<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Decemberben a stockholmi döntőbíróság az ukránok javára döntött az orosz-ukrán gázvitában, a döntés értelmében Oroszországnak rengeteg pénzt és gázt kellene szolgáltatnia Ukrajnának. A Gazprom már csökkentette a nyomást az Ukrajnán keresztül futó vezetékekben, most arra készülnek, hogy teljesen szerződést bontanak velük. De hogyan hat ez majd Európára?
(Fotó: Wikimedia Commons)

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatójának elmondása szerint azért fordulnak most szerződésbontással a stockholmi döntőbírósághoz, mivel decemberben „kettős mércét alkalmaztak” és „aszimmetrikus döntést hoztak a Naftohaz Ukrainival” kötött szerződésekről. Hozzátette: a döntőbírók a döntésüket az ukrán gazdaság állapotának erős romlásával indokolták. A Gazprom azonban határozottan ellenzi, hogy az ő számlájukra rendezzék Ukrajna gazdasági problémáit.

A vitába beszállt a Gazprom vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Medvegyev is: elmondása szerint az orosz állami gázvállalat már visszafizette a Naftohaznak a márciusi gázszállításért járó díjat és a szállítást nem kezdi meg az érvényes szerződés egyeztetett kiegészítése nélkül. Az ukránok a döntést a bírósági döntés végrehajtása megtagadásaként értékelték: Andrej Kobolev, a Natfogaz vezérigazgatója szerint az Oroszországból érkező gázszállítmányok leállása miatt Ukrajnában gázhiány lépett fel, ami miatt március 6-ig korlátozni kell a fogyasztást.

Már így is csökkentették a nyomást

Ahogy arról már tegnap írtunk, az ukrán külügyminisztérium tájékoztatása szerint csökkentette a nyomást az Ukrajnán átfutó gázvezetékeiben a Gazprom, ezzel azonban veszélybe sodorják az Európai Unióba induló gázszállítmányokat is. Oroszország egyébként a múltban többször vádolta meg Ukrajnát azzal, hogy a saját szükségletei érdekében „megcsapolja” az uniós szállítmányokat.

Andrij Koboljev, a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezérigazgatója ukrán újságíróknak elmondta, hogy a Gazprom nem kezdte el szállítani Ukrajnának azt a gázmennyiséget, amelyet az ukrán cég előre kifizetett. A vállalat emellett nem kezdte meg szerdán annak a 2,56 milliárd dollárra rúgó összegnek a kifizetését, amelyet aznap a stockholmi bíróság kártérítésként megítélt Ukrajnának.

Jön a felmentő sereg: Lengyelország

Mindeközben a lengyel állami gázszolgáltató, a PGNiG bejelentette, hogy azonnali gázszállításról állapodtak meg a Naftohazzal, ennek értelmében mintegy 60 millió köbméter földgázt szállítanak majd az ukránoknak március végéig, és a szállítmányokat már meg is kezdték. A PGNiG elnöke, Piotr Wozniak ugyanakkor elmondta: a lengyel gázszolgáltató kész meghosszabbítani és az ukrán piac szükségleteihez idomítani a szerződést. A két cég egyébként 2016 és 2017 között 1 milliárd köbméteres gázforgalmat bonyolított.

Wozniak szerint Lengyelországnak kötelessége energiaügyi szolidaritást vállalni a szomszéd országokkal. A PGNiG „stabil és biztonságos” szállításokra képes annak köszönhetően, hogy diverzifikált, a belföldi forrásokból, valamint importból is merítő portfólióval rendelkezik.

Makro / Külgazdaság Ott csaptak le váratlanul az ukránok, ahol az oroszok nem számítottak rá
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 08:00
Az ukránok szerint orosz cirkálórakéták semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Ma reggel még a forinttal van az erő, de meddig?
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 07:30
Erősödött kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Megdobálták a rendőröket az elégedetlen fiatalok, könnygáz volt a válasz
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 06:32
Incidensekkel kísért spontán tiltakozások voltak hétfő este több francia nagyvárosban, miután a nemzetgyűlés nem szavazta meg a kormány megbuktatását célzó két bizalmatlansági indítványt, amelyeket a nyugdíjreform parlamenti szavazás nélküli elfogadását követően terjesztett be az ellenzék.
Makro / Külgazdaság Moszkva és Kijev is megszólalt a kínai béketervvel kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kína ábrándokat kerget – kemény lesz az ébredés
Káncz Csaba | 2023. március 20. 19:16
Kína csökkenő demográfiai ereje, valamint bővülő politikai ambíciói közötti óriási szakadék téves stratégiai döntésekhez vezethet. A múltbeli dicsőség emlékei vagy az elvesztett státusztól való félelem ugyanarra a veszélyes útra vezethetik, mint amelyre Oroszországot Ukrajnában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Lesöpörheti a külföldi építőipari cégek véleményét a kormány
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 17:47
Állami pénzből lehet kivásárolni az érintett külföldi cégeket? Az ÉVOSZ ezt javasolja.
Makro / Külgazdaság Gigantikus hadgyakorlat kezdődött a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 16:51
Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődött hétfőn a Duna torkolatvidékén és a Fekete-tengeren Románia szervezésében tíz NATO-tagállam, valamint Moldova és Georgia részvételével.
Makro / Külgazdaság Agyondicsérte Putyint a kínai államfő
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 16:21
Oroszország jóléte jelentősen megnőtt Vlagyimir Putyin elnök vezetésének köszönhetően - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai államfő, amikor orosz hivatali partnere hétfőn kötetlen eszmecserén fogadta őt a Kremlben.
Makro / Külgazdaság Moszkvát és Brüsszelt is keményen kiosztotta a lengyel kormányfő
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 16:01
Az egész világ az orosz agresszió fenyegetettségében él - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európa jövőjéről a németországi Heidelberg egyetemén hétfőn tartott előadásában.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: nem szállítunk és nem veszünk lőszert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 15:29
Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a konstruktív tartózkodás intézményét alkalmazza a kérdésben - jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG