3p
Ha újabb terheket rónak ki a bankszektorra, az a gazdaság növekedési kilátásait is jelentősen ronthatja. Wolf László szerint a jegybank hitelprogramja jó, csak kevés időt hagytak rá; a vállalatok jövedelmezősége nagyot esett a válság során, és több magyarországi bank is tőkepótlásra szorult.
Wolf László, az OTP
vezérigazgató-helyettese

A tények azt mutatják, a gazdasági fejlettséggel (az egy főre jutó GDP-vel) arányos a bankszektor mérlegfőösszege az egyes országokban – ez alapján a növekedni tervező gazdaságpolitikának nem lehet célja a bankszektor gyengítése - mondta a Joint Venture Szövetség budapesti konferenciáján Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese. Érdemi növekedést hitelezés nélkül sehol sem sikerült elérni, a magánszektor GDP arányos nettó hitelfelvétele és a GDP növekedése között is erős az összefüggés. Természetesen ez nem korlátlan: a hitelezés túlzott felpörgése, a hitelbuborék kialakulása makrogazdasági összeomláshoz, a bankszektor súlyos válságához vezethet. Ezért a jegybankoknak, a bankfelügyeleteknek szorosan figyelniük kell a folyamatokat.

Wolf László a Privátbankár Növekedés 2013 konferenciáján is előad.
A részletes programot és az előadók listáját itt találja >>>

„Jó időkben” 100 milliárd forint új lakáshitelt folyósított havonta a magyar bankszektor – ma havi 20 milliárd körüli ez az összeg. Amellett, hogy a hitelek eltúlzott beáramlása a gazdaságba veszélyes folyamat, a szűkös hitelezés komoly növekedési kockázatot jelent.

Nem minden vállalat akar hitelt - és nem minden bank tud adni

A jegybank Növekedési Hitelprogramja alapvetően jó program, azonban több időre lett volna szükség a bankok és ügyfelek számára is. Az OTP becslése szerint 300-350 milliárd forint ment új hitelekre – ennek egy része már folyamatban lévő hitelügyletet váltott ki, összességében tehát 150-200 milliárd forint érkezhetett új hitelek formájában a vállalatokhoz, ami nem rossz arány – mondta Wolf László.

2008 után a vállalatok jövedelemtermelő képessége nagyot zuhant, lefeleződött – ezzel párhuzamosan a hitelfelvevő képesség is nagyot zuhant, magyarán a hitel iránti kereslet is nagy mértékben visszaesett. A hazai magánszektor nettó hitelfelvétele régiós összevetésben is igen alacsony.

Van néhány jól működő, tőkeerős bank, és van 4-5 bank, amely jelentős tőkepótlásra szorult – a hitelezést tehát gátolja egyes bankok tőkeszegénysége is. Mellesleg a több ezer milliárdos tőkepótlást a külföldi tulajdonosok hajtották végre a bankokban, nem a költségvetést terhelték, mint más országokban - mondta Wolf László.

Ha újabb terhet varrnak a bankok nyakába, azt megérzi a GDP

A régiótól várt gazdasági növekedés nem változott 2010 óta, míg a magyar gazdaságra vonatkozó várakozások jelentősen romlottak az időszakban. Ennek valódi oka a tőkevonzó képesség érdemi romlása, a kiszámíthatósággal és a jogbiztonsággal is egyre több problémája akad a külföldi befektetőknek.

A gazdaság általában együtt nő a bankszektorral, a bankok szeretnének hitelezni és nyereséget elérni. A beruházások növekedésének alapvetően gátja a gyenge belső piac, a cégek gyenge tőkeakkumuláló képessége, és a bankok egy részének tőkeproblémái. Egy újabb, a bankszektorra kirótt teher a szektor fejlődést jelentősen korlátozná, ami a GDP növekedésére is negatívan hathat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG