6p

Ukrajnának nem csak fegyverből és munícióból van hiánya, hanem katonából is.  A fronton szolgáló gyalogos egységek félig sincsenek feltöltve, a harcosokat alig tudják rotálni, ami kimerültséghez és a morál romlásához vezet. Egy ukrán zászlóaljparancsnok már a front összeomlásától tart. Ráadásul Zelenszkij elnök ebben a kritikus helyzetben váltotta le a hadsereg éléről a népszerű Zaluzsnijt és több más katonai vezetőt.

Jelenleg az emberhiány a legnagyobb probléma a fronton harcoló ukrán csapatok számára – ez derül ki abból a mintegy tucatnyi interjúból, amiket a Washington Post készített a közelmúltban katonákkal és parancsnokokkal. Ez már csak azért is komoly probléma az ukránoknak, mert az utóbbi hónapokban Oroszország átvette a kezdeményezést a csatatéren, és egyre nagyobb erőkkel támad – ez látszik például Avgyijivkánál is. (Az orosz tengeri flotta viszont komoly verést kapott.) 

"Nincsenek jó kilátások"

Egy ukrán zászlóaljparancsnok például arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai egységében kevesebb mint 40 gyalogos van – ők azok, akik a frontvonali árkokban próbálják visszaverni az orosz rohamokat –, miközben egy zászlóaljban több mint 200 gyalogosnak kellene lennie ideális esetben. Hasonló tapasztalatokat közölt egy másik gyalogos egység parancsnoka is.

Súlyos emberhiány van a frontvonalon, az érkezők pedig sokszor nincsenek megfelelően kiképezve. Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij
Súlyos emberhiány van a frontvonalon, az érkezők pedig sokszor nincsenek megfelelően kiképezve. Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

Olekszandr, aki szintén egy zászlóaljt vezet, szintén azt mondta, hogy az osztaga körülbelül 35 százalékos telítettségű, és egy másik parancsnok is arról beszélt, hogy általában ez jellemző a támadó feladatokat végrehajtó egységekre.

Olekszandr szerint a zászlóalja mindössze öt új katonát kapott az elmúlt öt hónapban (nem számítva azokat, akik sebesülés után tértek vissza).

Az újonnan érkezők általában nincsenek megfelelően kiképezve, ezért dilemma elé állítják a parancsnokaikat, hogy küldjék-e őket egyből a csatatérre.

Friss erőre nagy szükség lenne, ugyanakkor a képzettség és tapasztalat hiánya miatt valószínűleg hamar megsebesülnek vagy meghalnak harc közben.

Az ukrán csapatok veszteségeiről nincsenek hivatalos adatok, mivel az hadititoknak számít. Egy tavaly nyári hivatalos amerikai becslés csaknem 70 ezerre tette az elesett katonáik számát, és azóta már eltelt fél év.         

„Az alapvető baj az emberhiány. Mi lesz ebből? Nem tudom. Nincsenek jó kilátások. Abszolút nincsenek. Egy csomóan meg fognak halni, teljes bukás lesz. A legvalószínűbb, hogy a front össze fog omlani – körülbelül ugyanúgy, ahogy az ellenségé összeomlott 2022-ben a harkivi régióban” – mondta Olekszandr.

2022 szeptemberében az ukránok egy hét alatt visszafoglalták az északkeleti régió nagy részét, kihasználva egy gyenge pontot a fronton, ahol az oroszok létszámhiánnyal küzdöttek.

"A front recseg-ropog"

Az emberhiány tehát dominóhatással járhat: a mentálisan és fizikálisan is kimerült katonák nem tudják megvédeni állásaikat, így a létszám és muníció szempontjából is fölényben lévő orosz csapatok még inkább előretörhetnek.

„Le kellene őket cserélni, de nincs kivel. Egyre többet ülnek az árkokban, a moráljuk hanyatlik, betegek lesznek, fagyási sérüléseket szenvednek. Fogynak. A front recseg-ropog. És miért nem cseréljük le őket? Mert nincsenek embereink. Senki nem jön már a hadseregbe”, mondja Olekszandr.

Dmitro, egy másik zászlóalj helyettes parancsnoka arról számolt be a lapnak, hogy a gyalogosok 5-10 napot vannak egyhuzamban a fronton, és utána csak két nap pihenőt kapnak. Ráadásul többségük már 40 év feletti, fizikálisan sincs a topon.

„Morálisan és fizikálisan is kimerültek. Nagyon kemény az egész, az időjárás, az állandó ágyúzás. Nagyon megterheli az emberi pszichét.”

A rotáció hiánya nemcsak a fronton harcoló gyalogságot, hanem az egész ukrán hadsereget sújtja. Bár a katonák továbbra is motiváltak, hogy szembeszálljanak az „orosz hódítókkal,” több pihenésre és több társra lenne szükségük.            

Alig van utánpótlás

Az amerikai lap szerint az ukrán vezetés nem volt képes megértetni a helyi közvéleménnyel, hogy több katonára lenne szükség. Ehelyett Zelenszkij elnök és a hadsereg akkori főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij nyilvánosan is ellentmondott egymásnak, ami egy belső harc látszatát keltette. (És ez nem csak látszat volt: Zelenszkij azóta már menesztette is Zaluzsnijt és a hadsereg számos más vezetőjét.)

Az egyik fő vitapont a mobilizáció mértéke volt köztük. Értesülések szerint Zaluzsnij azt mondta Zelenszkijnek, hogy 500 ezer új katonára van szükség, az elnök azonban ellenkezett: részletesebb indoklást kért, és aggályát fejezte ki amiatt, hogy miből fogják kifizetni őket. A nyugati pénzügyi támogatásból ugyanis nem lehet katonák bérét fedezni, az ukrán büdzsé pedig már jelenlegi állapotában is ki van feszítve.   

Problémát okozott az is, hogy tavaly augusztusban az ukrán elnök korrupcióra hivatkozva menesztette a regionális toborzó irodák vezetőit. Mivel nem mindegyiküket sikerült pótolni, a sorozás megrekedt – a fronton lévő parancsnokok is megerősítették, hogy ősz óta kevés új katonát kaptak.        

„Háború van, a gyalogos védelmi egységeink meghalnak. Szoktam beszélni a barátaimmal, más gyalogos osztagok vezetőivel, majdnem mindenhol ez a helyzet”, mondta Mikita, egy gyalogos osztag helyettes parancsnoka.

Mindezt még súlyosbítja a fegyver- és lőszerhiány. Az Ukrajnának szánt tüzérségi lövedékek szállítása lelassult az európai gyártókapacitások szűkössége miatt, Washingtonban pedig továbbra is csúszik az újabb támogatási csomag jóváhagyása.

Ezzel párhuzamosan a The Guardian elemzése is arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna lassú vereséget szenvedhet, ha Európa nem tudja pótolni az amerikai fegyverszállítások elapadása okozta hiányt.

Zavar a vezetésben

Mindeközben – ahogy arra már utaltunk – Zelenszkij lecserélte a hadsereg felső vezetését, többek között menesztette a katonák és a társadalom körében népszerű Zaluzsnijt. Elemzők egy része nagy stratégiai hibának tartja a főparancsnok felmentését mondván, hogy azt csak politikai, nem pedig szakmai okok vezérelték – az elnök másra hárította át a kudarcok felelősségét.

Zelenszkij "új kezdetet" ígér, ugyanakkor kérdés, hogyan hat majd a vezércsere annak a hadseregnek a moráljára és állapotára, amely komoly problémákkal küzd, és fizikailag-mentálisan ki van merülve.

Klasszis Klubunk legutóbbi témája az ukrajnai háború volt: Bendarzsevszkij Anton, Káncz Csaba, Kis-Benedek József és Stier Gábor elemezte a helyzetet. A beszélgetés összefoglalóját itt tekinthetik meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb jelzés érkezett: eljött a tűzszünet ideje Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 17:32
Törökország szerint úgy kell megkezdeni a tűzszüneti tárgyalásokat, hogy közben nem ismerik el az orosz megszállást. Navalnij sírja kezd zarándokhellyé válni. Összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Robbanásokról számoltak be a Krímben, jelentős orosz károkról beszélnek
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 15:59
Egy orosz olajraktár közelében történt robbanásokról számoltak be helyiek videói alapján, de egyelőre senki sem erősítette meg az értesülést.
Makro / Külgazdaság Az izraeli miniszterelnök aláássa Joe Biden kampányát
Káncz Csaba | 2024. március 3. 14:48
Az amerikai elnök tudja, hogy Netanjahuval nem képzelhető el hosszú távú megoldás és béke a térségben. De a kampányoló Bidennek rövid és középtávú nyugalomra van szüksége a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Percek alatt tűzesőt zúdított a Gázai övezetre Izrael
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 13:47
Percek alatt ötven célpontra mért csapást az izraeli hadsereg. Közben azt állítják, nem szándékosan okozták a csütörtöki tömeges haláleseteket egy segélyosztás helyszínén.
Makro / Külgazdaság Donald Trumpot senki sem tudja megállítani?
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:35
Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem akárkivel lesz találkozója a nemzetközi nőnapon Orbán Viktornak
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:06
Virágot ezúttal nem kell vinnie a magyar miniszterelnöknek, aki éppen az Egyesült Államokban tesz majd látogatást.
Makro / Külgazdaság Ukrajna támadást indított a Krím félsziget ellen - leszedtek egy orosz vadászgépet is
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 10:09
Az orosz légvédelem állítólag mind a 38 drónt lelőtte, az ukrán légvédelem pedig egy Szu-34-es lelövéséről számolt be. Több gyermek is meghalt egy orosz dróntámadásban - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG