BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. szeptember 13. 09:09

A több fronton is szorongatott elnök látványos lépésekkel próbálja a köz figyelmét elterelni saját helyzetéről és a gazdaság állapotáról. Erdogan még az atomomba beszerzését is felvetette, pont akkor, amikor az orosz légvédelmi rakéták beszerzése miatt az ország a NATO fokozódó bizalmatlanságával szembesül és amikor folyamatosak a villongások a görög légierővel. Káncz Csaba jegyzete.

Forrás: Fidelity

Erdogan elnök elfogadottsági rátája augusztusban 44 százalékon állt, 10 százalékkal alacsonyabban, mint egy évvel korábban. A török gazdaság siralmas állapota, a tavaszi megaláztatás Isztambulban, az iszlamista állampártban megindult bomlás és a szíriai kurd kérdés megoldatlansága mind-mind visszahat a neo-ottomán álmokat kergető iszlamista vezetőre.

Indul az elterelő hadjárat

A második negyedévben a török gazdaság éves alapon 1,5 százalékkal zsugorodott, míg a beruházások közel 23 százalékkal zuhantak, amely utóbbi az elmúlt évtized legrosszabb negyedéves mutatója. Ha dollár-értékben nézzük Törökország közelmúltbeli teljesítményét, akkor értjük meg igazán az átlagember sanyarúságát: míg 2014-ben az egy főre jutó GDP még 12 000 dollár volt, az mára 8 800 dollárra esett. Míg a török nemzetgazdaság 2013-ban még 950 milliárd dolláros GDP-t termelt, a líra összezuhanása miatt az első félévben ez az adat már csupán 722 milliárd dollár volt.

Így már érthetőbbé válik, hogy az iszlamista rezsim miért tesz nagy figyelmet keltő, elterelő lépéseket mind bel-, mind külpolitikájában. Egy hete egy vezető isztambuli ellenzéki politikust ítéltek közel 10 éves börtönre „az elnök megsértése és terrorista propaganda terjesztése” vádpontok alapján. A múlt hónapban pedig 3 városban állami komisszárokkal váltottak le megválasztott kurd nemzetiségű polgármestereket, miközben őrizetbe vettek több, mint 400 embert a militánsokkal fenntartott kapcsolat gyanújával.

Kéne pár atombomba!

Erdogan eközben múlt szombaton ismét azzal fenyegetett, hogy megnyitja az ország határait az EU-ba igyekvő szíriaiak előtt, mert szerinte Ankara nem képes kezelni egy újabb menekülthullámot a polgárháború sújtotta Szíriából.

Káncz Csaba

Valóban, a görög polgári védelmi minisztérium kedden ismertetett statisztikája szerint huszonötezer fölé emelkedett az égei-tengeri görög szigeteken tartózkodó menedékkérők száma, miután az elmúlt hónapokban az EU-török menekültügyi megállapodás ellenére ismét erősödött a török partokról érkező migrációs hullám.

A török elnök szeptember utolsó hetét adta meg határidőnek: ha addig nem sikerül Washingtonnal megállapodni egy szíriai biztonsági övezetről, akkor Ankara saját kezébe veszi a dolgok irányítását.

A politikailag beszorult elnök legnagyobb dobása mégiscsak az volt, hogy múlt szerdán egy beszédében kifejtette, miszerint országának nukleáris fegyvereket kellene beszereznie. Erdogan szavai akkor hangzanak el, amikor az orosz légvédelmi fegyverek beszerzése miatt Törökország a NATO fokozódó bizalmatlanságával szembesül és amikor folyamatosak a villongások a görög légierővel az Égei-tenger felett. Az elnök a szavait elsősorban a hazai nacionalista szavazóknak szánta, de elképesztő javaslatával újonnan sikerült felborzolnia Ankara szövetségeseinek és szomszédainak az idegeit.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
Makro / Külgazdaság Két héten belül dönthetnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 18:47
Erről a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. 
Makro / Külgazdaság Véres húst dobhat az iszlamistáknak a beszorult Erdogan
Káncz Csaba | 2020. május 26. 18:31
A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: itt van az új ágykapacitás-számítás!
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:10
A Magyar Helsinki Bizottság pert indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, mert megtagadták tőlük a közadatokat, Szél Bernadettnek viszont sikerült kiszámolnia a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára felkerült statisztikákból azt, hogy kinek van igaza az ágykapacitásokat illetően. 
Makro / Külgazdaság Elmaradt az izgalom az MNB-nél
Csabai Károly | 2020. május 26. 16:51
Merthogy a mai szeánszon a hazai jegybankárok a piaci várakozásoknak megfelelően nemcsak, hogy nem változtattak a kamatszinteken, hanem ezúttal új bejelentést sem tettek. A következő, június 23-ára ütemezett ülés azért lehet izgalmasabb, mert akkor ismerhetjük meg a friss inflációs jelentés keretszámait, amelyet sajtótájékoztatón kommentálhatnak az MNB illetékesei.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: a költségvetés a magyar önkormányzati szektor csődjét jelenti
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 15:14
Meglehetősen pesszimista nyilatkozatot tett a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a kormánynak az elmúlt hetekben az önkormányzatok ellen folytatott küzdelme a jövő évi költségvetésben is visszaköszön.
Makro / Külgazdaság Jövőre is készenlétben a kormány: hatalmas összeget szánnak munkanélküli segélyekre
Székely Sarolta | 2020. május 26. 14:46
Az elmúlt egy évtizedben nem költött annyit a kormány munkanélküli ellátásra, mint amennyit a 2021-es költségvetésbe épített be. Az előirányzat emelkedése azonban nemcsak a munkanélküliség növekedésével van párhuzamban.
hírlevél