5p
Amióta 7 évvel ezelőtt megnyílt a német munkaerőpiac a hazai munkavállalók számára, elsődleges kérdés lett az ottani bérek nagysága, hisz leginkább az határozza meg, útnak induljon-e valaki munkát vállalni Európa legnagyobb gazdaságába. Nem meglepő módon a bérek magasak, viszont érdekes módon az ex-NDK még mindig nem tudott teljesen felzárkózni.

Tavaly Európa legtöbb országában nőttek a bérek, a rekorder Románia lett 18,6 százalékkal, az ezüstérmések mi vagyunk közel 13 százalékkal, a harmadik helyet a csehek érték el 11 százalékkal. Ezek igen szép számok, ugyanakkor teljesen érthetővé válnak, ha ránézünk a német adatokra. Németországban igen magasak a bérek (ez persze nem újdonság), de ráadásul még növekednek is: tavaly 2,2 százalékkal, így amikor próbáljuk csökkenteni lemaradásunk, még ez a tényező is nehezíti a helyzetet.

A számok

Nézzük ezek után a konkrét német számokat. 2016-ban 3700 euró volt a teljes németországi munkaerőre számolt bruttó átlagfizetés, tavaly ez már 3780 körül lehetett, de az egész évre érvényes pontos adat még nem jelent meg, a növekedés mértéke is év közbeni adat. Mindenesetre a 3700 euró is brutális adat hazai szemszögből, hisz ez forintban a jelenlegi árfolyamon 1 millió 145 ezer forint. Nesze neked bérfelzárkózás, a hazai bruttó átlagbér közmunka nélkül a legfrissebb adat szerint 305 ezer forint (a januári már talán lényegesen több lesz). A német bruttó átlagbér tehát még mindig majdnem négyszerese ennek.

Nézzük a nettó béreket, hisz ezek az igazán döntőek, amikor valaki döntést hoz a munkavállalást illetően (persze szerepet játszhat az ottani egészségügyi ellátás vagy az esetleges leendő nyugdíj is, de ez inkább a hosszabb távon ott élők számításait befolyásolja). A német adórendszer nem egyszerű, így a nettó bér számítása bonyolultabb mint nálunk, sokféle adat jön ki a bruttó bér nagyságától és a dolgozó családi állapotától függően, de a teljes összesített adat nagyjából 2250 euró, ami a bruttó bér 60 százaléka. Ez nagyjából 700 ezer forint, míg nálunk a családi kedvezménnyel számolt összeg 210 ezer forint körüli, a különbség 3,33-szoros. Van még miért odamenni, kell is még nálunk az évi 10 százalékos emelkedés (esetleg egy kis forinterősödés).

Csalóka átlag

Ezek a számok azonban csak a teljes átlagot jelenik, ha megnézzük a részleteket, érdekes dolgok adódnak. Az egyik lényeges dolog, ami persze nálunk is jelentkezik: az átlagfizetés nem valamiféle társadalmi átlagot jelent, vagyis olyan számot, ami körül a többség fizetése van, netán amelynél ugyanannyian keresnek többet, mint kevesebbet, hanem egy szigorú számtani átlag, az összes fizetés összeadva, és elosztva a keresők számával. Így, miután alulról a minimálbér a határ, felülről viszont a csillagos ég, a kiugróan magas fizetések felhúzzák az átlagot, és kissé torz képet kapunk. A német statisztikai hivatal szerint csak az alkalmazottak egyharmada keres többet, mint az átlagbér, kétharmada kevesebbet.

Még az ex-NDK sem zárkózott fel

Ugyancsak lényeges dolog, hogy az országon belül is jelentős eltérések vannak: nevezetesen a volt NDK-ban még mindig alacsonyabbak a bérek, nem is kevéssel, mint a volt NSZK-ban. A felzárkózás tehát még Németországon belül sem tudott bő negyedszázad alatt teljesen megvalósulni, aminek oka, hogy a keleti országrészben kevesebb a nagyvállalat, a kisebbek pedig elmaradnak termelékenységben a nagyoktól. De még az egykori Nyugaton is vannak eltérések: Bajorországban, Baden-Württembergben és Hessenben magasabbak a bérek, mint a többi tartományban.

Órabérek az egyes német tartományokban 2014-ben

A helyzetet jól mutatja a fenti ábra: ugyan 2014-es adatokról van szó, azóta valamelyest csökkentek az eltérések. A volt NDK területén (Berlin kivételével) 14 euró körüli volt az átlagos órabér, az ún. régi tartományok közül az északiakban 16 euró körüli, a Rajna mentén 17-18, míg a déli tartományokban 18-19 euró. Érdemes ugyanezt a minimálbérnek az átlagbérhez viszonyított arányával is megvizsgálni: a nyugati részeken a minimálbér az átlagbér 40-55 százalékát teszi ki, addig ez a keletiekben 50-65 százalék. A minimálbér egyébként jelenleg óránként 8,8 euró, ami havi szinten 1540 eurót jelent (475 ezer forint, míg nálunk 138 ezer, a garantált bérminimum pedig 180 ezer, ez utóbbi már nem is olyan rossz).

Eurózóna

Végül érdemes még megnézni, hogy nyugat-európai, eurózónás összevetésben milyen szintet képviselnek a német bérek. A nettó béreket hasonlítjuk össze: a 2250 eurós némettel lényegében megegyezik a francia adat (nem is véletlen a 10 százalékos francia munkanélküliség, a termelékenység kisebb, mint Németországban). Majdnem ugyanekkora, 2150 euró a holland érték, 2500 az ír (az új gazdasági csoda),1920 a belga, és hogy a mediterrán részről is lássunk valamit: 1750 a spanyol és az olasz egyaránt, a görög adat 920 euró, a portugál 850.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG