<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az EU-s szankciókat a koronavírus járvány-időszaka alatt az egészségügyi szektor ellen végrehajtott kibertámadások fölötti felháborodás is indokolja. Az USA Kiber Parancsnokságát már 2018-ban felhatalmazták az eddiginél jóval agresszívabb, megelőző csapásokat is magában foglaló lépésekre. Káncz Csaba jegyzete.

A múlt héten feltörték több norvég miniszter, parlamenti képviselő és alkalmazott levelezését, közölte a skandináv állam törvényhozása és kémelhárítása kedden.

Az USA-ban is van dolga az elhárításnak: az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és az FBI augusztus közepén közös felhívásban tájékoztattak az orosz katonai hírszerzés 26165-ös egységéről, amely az eddig ismeretlen „Drovorub” nevű rosszindulatú szoftver (malware) segítségével hatol be a megcélzott rendszerekbe.

Az amerikai kibervédelemmel foglalkozó National Cybersecurity and Communications Integration Center (NCCIC) arlingtoni központja Virginiában. Illusztráció. (Fotó: Reuters / Larry Downing)Az amerikai kibervédelemmel foglalkozó National Cybersecurity and Communications Integration Center (NCCIC) arlingtoni központja Virginiában. Illusztráció. (Fotó: Reuters / Larry Downing)

EU-s szankciók

Kontinensünk is felvette a kesztyűt. Július 30-án az EU – történetében először – összesen hat magánszeméllyel, valamint három szervezettel (az orosz katonai hírszerzés egysége, egy kínai technológiai vállalat, illetve egy észak-koreai export cég) szemben vezetett be szankciókat. Ezek utazási korlátozásokat és vagyontárgyak befagyasztását foglalják magukban.

Az EU szerint az orosz, kínai és észak-koreai szereplők különböző európai célpontok elleni kibertámadásokat követtek el, így például a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellen, vagy a WannaCry, a NotPetya, illetve az Operation Clould Hopper műveletekben való részvételt jelölték meg okokként.

A szankciókat az elmúlt hónapok koronavírus-járvány időszaka alatt az egészségügyi szektor ellen végrehajtott kibertámadások fölötti felháborodás is indokolja. Ide számít Csehország második legnagyobb kórháza elleni támadás, az Egészségügyi Világszervezet elleni megkísérelt támadás és a koronavírus vakcinát fejlesztő cégek elleni számtalan kibertámadás.

Röviddel az EU-s szankciók bejelentése után az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália és Kanada üdvözölték és támogatásukról biztosították a lépéseket.

London egyben megerősítette, hogy a Brexit után a szankciós politikája (UK Cyber Sanctions regime) továbbra is hatályban marad. Az Egyesült Királyság 2015-ben alkotta meg a „77-es Dandárt” az új típusú hadviselésre.

Az amerikai lépések

Az EU szankciói a Fehér Ház által 2018 szeptemberében bejelentett elrettentő lépéseket (amelyek részei a Nemzeti Kiberstratégiának) követi.

Bár az Egyesült Államok Kiberparancsnokságát már 11 éve létrehozták, az országot ért sorozatos támadások miatt 2018-ban a parancsnokságot felhatalmazták az eddiginél jóval agresszívabb, megelőző csapásokat is magában foglaló lépésekre.

2018. november 6-án az amerikai félidős választások alatt az amerikai hadsereg Cyber Command nevű egysége támadta be az orosz troll- és álhírgyárként működő szentpétervári Internet Research Agency (IRA) nevű szervezetet. Sikerült elérniük, hogy a szervezet offline legyen, és gyakorlatilag a választás végéig el tudták őket vágni a világhálótól.

Korábban az amerikai ügynökök többek között az orosz katonai hírszerzés, valamint az IRA egyes alkalmazottai közelébe is beférkőztek, hogy figyelmeztessék őket, ne próbáljanak beavatkozni az amerikai félidős választásba. Az amerikai ügynökök az orosz ügynökök valódi nevét is kiderítették.

Tavaly nyáron aztán a The New York Times közölte azt a belső értesülést, miszerint az amerikai szakszolgálatoknak 2018-ban sikerült egy olyan vírust bejuttatni az orosz energiarendszerbe, amelyet egy esetleges kétoldalú konfliktus esetén aktiválna Washington. Trump a hírre hazaárulással vádolta a lap szerkesztőségét, amely válaszul azt állította, hogy a kormányzat illetékesei a közlés előtt látták a sajtóba kerülő anyagot.

Szakértők szerint egyes körök jelezni akarták a Kremlnek, hogy egy konfliktus esetén Washington képes lekapcsolni az áramellátást Moszkvában, Szentpéterváron és a kulcsfontosságú katonai bázisokon.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kritikus lehet a dízelellátás a nyári időszakban
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 19:49
A világon egyre több jelentés azt mutatja, hogy szinte minden piacon alacsony szintre estek a finomított termékkészletek, különösen az úgynevezett közép-disztillátum (dízel, repülő üzemanyag, háztartási tüzelőolaj) termékcsalád esetében van jelentős hiány globálisan. Pletser Tamás, az Erste EMEA olaj- gázipar elemzője írásában ezt a témát járta körbe.  
Makro / Külgazdaság Az olajembargóról is tárgyalt Orbán Viktor, ütésváltás Varsó és Moszkva között – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 19:17
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Örülhet Putyin: bivalyerős lett a rubel
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:59
Hétéves csúcsra emelkedett a rubel árfolyama az euróval szemben. A dollár ellenében pedig már több mint 30 százalékkal erősödött.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat ment ma a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1678,10 pontos, 4,02 százalékos emelkedéssel, 43 457,58 ponton zárt hétfőn.
Makro / Külgazdaság Ki a fene gyújtogat Oroszországban? És hogyan? És miért?
Litván Dániel | 2022. május 23. 17:22
Hétvégén megint egy fontos katonai kutatóintézet lángolt Oroszországban. Ez már a sokadik ilyen rejtélyes tűzeset, és még mindig csak feltételezések vannak arról, ki lehet a felelős értük. Összeszedtük a lehetőségeket.
Makro / Külgazdaság Merészet lépett Varsó, kérdésessé vált az orosz gáz tranzitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:16
Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló szerződést. A Kreml szerint megjósolhatatlan, hogy mi lesz az orosz gáz tranzitjával ezen a gázvezetéken keresztül.
Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
hírlevél
Ingatlantájoló