<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Kanada sosem volt egy átlagos ország. Míg máshol a politikai pártok a menekültek távoltartásával kampányolnak, addig ott az októberi választások előtt minden induló azt ígérgette, hogy rengeteg szír menekültet fognak az országba hozni. Ami viszont ennél is érdekesebb, az az, hogy mintha a kanadaiak imádnának menekülteket ellátni. De miért?
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az október 19-ei választásokon hatalmasat nyerő liberális párt és Justin Trudeau miniszterelnök eredetileg azt ígérte, hogy január elsejéig 25 ezer szír menekültet fogadnak majd be az országba, ezt a célt végül február 27-én teljesítették is - írja az Economist.

A két hónapos késés is csak azért nem lett nagyobb, mert kanadai magánemberek és cégek közel 11 ezer szír menekült ellátását vállalták át a kormánytól.

Régi probléma, régi megoldás

A menekültek szponzorálása már nem mai történet az észak-amerikai országban. A kanadaiak először 1978-ban szembesültek a problémával, mikor a vietnámi háború elől kis hajókban menekülők elérték az ország partjait. A média kétségbeesett hajótöröttekként mutatta be a menekülteket, ezzel végleg meggyőzve Kanadát arról, hogy ez nem csak az Egyesült Államok problémája. Így nem is csoda, hogy mikor Thaiföld, Malájzia, a Fülöp-szigetek és Szingapúr bejelentették, hogy nem tudnak több embert befogadni, a kanadai kormány azonnal jelezte, hogy befogadnak 60 ezer embert, feltéve, ha minden állami pénzből finanszírozott menekültért egyet finanszíroznak a kanadai polgárok is.

Az Operation Lifeline névre keresztelt program fényes siker lett, 1980 végéig 60 049-en érkeztek az országba, akik közül több mint harmincezer ellátását magánemberek és cégek fizették. Ez egyébként ma is sikeresen működik, összesen körülbelül 200 ezer menekülni kényszerülő ember talált így új otthonra.

Megéri a kormánynak

Az egyáltalán nem meglepő, hogy a kormányzat lelkesen népszerűsíti a „privát szponzorációt”. A kanadaiak egy négyfős menekültcsaládra körülbelül 5,6 millió forintot költenek el évente, jelentős terhet levéve az államháztartásról. Illetve több, gyorsan elöregedő és fogyó népességű tartományban így remélnek új munkaerőt. Ráadásul a politikusok így a saját és kanadai polgárok vállát is megveregethetik, mivel képesek voltak egy emberséges megoldást találni a menekültválságra.

Az eredmények egyébként azt mutatják, hogy a privát csoportok és magánemberek által támogatott menekültek sokkal sikeresebbek, és könnyebben beilleszkednek az észak-amerikai ország polgárai közé, valószínűleg azért, mert ez a fajta támogatási rendszer sokkal inkább emberarcú, mintha a kormány utalja havonta a pénzt.

Terjed a példa

A kanadai privát szponzoráció egyébként más országoknak is megtetszett már. Ausztráliában 2015 óta hivatalosan is működik, míg több európai állam már barátkozik az ötlettel: Észak-Írországban, Németországban, és Svájcban is vannak hasonló kezdeményezések. David Cameron már beígérte a nagy-britanniai program elindítását, de Új-Zéland és Argentína is nyit a menekültek felé.

Ez elsőre szinte hihetetlenül szépen hangzik, de azt azért nem szabad elfelejteni, hogy Kanada csak regisztrált menekülteket vesz át Európától és Törökországtól, tehát a több ezer név nélkül érkező és gyakorlatilag nyomtalanul eltűnő ember ugyanúgy a célországok problémája marad.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: csak egy magyar városban javul a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 19:01
Legalábbis a vizsgált városok közül, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját tekintve a szennyvízben. Országos átlagban enyhe emelkedés tapasztalható.
Makro / Külgazdaság Putyin kijátssza az iráni kártyát – a héten jár le az ultimátum
Káncz Csaba | 2022. január 17. 18:37
Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durván beszólt a bevándorlóknak az elnökjelölt, súlyos pénzbírságra ítélték
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 17:40
Éric Zemmour szerint a kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók tolvajok, gyilkosok és nőket erőszakolnak meg. 10 ezer euróra büntették.
Makro / Külgazdaság Az árstop aligha állítja meg az inflációt, ellenben az élelmiszerek minősége romolhat
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:23
Az élelmiszerárak megugrása is jelentősen hozzájárult a decemberi kiugróan magas inflációhoz. Ráadásul a jelek szerint számottevő javulásra aligha számíthatunk, hiszen több tényező abba az irányba mutat, hogy az infláció továbbra is magas lesz. A kormány által bevezetett árstoptól sem érdemes csodát várni, mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.
Makro / Külgazdaság Az infláció a legnagyobb ellenség Matolcsy György szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:05
Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén.
Makro / Külgazdaság Rossz hír az Orbán-kormánynak: februárban indulhat az uniós pénzmegvonási akció
Wéber Balázs | 2022. január 17. 15:37
Sajtóértesülések szerint Brüsszel néhány héten belül megkezdi a problémás tagállamok, Magyarország és Lengyelország megbüntetését: megindulhat a jogállamisági mechanizmus a két ország ellen.     
Makro / Külgazdaság Önellátók leszünk villamos energiában Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 14:01
Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, véli a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Tíz éve nem voltak ilyen optimisták a vezérigazgatók
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:35
A világ cégvezetőinek 77 százaléka szerint erősödni fog a globális gazdaság idén. Azért vannak aggodalomra okot adó tényezők is.
Makro / Külgazdaság Enyhül a Covid-járvány, lazulnak a karanténszabályok Angliában
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:06
Öt napra rövidült hétfőtől a pozitív koronavírus-teszt utáni kötelező elkülönítés időtartama Angliában. Az eddigi szabályozás alapesetben tíz nap elkülönítést írt elő, de ezt hét nap után, két negatív koronavírus-teszttel meg lehetett szakítani.
Makro / Külgazdaság Hazatért a volt ukrán elnök, és egyenesen a bíróságra hajtott
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 11:12
Petro Porosenko visszatért Ukrajnába, rögtön dulakodás is tört ki hívei és a határőrök között. A volt elnököt decemberben gyanúsították meg hazaárulással, akár 15 év börtönt is kaphat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló