<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Régiós összehasonlításban is egyértelműen Magyarországon a legrosszabb a gazdaságpolitika kiszámíthatóságának megítélése; a romló megítélés pedig jelentős növekedési kockázatokat rejt. A kiszámítható gazdaságpolitika a tartós növekedés alapfeltétele – mondta Chris Mattheisen. Mivel a fundamentumok jók, ezért jó irányba lehet állítani a gazdaságot, de oda kell figyelni a folyamatokra.

Nem az adósságcsökkentéssel van baj

Az elmúlt évek magyarországi gazdasági történései az adósságcsökkentésről szóltak – ahogy ez számos más országban is történt. A problémának azonban nincs egy egységes tankönyvi megoldása – ennek köszönhető, hogy sokféle megoldás született a különböző országokban.

Néhány éve mindenki Görögország sorsától féltette az országot, most úgy látjuk, az adósság nem feltétlenül a legnagyobb probléma – mondta Chris Mattheisen a Joint Venture Szövetség budapesti konferenciáján. A magyar GDP-arányos 80 százalékos eladósodottság nemzetközi összehasonlításban egyáltalán nem rossz; az elmúlt 2-3 évben hatásosak voltak az adósság csökkentése érdekében végrehajtott intézkedések (bár lehet vitatni magukat az intézkedéseket). A gond a képletben nem az adóssággal, hanem a GDP-vel van.

Nem bízhatjuk magunkat a külföldiekre - hová tűnt a bizalom?

A tartós növekedéshez szükség van az exportra, de a belső fogyasztás és a beruházások megléte is fontos. E két tényezőhöz viszont elengedhetetlen a kedvező befektetési környezet és a bizalom – és ez nem csak a külföldi, hanem a hazai szereplőkre is vonatkozik. Ahhoz, hogy a belföldi szereplők fogyasztani kezdjenek, a vállalatok beruházásokat hajtsanak végbe, szükséges hogy a szereplők bízzanak a jövőben – mondta a Magyar Telekom vezérigazgatója.

Ehhez kiszámíthatóság, versenyképes adórendszer, üzleti kultúra, jó minőségű jogalkotás, vállalkozói szellem, innováció és tudás, korszerű infrastruktúra szükséges.

A témával részletesebben a Privátbankár konferenciáján foglalkozunk. A részletes programot és az előadók listáját itt találja >>>
Tudósítónk jelenti
- Nem minden vállalat akar hitelt - és nem minden bank tud adni (Wolf László - OTP)

- Így maradt le Magyarország a versenytársaitól (Surányi György)

Ehhez képest mi van itthon? A World Economic Forum globális versenyképességi rangsorában Magyarország tavaly az egy évvel korábbi 48. helyről a 60. helyre csúszott vissza. A leggyengébb helyezéseket (100. hely után) épp az állam működésével kapcsolatos tényezőknél érte el Magyarország. (A mai, legfrissebb lista pedig arról árulkodik: tovább csúsztunk vissza, már csak a 63. helyen áll Magyarország - részletek >>)

A német befektetők a magyarországi helyzettel kapcsolatban szintén a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát, a politikai stabilitást, az adóterhelést jelölték meg a legnagyobb gyengeségnek. Jó hír viszont, hogy alapvető dolgokban – mint például a munkaerő termelékenysége, elérhetősége – jó pontokat kapott Magyarország.

Üzleti kultúrában és tudásban sem állunk jól

Kiemelten fejlesztendő  még az üzleti kultúra, együttműködés és vállalkozói szellem területe; egy 2012-es felmérés szerint a 27 uniós tagállam között Magyarország a legutolsó helyen áll ebben a rangsorban.

Chris Mattheisen egy másik kutatás eredményével azt szemléltette: a tudás fejlesztésének hiánya alacsony foglalkoztatottságot eredményez. Azon országokban ugyanis, ahol az élethosszig tartó tanulásban való részvétel aránya alacsony, ott jól láthatóan a foglalkoztatottság szintje is alacsony.

Mégis van remény

A jó hír azonban, hogy ezek a tényezők azonban mind fejleszthetők. Sok a kihívás, de az állam és a gazdasági szereplők közti párbeszéd erősítése, a kiszámíthatóbb gazdaságpolitika tartós növekedéshez vezethet – mondta a szakember.

Makro / Külgazdaság Nincs hova bújni az oroszoknak - Ukrajna egyre távolabbi és egyre halálosabb csapásokra képes
Litván Dániel | 2023. június 5. 05:49
Megérkeztek a Storm Shadow-k Ukrajnába, ez nem csak a konkrét fenyegetés miatt nagyon rossz hír az oroszok számára. És ez még csak a kezdet. Ukrán vadászterületté változhat Moszkvától a Fekete-tengerig minden orosz kézen lévő terület?
Makro / Külgazdaság Folytatódnak a tárgyalások a svéd NATO-csatlakozásról
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 19:45
Ezt a szervezet főtitkára közölte Ankarában.
Makro / Külgazdaság Ötszáz gyerek halt meg az ukrajnai háborúban 
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 19:30
Átfogó orosz légicsapások több település ellen a hét végén.
Makro / Külgazdaság Tízezrek tüntettek Orbán Viktor lengyel szövetségese ellen
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 17:03
Varsóban volt a tömegmegmozdulás.
Makro / Külgazdaság Dollármilliókat adtak egy 86 éves karóráért, amilyen csak 8 van a világon
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 16:25
Az utolsó kínai császár karórája 6,6 millió dollárért kelt el egy hongkongi árverésen. Az Aisin-Gioro Puyi által viselt Patek Philippe órát előzetesen 3 millió dollár körüli leütésre taksálták.
Makro / Külgazdaság Elképesztő diplomáciai áttörés előtt áll a két hatalom
Káncz Csaba | 2023. június 4. 15:32
Szaúd-Arábia után Egyiptommal is áttörés előtt állnak Irán kapcsolatai. Ezek a helyreállított kapcsolatok azonban továbbra is túszai maradnak Teherán tágabb értelemben vett külpolitikai szélsőségeinek. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Németország jövőre két hadihajót küld az indo-csendes-óceáni térségbe
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 13:16
Boris Pistorius védelmi miniszter vasárnap jelentette be.
Makro / Külgazdaság Több ezer embernek sikerült átjutni a magyar határon
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 09:23
De a többségük biztos tovább akar menni.
Makro / Külgazdaság Bizalmasokra cserélte minisztereit Erdogan
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 08:30
A kabinet szinte teljesen átalakult, a kulcstárcák élén is változás történt.
Makro / Külgazdaság Putyin masszívan rakétázza Kijevet
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 07:57
Egyelőre minden légi eszközt lelőttek az ukránok.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG