4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az amerikai haderő gyakorlatilag részesévé vált az ukrán rakétatámadásoknak azáltal, hogy lapértesülések szerint segít meghatározni az orosz célpontok koordinátáit. Ez is azt jelzi, hogy a proxy háború egyre inkább közvetlen háborúvá válik a NATO és Oroszország között. 

Az nehezen vitatható, hogy katonai értelemben már régóta proxy háború zajlik a vezető NATO-tagállamok és Oroszország között, hiszen Ukrajna jelentős részben a nyugati szövetségesei által szállított fegyverekkel harcol az orosz hadsereg ellen. Egy friss sajtóértesülés szerint pedig a Nyugat már közvetlenül is segíti az ukrán haderőt.

Megadják a koordinátákat

A Washington Post szerint az Európában állomásozó amerikai haderő vagy szövetségesei a célpontok koordinátáinak meghatározásában támogatják az ukrán erőket. Erre azon támadások többségénél kerül sor, amelyeknél fejlett amerikai rakétarendszereket használnak.

Ennek során az amerikai vagy szövetséges erők rendelkezésre bocsátják vagy megerősítik a célpontok koordinátáit az ukránok számára, állítja az általában jól értesült amerikai lap forrásaira hivatkozva.

Célpontnak számítanak például fegyverraktárak vagy ukrán területen lévő orosz laktanyák.

Amerikai fejlesztésű Himars-rakéták egy NATO-hadgyakorlaton Romániában 2023. február 9-én. Ilyen rakétákat már kapott Ukrajna. Fotó: EPA/ROBERT GHEMENT
Amerikai fejlesztésű Himars-rakéták egy NATO-hadgyakorlaton Romániában 2023. február 9-én. Ilyen rakétákat már kapott Ukrajna. Fotó: EPA/ROBERT GHEMENT

A lapnak nyilatkozó magasrangú amerikai forrás megerősítette „az Egyesült Államok kulcsszerepét” ezekben az akciókban. Mint mondta, támogatásuk célja, hogy biztosítsák a támadások pontosságát és maximális hatékonyságát tekintettel arra, hogy csak korlátozott számban áll az ukránok rendelkezésére lövedék.

Hozzátette: az Egyesült Államok kizárólag „tanácsadó funkcióban” látja el az ukrán haderőt koordinátákkal és a célpontra vonatkozó információkkal, a támadások engedélyezését viszont nem ők végzik.

„Az ukránok felelősek azért, hogy célpontokat találjanak, prioritásokat jelöljenek ki és végül döntsenek arról, hogy mely célpontokat akarják megtámadni. Az Egyesült Államok nem engedélyez célpontokat, valamint nem vesz részt sem a célpontok kiválasztásában, sem a bevetésben” – reagált az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon a hírre.

Hozzátették: az elmúlt időszakban „optimalizálták az információcsere módszereit” annak érdekében, hogy Ukrajna kéréseit és támadóműveleteit gyorsabban és nagyobb mértékben tudják támogatni, írta a Washington Post.

Eszkalációtól félnek

A támogatás az ukrán hadseregnek természetesen jól jön, ugyanakkor – tesszük hozzá – tovább eszkalálhatja a konfliktust. Az, hogy az amerikai vagy a vele szövetséges erők rendszeresen segítik az ukrán haderő támadásait az orosz célpontok koordinátáinak megadásával, gyakorlatilag a harcokban való részvételt jelenti, azaz a proxy háború egyre inkább közvetlen háborúba csúszik át. Az orosz vezetés ezek után még inkább azt fogja érezni, hogy nem Ukrajnával, hanem a NATO-val áll háborúban, ami fokozhatja a válaszcsapások súlyosságát.

A NATO-Oroszország háborút ugyanakkor az észak-atlanti szövetség vezető tagállamai mindenképp el akarják kerülni. Alapvetően ez az oka annak például, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország elutasítja Ukrajna kérését vadászgépek szállítására.

Joe Biden amerikai elnök az F16-osok szállítására vonatkozó újságírói kérdésre egyértelmű nemmel válaszolt január végén, még ha később hozzá is fűzte, hogy továbbra is tárgyal majd Ukrajnával a hadieszközigényekről.  

Olaf Scholz német kancellár egy január végi interjúban szintén kijelentette, hogy nem fognak harci repülőgépeket (sem szárazföldi erőket) Ukrajnába küldeni.

„Annak a német kancellárnak, aki komolyan veszi hivatali esküjét, mindent meg kell tennie azért, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújából ne legyen Oroszország és a NATO közötti háború (…) Nincs háború a NATO és Oroszország között. Egy ilyen eszkalációt nem fogunk megengedni” – fogalmazott.

Az egyre értékesebb fegyverszállításokat és az ukrán támadásokhoz nyújtott konkrét támogatásokat tekintve ugyanakkor kérdéses, hogy ezt el tudják-e még kerülni.

Leopard-harckocsik szállítását egyébként végül engedélyezte a kancellár, de csak hosszas mérlegelés után. A dilemmáról itt írtunk részletesen:  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Havi 136 ezer forintot adnak a kisgyermekes, dolgozó szülőknek - de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 13:03
Ennyivel támogatják a kisgyermekek gondozását.
Makro / Külgazdaság Ez a közel 190 ezer magyar biztosan nem akar hazatérni
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 12:48
Benyújtották a kérvényt, hogy maradhassanak brit földön, de a románok és a lengyelek messze előznek ebben is.
Makro / Külgazdaság Pozitív meglepetést hozott az euróövezet teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:36
Már májusi adatok alapján.
Makro / Külgazdaság Kezdhetünk aggódni? Padlót fogtak a beruházások Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:39
Majdnem kétszámjegyű a visszaesés.
Makro / Külgazdaság Erre büszke lehet a kormány? Közel 10 százalékkal érnek többet a magyar fizetések, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:31
Itt vannak a KSH legfrissebb adatai.
Makro / Külgazdaság 2750 milliárd forintnyi diákhitelt engedtek el - szavazatvásárlás amerikai módra?
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 07:18
Személyenként átlagosan 12 millió forintnyi tartozást nem kell visszafizetni. Igazságos döntés vagy az adófizetői pénzek átirányítása szavazatvásárlás céljából?
Makro / Külgazdaság Európa legnagyobb lőporgyára épül a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 17:37
Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak, fordulat jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:46
A héten pénteken ismét változást tapasztalhatunk a benzinkutakon. 
Makro / Külgazdaság Budapesten nyit Renault és Dacia márkakereskedést az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 09:15
Tovább folytatja a gépjármű-kiskereskedelemben terjeszkedését az AutoWallis Csoport, miután portugál partnerével, a Salvador Caetano Csoporttal közösen nyitnak Budapesten Renault és Dacia márkakereskedést. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG