6p

Az Egyesült Államok nem csak a távolból, pénzzel és fegyverekkel segíti Ukrajna Oroszország elleni háborúját, hanem ennél közvetettebb módokon is. A New York Times tényfeltáró cikke szerint a CIA jelentős támogatásával titkos kémközpont-hálózat épült ki az orosz-ukrán határ mentén, az amerikai hírszerzés emberei jelenleg is aktívak Ukrajnában. A CIA információkat ad az orosz célpontokról, nyomon követi a csapatmozgásokat és segíti az ukrán kémhálózatokat. Nagyító alatt ezúttal egy láthatatlan háború.

2022. július – ukrán kémek észreveszik, hogy orosz konvojok készülődnek az átkelésre egy stratégiailag fontos hídon a Dnyeper folyó felett. A kémek értesítik a brit titkosszolgálatot, az MI6-et. Brit és amerikai hírszerzők valós idejű műholdfelvételek segítségével gyorsan megerősítik az ukránok értesülését, ezt követően az ukrán hadsereg rakétákkal megsemmisíti a konvojokat.

Mint a filmekben

A fenti történet akár egy James Bond filmből is származhatna. A sztori azonban nem fikció, hanem valóság, amelyről a New York Times terjedelmes tényfeltáró cikke lebbentette fel a fátylat.

Ukrán tüzérek bevetés közben. A CIA az orosz célpontokat is segít feltérképezni. Fotó: Volodimir Zelenszkij Facebook-oldala
Ukrán tüzérek bevetés közben. A CIA az orosz célpontokat is segít feltérképezni. Fotó: Volodimir Zelenszkij Facebook-oldala

Az természetesen eddig sem volt titok, hogy a nyugati országok – élükön az Egyesült Államokkal – óriási mennyiségű fegyverrel és lőszerrel támogatják Ukrajnát. Az is köztudott, hogy folyamatos kiképzésekkel segítik az ukrán hadsereget.

Azt is sejteni lehetett, hogy ukrán oldalon harcol egy, feltehetően önkéntes alapon verbuválódó nemzetközi légió is.

Rácz András Oroszország-szakértő lapcsoportunk rendezvényén, a Klasszis Klubban tavaly azt mondta, hogy  több mint 20 ezer fős „proxy, de nem reguláris” haderőről van szó, amiről kevés információ szivárgott ki.   

Bennfentes információkon alapuló sajtójelentésekből pedig arról is értesültünk, hogy az amerikai hadsereg segít meghatározni az ukrán haderőnek az orosz célpontok koordinátáit – azaz Ukrajna számos esetben valós idejű nyugati segítséggel indítja meg támadásait.

A CIA aktív Ukrajnában  

Az amerikai lap mostani tényfeltáró cikkéből kiderül: az elmúlt egy évtizedben nagyon szoros kapcsolat épült ki az ukrán titkosszolgálatok és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és így részben az MI6 között, jelenleg is vannak CIA-tisztek Ukrajnában, az amerikai hírszerzés hathatós támogatásával kémközpontok működnek az orosz-ukrán határ mentén.

Ez a kapcsolat nem a mostani háború szüleménye, gyökerei 2014-re nyúlnak vissza. Eleinte kölcsönös bizalmatlanság jellemezte, majd három különböző amerikai elnök alatt egyre szorosabb együttműködéssé fejlődött.

A CIA és más amerikai ügynökségek információkat adnak az ukrán félnek a rakétatámadások célpontjairól, nyomon követik az orosz csapatmozgásokat és segítik az ukrán kémhálózatokat, ami  kulcsfontosságú az ukrán védekezésben.  

Az együttműködésnek persze Washington is hasznát veszi: Ukrajna – amelynek titkosszolgálatait korábban orosz befolyás alatt állónak tartották – mostanra az egyik legfontosabb hírszerzési partnerük lett a Kreml elleni küzdelemben.

A lap ezt abból a több mint 200 interjúból tudta meg, amit Ukrajnában, az Egyesült Államokban és Európában készített korábbi és jelenlegi tisztviselőkkel. Sokan közülük – a téma érzékenysége miatt – csak névtelenül voltak hajlandóak beszélni. 

Kémközpont az erdő mélyén

De nézzük a részleteket! Ami a kémközpontokat illeti, a New York Times szerint a CIA támogatásával egy egész kémközpont-hálózat épült ki az elmúlt nyolc évben, amelynek része 12 bázis az ukrán-orosz határ mentén.

A lap újságírója járt is az egyik ilyen központban, amely egy sűrű erdőben fekszik, egy elhagyatottnak tűnő, romos katonai bázis alatt. A felszínről egy „diszkrét átjáró” vezet el a föld alatti bunkerba, ahol ukrán katonák „bemérik” az orosz kémműholdakat és lehallgatják az orosz parancsnokok beszélgetéseit.

Az egyik képernyőn egy vörös vonal mutatja egy támadó drón útvonalát, ahogy Közép-Ukrajnából indulva átrepül az orosz védelmi vonalakon, és közelít célpontja, az oroszországi Rosztov városa felé.

A bunkert az orosz invázió utáni hónapokban építették, és az ukrán hadsereg egyik „titkos agyközpontjának” számít. Ráadásul szinte teljes egészében a CIA finanszírozta és részben az is szerelte fel.    

2016-tól kezdődően az amerikai hírszerzés képezte ki a „2245-ös Egység” névre hallgató ukrán elitalakulatot és segített kiképezni ukrán kémek új generációját is, akik Oroszországban, Európában, Kubában és minden olyan országban működtek (és feltehetően működnek), ahol érdemi orosz jelenlét tapasztalható.        

Az ukrán-amerikai kapcsolat olyan szoros, hogy a CIA tisztjei még akkor is Ukrajnában maradtak – egy, az ország nyugati felében lévő, távoli helyen –, amikor a Biden-adminisztráció (a háború kitörését megelőző hetekben) evakuálta az amerikai tisztviselőket és személyzetet.

Ezek a tisztek az orosz invázió idején kulcsfontosságú információkat közvetítettek (és feltehetően közvetítenek ma is) az ukrán partnereknek például arról, hogy hol tervez légicsapásokat Oroszország és milyen fegyverrendszereket kíván használni.

„Nélkülük semmiképp sem lennénk képesek visszaverni vagy legyőzni az oroszokat” – mondta Ivan Bakanov, Ukrajna hazai hírszerző ügynökségének (S.B.U.) akkori vezetője az amerikai lapnak.

Sokat elmond a kapcsolat fontosságáról, hogy William J. Burns, a CIA igazgatója összesen 10 alkalommal látogatott el Ukrajnába az invázió kezdete óta – az utolsó, titkos vizitre múlt csütörtökön került sor.

A kémekben bíznak

Az ukrán-amerikai hírszerzési összefogás sikeressége most minden korábbinál fontosabb, hiszen Oroszország az elmúlt hónapokban offenzívába lendült át – a közelmúltban bevette a kelet-ukrajnai Avgyijivkát –, az ukrán hadsereg pedig emberhiánnyal küzd a fronton.

Emiatt az eddiginél is nagyobb szerepet kaphatnak az Oroszországon belül elkövetett szabotázsakciók (például az infrastruktúra elleni támadások), valamint a nagyhatótávolságú rakétákkal végrehajtott támadások. Mindehhez pedig olyan kémekre van szükség, akik messze az ellenséges vonalak mögött képesek dolgozni.

(Folytatjuk.)

A Nagyító többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Diadalmenet vagy csúfos bukás vár Magyar Péterre júniusban? Szavazzon Ön is!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 09:12
Most már biztos, hogy megméretteti magát Magyar Péter régi-új pártja az EP-választáson. De vajon hogy fog teljesíteni. Ön is véleményt nyilváníthat!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG