<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egyre több jel mutat arra, hogy Donald Trump egészen felháborító lépésre készül, és ki akarja rúgni a Fed elnökét, Jerome Powellt, mivel nagyon nem tetszik neki a jegybank szerepét betöltő intézmény kamatemelési folyamata. A tanácsadói most abban reménykednek, hogy az elnök lecsillapodik az ünnepek alatt, és nem lépi meg a botrányos kirúgást.
Jerome Powell

Annak ellenére, hogy a Fed elnökének eltávolítása egy katasztrofális lépés lenne a részéről, Trump az elmúlt napokban többször is beszélt róla, ráadásul mostanában nem ez volt az egyetlen lépés, ami ellen hiába tiltakoztak a tanácsadói – elég csak arra gondolni, hogy bejelentette az amerikai csapatok szíriai kivonását, aminek eredményeként egyik legfontosabb minisztere le is mondott.

Mit jelentene az a piacoknak, ha Trump kirúgja Powellt?

A Bloomberg cikke szerint bármilyen arra irányuló kísérlet az elnök részéről, hogy eltávolítsa Powellt, ahhoz vezethetne, hogy a befektetők körében meginogna a bizalom azzal kapcsolatban, hogy mennyire képes a Fed politikai befolyás nélkül működni, ráadásul emellett már egyébként is hetek óta pocsék a hangulat a piacokon, és estek a legfontosabb indexek is.

Az nem teljesen egyértelmű, hogy az elnöknek mennyi jogalapja van arra, hogy kirúgja az elnököt, mivel a Federal Reserve működéséről szóló törvény ugyan úgy fogalmaz, hogy a „kormányzókat (indoklással) eltávolíthatja az elnök”, márpedig ez Powellre is igaz, de a szabályok jogilag kétértelműek a vezető leváltásával kapcsolatban.

Egy biztos, ha Trump tényleg erre készül, az eddig nem látott kihívást állítana a Fed függetlensége elé, különösen, mivel eddig sokan hittek abban, hogy Powell bár az elnök nevezte ki, pozíciója mégis biztonságban van azért, mert ehhez túlságosan nagy a kormányzati tisztelet és tradíció a jegybank szerepét is ellátó intézménnyel szemben. A politika és a monetáris politika e féle elkülönítése pont annak a bizalomnak az építését szolgálja, hogy a Fed a gazdaság hosszú távú céljait nézve fog eljárni.

Donald Trump egyre idegesebb Powell döntései miatt, a nevük elhallgatását kérő források szerint, mivel az elnök ellenzi a Fed kamatemelési ciklusát. Ennek megállítása valóban növelné valamennyivel a gazdasági növekedést, de hosszútávon rosszul sülhetne el, ha mindez felkavarná az egyébként is nyugtalan piacokat.

A befektetők bizalmát már a jegybankok élén történő rutinszerű fejcserék is sokszor megingatja, mivel nem lehetnek biztosak benne, hogy az új vezető mennyire lesz keménykezű az infláció mértékének kontrollálásával például. A Fed esetén ez a bizalmatlanság most még nagyobb lenne, mivel feltételezhető, hogy bárkit is ültet Powell helyére a Trump, igyekezni fog azért, hogy nem jusson a korábbi vezér sorsára.

A medve már megjelent

Az mindenesetre már látszik, hogy rossz a hangulat a piacokon, mivel a részvényindexek 2011 óta nem látott mélypontot értek el, az S&P 500 -7,1 százalékos mínuszban zárta a hetet, és a Nasdaq Composite medvepiacba süllyedt.

Powellt rengeteg kritika érte mostanában, Trump nyíltan is kritizálta a döntéseit, egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a Fed elnök „nagyon agresszív, túl agresszív”, és „bolondság lenne tovább emelni az alapkamatot”. Az interjú után két héttel, szerdán a Fed tovább emelte az alapkamatát, erről itt írtunk bővebben is a Privátbankár.hu-n. >>>

Mindeközben részben leállt az amerikai kormányzat

Az amerikai kongresszus addig szerencsétlenkedett, hogy éjféltől leállt a kormányhivatalok egy részének működése. A nem létfontosságú hivatalok dolgozóit átmeneti időre fizetés nélküli szabadságra küldhetik, a létfontosságú intézmények - például a rendfenntartó erők vagy a nemzetbiztonsági szervek - alkalmazottai azonban továbbra is dolgoznak, és munkahelytől függően lesz, aki fizetésért teszi, lesz azonban, aki nem kap javadalmazást.

A falon megy a vita

A törvényhozók a hét első felében megállapodtak ugyan abban, hogy rövid távra biztosítják a kormányzati költségvetést, de ebben az összegben nem szerepeltek az amerikai-mexikói határra építendő fal költségei.

Donald Trump elnök válaszul erre megmakacsolta magát és bejelentette, hogy csakis akkor írja alá a kormányzati költségvetést, ha az tartalmazza a tervezett fal költségeit. Trump ötmilliárd dollárt kért erre a kongresszustól. A demokraták ezt nem fogják megadni az elnöknek, sőt Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője a kongresszusban egészen egyszerűen úgy fogalmazott, hogy Trump soha nem fog erre pénzt kapni.

Bár Trump a hét közepén még úgy fogalmazott, hogy örülni fog, ha a kormányzati leállás hosszú ideig tart, péntekre már meggondolta magát, és hajlott az egyeztetésekre. Republikánus politikusokkal tárgyalt a Fehér Házban, majd Mike Pence alelnök a kongresszus republikánus vezetőivel és külön Chuck Schumerrel is megbeszélést folytatott.

Pénteken délelőtt a képviselőház megszavazta a kormányzati költségvetést, amely magában foglalta a határon építendő fal ötmilliárdos költségét is. Az időközben már a karácsonyi ünnepekre hazautazott szenátorok is visszatértek a fővárosba, de a szenátusi szavazás - amely még pénteken későn este is tartott - eredménytelen lett.

Makro / Külgazdaság Putyin örülhet: megállíthatatlan a drónok szállítása Oroszországba?
Kollár Dóra | 2023. május 28. 12:03
A Kaszpi-tenger nyugodtnak tűnő vizein aligha látszik elsőre az, hogy egy olyan útvonalról van szó, amely közvetlen kapcsolatot biztosít Irán és Oroszország között, ahol szabadon áramolhatnak a feltételezett fegyverszállítások is.
Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Makro / Külgazdaság Kijevnek köze volt a Kercsi híd felrobbantásához
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:26
Sem a fegyverek, sem a diplomaták nem pihentek pünkösdvasárnapra virradóra sem.
Makro / Külgazdaság Csak a parancsra várnak és indul az ukrán roham
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 18:00
Vlagyimir Putyin akkor is veszélyes marad, ha vereséget szenved. Háborús hírek.  
Makro / Külgazdaság Peking győzött Hongkongban, a demokrácia még várat magára
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 17:36
Az egyre nehezebb körülmények és az ellehetetlenítő politikai légkör miatt önmaga feloszlatásáról döntött szombaton a hongkongi demokráciapárti Polgári Párt - közölte a tömörülés egyik alapítótagja szombaton újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Lemondott Orbán Viktor szerb szövetségese
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 17:11
Milos Vucevic védelmi miniszter lett a Szerb Haladó Párt (SNS) új elnöke miután Aleksandar Vucic köztársasági elnök nem indult újra a tisztségért a párt kragujevaci tisztújító közgyűlésén szombaton.
Makro / Külgazdaság Tömegnyomorral indult a háromnapos hétvége a brit repülőtereken
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 16:35
Hatalmas sorok alakultak ki szombat délutánra a brit repülőtereken, miután egy központi szoftverhiba miatt működésképtelenné váltak az elektronikus beléptető kapuk.
Makro / Külgazdaság Elsodort egy komplett tábort a lavina Pakisztánban
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 15:59
Legalább tízen meghaltak egy lavina miatt Észak-Pakisztán egy távoli régiójában szombaton - közölték helyi tisztségviselők.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG