<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Decemberben a stockholmi döntőbíróság az ukránok javára döntött az orosz-ukrán gázvitában, a döntés értelmében Oroszországnak rengeteg pénzt és gázt kellene szolgáltatnia Ukrajnának. A Gazprom már csökkentette a nyomást az Ukrajnán keresztül futó vezetékekben, most arra készülnek, hogy teljesen szerződést bontanak velük. De hogyan hat ez majd Európára?
(Fotó: Wikimedia Commons)

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatójának elmondása szerint azért fordulnak most szerződésbontással a stockholmi döntőbírósághoz, mivel decemberben „kettős mércét alkalmaztak” és „aszimmetrikus döntést hoztak a Naftohaz Ukrainival” kötött szerződésekről. Hozzátette: a döntőbírók a döntésüket az ukrán gazdaság állapotának erős romlásával indokolták. A Gazprom azonban határozottan ellenzi, hogy az ő számlájukra rendezzék Ukrajna gazdasági problémáit.

A vitába beszállt a Gazprom vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Medvegyev is: elmondása szerint az orosz állami gázvállalat már visszafizette a Naftohaznak a márciusi gázszállításért járó díjat és a szállítást nem kezdi meg az érvényes szerződés egyeztetett kiegészítése nélkül. Az ukránok a döntést a bírósági döntés végrehajtása megtagadásaként értékelték: Andrej Kobolev, a Natfogaz vezérigazgatója szerint az Oroszországból érkező gázszállítmányok leállása miatt Ukrajnában gázhiány lépett fel, ami miatt március 6-ig korlátozni kell a fogyasztást.

Már így is csökkentették a nyomást

Ahogy arról már tegnap írtunk, az ukrán külügyminisztérium tájékoztatása szerint csökkentette a nyomást az Ukrajnán átfutó gázvezetékeiben a Gazprom, ezzel azonban veszélybe sodorják az Európai Unióba induló gázszállítmányokat is. Oroszország egyébként a múltban többször vádolta meg Ukrajnát azzal, hogy a saját szükségletei érdekében „megcsapolja” az uniós szállítmányokat.

Andrij Koboljev, a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezérigazgatója ukrán újságíróknak elmondta, hogy a Gazprom nem kezdte el szállítani Ukrajnának azt a gázmennyiséget, amelyet az ukrán cég előre kifizetett. A vállalat emellett nem kezdte meg szerdán annak a 2,56 milliárd dollárra rúgó összegnek a kifizetését, amelyet aznap a stockholmi bíróság kártérítésként megítélt Ukrajnának.

Jön a felmentő sereg: Lengyelország

Mindeközben a lengyel állami gázszolgáltató, a PGNiG bejelentette, hogy azonnali gázszállításról állapodtak meg a Naftohazzal, ennek értelmében mintegy 60 millió köbméter földgázt szállítanak majd az ukránoknak március végéig, és a szállítmányokat már meg is kezdték. A PGNiG elnöke, Piotr Wozniak ugyanakkor elmondta: a lengyel gázszolgáltató kész meghosszabbítani és az ukrán piac szükségleteihez idomítani a szerződést. A két cég egyébként 2016 és 2017 között 1 milliárd köbméteres gázforgalmat bonyolított.

Wozniak szerint Lengyelországnak kötelessége energiaügyi szolidaritást vállalni a szomszéd országokkal. A PGNiG „stabil és biztonságos” szállításokra képes annak köszönhetően, hogy diverzifikált, a belföldi forrásokból, valamint importból is merítő portfólióval rendelkezik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság "Visszalépünk hetven évet" – bírálta az újbóli fegyverkezést Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 14:59
Békére van szükség, de nem olyanra, amely a fegyverkezési egyensúlyon alapszik, mondta.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban, ársapkát követelnek az elszálló energiaárakra
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 13:29
A lakossági energia árának korlátozását sürgeti a legnagyobb német munkavállalói érdekképviselet, a szakszervezetek országos szövetsége (DGB).
Makro / Külgazdaság Leereszkedett a digitális vasfüggöny Oroszországra
Kormos Olga | 2022. július 3. 12:33
Február 24. óta minden orosz internetfelhasználó megtapasztalta, mi is az a „digitális vasfüggöny”. A Kreml célja, hogy irányítsa az emberek online életét, ami egyértelműen veszélyezteti a szabadságjogaikat.
Makro / Külgazdaság Manfred Weber elosztaná az orosz földgázt az EU-tagállamok között
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 12:01
Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban Manfred Weber szerint.
Makro / Külgazdaság A nap képe: egy nagy tökkel viccelődik Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 11:16
A hőség a magyar miniszterelnököt is megihlette.
Makro / Külgazdaság Támadás érhetett egy orosz várost, halottak is vannak – háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 09:25
Ez történt az orosz-ukrán háborúban az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Fékevesztett infláció: fontos adat érkezik a héten
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 08:14
Érezni már érezzük, de a héten jön az újabb hivatalos adat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG