközlekedésben, kötelező lehet a cégeknél az oltás
Baka F. Zoltán | 2021. október 28. 11:15
Komoly a járványhelyzet, beavatkozik a kormány: a munkaadó előírhatja az oltást a dolgozóinak.
Makro / Külgazdaság Egyre nő a munkahelyi balesetek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 28. 09:50
Évente körülbelül 20 ezren szenvednek 3 munkanapon túl gyógyuló balesetet a munkahelyükön, legalábbis ennyit jelentenek a hatóságok felé. Nagyságrendekkel többeket ér baleset azonban a közutakon, még többeket az otthonaikban. Ennek ellenére a balesetbiztosítással rendelkezők száma elenyészőnek mondható, holott egy jól megválasztott szerződéssel akár milliós anyagi terhet vehetünk le a vállunkról – figyelmeztet közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége.
Makro / Külgazdaság Áprilisi szinten az új fertőzöttek száma, elhunyt 45 beteg
Privátbankár.hu | 2021. október 28. 09:15
4039 újabb fertőzöttet azonosítottak.
Makro / Külgazdaság Lélegeztetőgépeket küldünk Erdélybe
MTI | 2021. október 28. 07:58
Az újabb egészségügyi szállítmány 20 romániai, elsősorban erdélyi kórházat segít, jelentette be Szijjártó Péter.
Makro / Külgazdaság Kormányválság van Portugáliában
MTI | 2021. október 28. 07:14
Miután a parlament nem fogadta el az ország 2022-es költségvetését.
Makro / Külgazdaság Megint egymásnak ment London és Párizs a halászati engedélyek miatt
MTI | 2021. október 28. 06:34
Franciaország jelezte, hogy már jövő héttől szankciókat élesíthet a szigetország ellen, ha addig nem rendeződik a halászhajói ügye. Nagy-Britannia pedig ellenszankciókat helyezett kilátásba.
Makro / Külgazdaság Háborús készülődés az űrben – az elmúlt napokban új fázisba léptünk
Káncz Csaba | 2021. október 27. 17:59
Az elmúlt napokban Németország, Franciaország, Dél-Korea és Kína is bejelentkezett a versenyfutás új szakaszába. Szöul számára komoly hajtóerőt jelent a fejlesztéseknél, hogy a nemzetközi szankciók ellenére Észak-Korea nem csak rövid- és közép hatótávolságú rakétákat fejlesztett ki, hanem nagy hatótávolságú és űrrakétákat is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A járvány alatt hízott óriásit a TikTok tulajdonosának vagyona
MTI | 2021. október 27. 17:38
Nagyot nőtt egy év alatt a kínai dollármilliárdosok száma: idén 307-tel többen vannak, mint tavaly, és így 1185-en szerepelnek a sanghaji Hurum magazin által szerdán közzétett listán, amely a leggazdagabb kínaiakat rangsorolja.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos