5p

Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          

Cikksorozatunk előző részében már írtunk arról a New York Times tényfeltáró cikke nyomán, hogy 2014-től kezdődően szoros kapcsolat alakult ki az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és az ukrán hírszerzés között. Bemutattuk például azt a CIA támogatásával létrehozott titkos kémközpont-hálózatot, amely az orosz-ukrán határ mentén épült ki, és amely létfontosságú Ukrajna számára az Oroszország elleni háborúban.

Most pedig azt nézzük meg, hogyan és miért vált az évek során egyre szorosabbá ez az eddig nagyrészt titokban tartott kapcsolat, az amerikai aggályok ellenére is.     

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Valerij Kondratyuk, Ukrajna Külföldi Hírszerző Szolgálatának akkor kinevezett vezetője, a katonai hírszerzés korábbi vezére 2020 júniusában. Egy évvel később leváltotta őt Zelenszkij. Fotó: Ukrán elnöki hivatal
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Valerij Kondratyuk, Ukrajna Külföldi Hírszerző Szolgálatának akkor kinevezett vezetője, a katonai hírszerzés korábbi vezére 2020 júniusában. Egy évvel később leváltotta őt Zelenszkij. Fotó: Ukrán elnöki hivatal

Megnyerték maguknak a CIA-t

Azt, hogy az amerikai és az ukrán hírszerzés tevékenyen segíti egymást, már eddig is sejteni lehetett. Vlagyimir Putyin pedig már régóta azzal vádolja a nyugati titkosszolgálati szerveket, hogy „manipulálják” Kijevet, és Oroszország ellenes érzelmeket szítanak Ukrajnában.

Egy magasrangú európai tisztviselő szerint az orosz elnök már 2021-ben fontolgatta a totális invázió megindítását, miután az egyik orosz titkosszolgálat vezetője arról infromálta, hogy a CIA – a brit titkosszolgálattal (MI6) közösen – már "ellenőrzése alá vonta" Ukrajnát, és a Moszkva elleni műveletek hídfőállásává teszi az országot.

Putyin és tanácsadói azonban – állítja a tényfeltáró cikk – félreértelmezték a fejleményeket: a CIA nem akart nyomulni Ukrajnában. Sőt, amerikai tisztviselők gyakran vonakodtak a teljes elköteleződéstől Kijev irányába attól tartva, hogy az ukrán kollégáikban nem lehet megbízni, a közeledés pedig provokációt jelentene a Kreml számára.

Az ukrán hírszerző tisztek egy szűk csoportja ugyanakkor kitartóan „udvarolt” a CIA-nek, és fokozatosan nagyon fontossá tette magát az amerikaiak számára.

2015-ben például Valerij Kondratyuk, az ukrán katonai hírszerzés akkori vezetője  – minden előzetes jelzés nélkül – számos szigorúan titkos minősítésű fájlt adott át a CIA egyik vezetőjének, egyebek mellett az orosz haditengerészet északi flottája, ezen belül az orosz atomtengeralattjárók titkairól.

És nem kellett sok idő ahhoz, hogy az amerikai hírszerzők rendszeresen dokumentumokkal megpakolva hagyják el az irodáját. „Megértettük, hogy meg kell teremtenünk a bizalom feltételeit” – fogalmazott Kondratyuk. (Őt Zelenszkij elnök Ukrajna Külföldi Hírszerző Szolgálatának vezetőjévé nevezte ki 2020 júniusában, bő egy évvel később azonban leváltotta.)

Felrobbant egy lift 

A partnerség elmélyülésével az ukránok egyre türelmetlenebbek lettek Washington szerintük indokolatlan óvatossága miatt, és olyan gyilkosságokat, "halálos műveleteket" kezdtek elkövetni, amelyek megsértették a Fehér Ház játékszabályait, és amelyeket (elvileg) ők is elfogadtak.

Ennek egyik példája egy 2016 októberi eset, amikor az orosz kézen lévő kelet-ukrajnai Donyeckben, egy liftben robbantásos merénylet áldozata lett egy magasrangú orosz szeparatista vezér, Arszen Pavlov.

A CIA hamarosan megtudta, hogy az úgynevezett Ötödik Direktorátus tagjai gyilkolták meg a Motorola névre hallgató parancsnokot – ez egy olyan kémcsoport, amely a CIA-tól kapott kiképzést.

Az ukrán belföldi hírszerzés jutalmul még egy kis, "lift" feliratú jelvényt is adományozott az akció résztvevőinek.

Bár Barack Obama akkori amerikai elnök tanácsadói dühösek voltak, nem tehettek semmit  (mindez néhány héttel az amerikai választások előtt történt). A gyilkosságok pedig folytatódtak: 2017 februárjában ukrán ügynökök egy, a távolból működésbe hozott rakétavetővel ölték meg irodájában Mihail Tolsztyiht, a Givi becenévre hallgató orosz szeparatista vezért.

Persze Moszkva sem riadt vissza ilyen eszközöktől: 2017 júniusában az oroszok autóba rejtett pokolgéppel meggyilkolták Makszim Sapovalt, a 2245-ös Egység nevű ukrán elitalakulat vezetőjét, aki épp amerikai hírszerzőkkel találkozott volna Kijevben. (Ezt az elitalakulatot szintén a CIA képezte ki.)        

Bár az ukrán szolgálatok gyilkosságai miatt Washington azzal fenyegetődzött, hogy felfüggeszti az együttműködést, ezt végül nem tette meg.

„A kapcsolat egyre erősebb lett, mivel mindkét fél értékesnek tartotta,” a kvázi hírszerzési bázisként működő kijevi amerikai nagykövetség pedig „a legjobb információforrás” lett Oroszországgal kapcsolatban, mondta a New York Timesnak egy korábbi magasrangú amerikai tisztviselő.      

Oroszországban is lecsaptak

Az ukrán titkosszolgálatokhoz kötött gyilkosságokról – tesszük hozzá – már korábban is láttak napvilágot sajtóinformációk.  2022 augusztusában például pokolgépes merénylet áldozata lett a Putyin-párti orosz filozófus, Alekszandr Dugin lánya, Daria Dugina újságíró és aktivista, miközben Moszkva felé vezetett.

Az nem tisztázott, hogy a támadók őt vagy lányát akarták likvidálni. Kijev ugyan tagadta érintettségét, de amerikai hírszerző szervek azt állapították meg, hogy a merényletet „az ukrán kormány részei” engedélyezték.

Tavaly május elején pedig egy másik ismert háborúpárti orosz személyiség, Zahar Prilepin autójában robbant pokolgép az oroszországi Nyizsnyij Novgorodban. Az író lábtörésekkel megúszta a támadást, vele utazó barátja, Alexander Subin viszont életét vesztette. Az egyik gyanúsított állítólag kapcsolatban állt az ukrán nemzetbiztonsági szolgálatokkal.

(Folytatjuk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG