<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Tizenöt százaléknak pedig egyáltalán nincs megtakarítása.

Továbbra is az egyik legnépszerűbb befektetési forma az állampapír, az emberek 22 százaléka fektetne be ilyen eszközbe, derül ki a Magyar Bankholding kutatásából.

Kiemelték: duplájára, a 2021-es 6 százalékkal szemben idén 13 százalékra nőtt azok aránya, akik szívesen fektetnének be aranyba vagy műkincsbe.

Tavalyhoz képest nőtt a lekötés nélkül, folyószámlán tartott megtakarítások száma, a válaszadók több mint fele, 52 százalék tartja megtakarításait így a kutatás szerint. Az emberek bő harmada (35 százalék) készpénzben tartja a pénzét.

Szabó Levente, a Magyar Bankholding egyedi kiszolgálásért felelős vezérigazgató-helyettese közlemény szerint elmondta, hogy a lakosság körében tovább nőtt a bankok és alapkezelők iránti bizalom. A megkérdezettek 55 százaléka tartja megbízhatónak a bankokat a megtakarítások kezelésére, 27 százalékuk pedig alapkezelőre bízná a befektetéseit.

Felidézte, hogy a holding három pénzintézet befektetési szolgáltatásait harmonizálja; mintegy 255 ezer értékpapírral rendelkező ügyfél közel 4000 milliárd forintos vagyonát kezeli. 

A kutatásból kiderül az is, hogy a megkérdezettek harmada (34 százalék) rendelkezik megtakarítással, és 15 százaléknak egyáltalán nincs megtakarítása.

Nem jut pénz a perselybe. Fotó: Depositphotos  Nem jut pénz a perselybe. Fotó: Depositphotos

A megkérdezettek 34 százaléka havi rendszerességgel, 41 százalékuk alkalmanként tesz félre, 20 százalékukra pedig mindkettő megtakarítási forma jellemző. A válaszadók 5 százaléka viszont azt nyilatkozta, hogy jelenleg nem áll módjában félretenni.

Míg a 18-39 éves, fiatalabb korosztály nagyobb eséllyel vállal kockázatot (53 százalék az arány), addig az 50 év fölött korosztály már kerüli a kockázatos befektetéseket.

A megkérdezettek 37 százaléka banki tanácsadóktól, 30 százaléka pedig egyéb pénzügyi tanácsadóktól kér útmutatást befektetési kérdésekben, de jelentős azok száma is, akik nem kérnek tanácsot, inkább egyedül döntenek (30 százalék) - derül ki a felmérésből.

A hazai tulajdonú Magyar Bankholding Csoport az ország második legnagyobb bankcsoportja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Észtország eltávolította egyik orosz emlékművét - a háborús események dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:59
Az oroszok szerint szabotácsakciók a Krím-félszigeten történt robbantások, ma egy egy kis időre egész Ukrajnában légiriadó szólt, és sok dolga akadt az orosz bíróságoknak. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Madridig is elér a portugál erdőtűz füstfelhője
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:04
A Portugália szívében tomboló erdőtűz füstje borította be kedden a 400 kilométerrel keletebbre fekvő Madrid "négy torony" néven ismert felhőkarcolóit.
Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG