<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Közben viszont újabb frontszakaszon indult orosz támadás, heves harcok dúlnak Vuledárnál. Háborús hírösszefoglaló.

 • Újabb frontszakaszon indított támadást az orosz hadsereg a Bahmut környékén elért sikerek után. Mindkét oldal arról számolt be, hogy heves harcok dúlnak a Donyeck városától délnyugatra található Vuledár városánál. Donyeck régió Oroszország által kinevezett vezetője, Gyenisz Pusilin már a város elfoglalását vetítette előre egy nyilatkozatában: „Vuledár hamarosan egy új, nagyon fontos siker lesz a számunkra.” Ukrán részről olyan információk érkeztek, hogy a városban megvetették a lábukat az orosz erők. Ukrán források szerint a város körüli harcokban egy nap alatt 109 orosz katona esett el és további 188 sebesült meg. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök szerint a fronton a helyzet „nagyon akut”, Oroszország további erőket vet be támadó hadműveletekben, fontos ütközetek folynak Bahmut és Vuledár környkén.

 • Újabb heves tüzérségi támadások érték a frontok közelében fekvő ukrán településeket. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy Donyeck régióban hat, Herszonban és Harkivban további két-két civil vesztette életét az orosz csapások következtében.
 • Lengyelország az eddig felajánlott 14 Leopard 2-es tank mellett további 60 harckocsit küld Ukrajnának, közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Ezek típusáról egyelőre nem érkezett hivatalos nyilatkozat.
 • Ukrajna franciaországi nagykövete szerint összesen már 321 nehéz harckocsit ígértek Ukrajnának különböző országok. A diplomata hozzátette, hogy „a szállítási idők minden esetben különbözők, de a segítségre minél hamarabb szükségünk van”.

 • Belgium újabb 93,6 millió euró értékű katonai segélyt nyújt Ukrajnának, ezzel a belga állam történetének legnagyobb értékű ilyen jellegű akcióját hajtja végre.
 • Tíz ukrán régióból jelentettek áramkimaradásokat a csütörtöki orosz támadások nyomán az ukrán hatóságok. A helyreállítási munkálatok továbbra is zajlanak.
 • A Kreml szerint Joe Biden amerikai elnök „kezében van a kulcs” ahhoz, hogy Kijevet kompromisszumos békemegállapodás elfogadására kényszerítse. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint azonban Biden „nem akarja használni ezt a kulcsot. E helyett azt az utat választja, hogy újabb fegyvereket pumpál Ukrajnába.”
 • Ukrajna drónokkal felszerelt támadó csapategységeket állít fel. Az egységek Starlink műholdas kommunikációs felszerelésekkel lesznek ellátva, az erőfeszítés pedig része annak a tervnek, hogy egy „drónhadsereget” állítsanak fel. Az értesülések szerint az ukrán főparancsnok, Valerij Zaluzsnij aláírta az ehhez szükséges utasításokat, a végrehajtásban pedig számos minisztérium és más kormányzati szervezet vesz majd részt.

 • A brit védelmi minisztérium szerint a makijivkai ukrán rakétacsapás jóval nagyobb veszteségeket okozhatott orosz oldalon, mint az a 89-es szám, amelyet Oroszország hivatalosan elismert. A brit szakértők szerint a valóságban 300-nál is magasabb lehetett a feltehetően egy HIMARS-üteggel január 1-jén végrehajtott támadásban meghalt orosz katonák száma.
 • A holokauszt tegnapi emléknapja kapcsán megszólalt az ukrán és az orosz elnök is. Zelenszkij arról beszélt, hogy Ukrajna „tisztelettel emlékezik a holokauszt több millió áldozatára”, és hozzátette, hogy „tudjuk, a gyűlölet mellett a közöny is képes gyilkolni”.
  Vlagyimir Putyin ezt az alkalmat is kihasználta arra, hogy „neonácinak” titulálja az ukrán vezetést, majd hozzátette, hogy „a történelem leckéinek elfelejtése borzalmas tragédiák megismétlődéséhez vezet. Ez ellen a szörnyűség ellen harcolnak bátran katonáink.”

(The Guardian)

Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a tornádó, legalább heten meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:57
Tízezrek maradtak áram nélkül Amerika déli államaiban.
Makro / Külgazdaság Kijev támadásra készül, védekezhetnek az oroszok?
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:07
Bahmutnál elakadtak az oroszok, de az ukránok is súlyos veszteségeket szenvedtek.
Makro / Külgazdaság Megint földrengés volt Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 08:24
Közép-Törökországot 4,7-es erősségű földrengés rázta meg szombaton hajnalban.
Makro / Külgazdaság Macron és von der Leyen együtt győzködi Pekinget Putyin megfékezésére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 19:11
Herszon körzetében újabb orosz ellenakció indult, Bahmutnál készülődnek az ukránok.
Makro / Külgazdaság Elillan a bankpánik? Javulóban az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:45
Több friss mutató is kedvező jelekre utal.
Makro / Külgazdaság Nyugati inváziók – tragikus végeredmények
Káncz Csaba | 2023. március 24. 16:05
Ezen héten van az évfordulója a nyugati hatalmak által külföldi államok ellen megindított három támadásnak. A hadjáratok többnyire megsértették a nemzetközi jogot, és két esetben bukott államot hagytak maguk után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A munkaerőpiacot még nem érintette a gazdasági helyzet romlása
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 15:20
A pénteken közzétett adatok alapján a Magyar Bankholding szakértői úgy látják, nagyon jó a helyzet a magyar munkaerőpiacon.
Makro / Külgazdaság Sürgős uniós menekültügyi reformokat akar a német belügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 14:30
A jövő évi EP-választásokig szeretné készen látni ezeket.
Makro / Külgazdaság Károly királyért aggódnak, nem megy Franciaországba
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 13:49
A Buckingham palota szerint nem biztonságos a tüntetések miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG