<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A németek és a franciák is elmondták a véleményüket az Európai Bizottság új befektetésösztönző tervéről.

Mit tartalmaz a Juncker-csomag?

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament szerda délelőtti strasbourgi ülésén ismertette az általa vezetett, november elsején hivatalba lépett uniós javaslattevő-végrehajtó testület ötéves munkaprogramjának egyik legfontosabb pilléreként emlegetett befektetésösztönző csomagtervet. A 315 milliárd euró megmozgatására a tervek szerint az elkövetkező három évben kellene sort keríteni. A tervről bővebben itt olvashat >>>

Angela Merkel a 2015-ös német költségvetés vitájához fűzött hozzászólásában kiemelte, hogy elindult az euróövezeti államadósság-válság enyhülése. Ezt mutatja egyebek között, hogy az övezet tagországainak együttes hiánya tavaly 2,9 százalék volt, 2008 óta először maradt a 3 százalékos maastrichti határérték alatt, az ír gazdaság pedig az idén valamennyi euróövezeti állam gazdaságát felülmúló mértékben, 4,6 százalékkal bővül.

A Jean-Claude Juncker által bemutatott, 315 milliárd euró mozgósítását előirányzó brüsszeli befektetésösztönző tervről elmondta, hogy Németország alapvetően kiáll a javaslat mellett, ugyanakkor szorgalmazza, hogy az EU gazdaságának jövőbeni sikerességét megalapozó fejlesztéseket támogassanak az új program keretében.

Beleszólnának a tagállamok költségvetésébe

A kancellár - utalva a pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble elképzelésére, miszerint fel kell hatalmazni az Európai Bizottságot az uniós szabályokat megsértő nemzeti költségvetések megvétózására - hangsúlyozta: Németország támogatja, hogy a brüsszeli bizottság "szigorúan vizsgálja meg a tagállamok költségvetési terveit", mert a stabilitási és növekedési paktum betartása elsőrendű fontosságú a piaci bizalom erősítése szempontjából.

Különösen "a digitalizációban rejlő esélyeket kell megragadni" - emelte ki a német kancellár. Hozzátette: az EU-t vonzóbbá kell tenni a magánbefektetők számára, amihez a szerkezeti reformok következetes végrehajtására és a bürokrácia csökkenésére van szükség.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a lehető leggyorsabban tető alá kell hozni az Egyesült Államokkal kötendő átfogó gazdasági és szabadkereskedelmi megállapodást, az úgynevezett Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerséget (TTIP), mert az a veszély fenyeget, hogy az EU lemarad a globális versenyben.

A franciáknak is tetszik

"Franciaország kedvezően fogadja Jean-Claude Juncker javaslatát még akkor is ha szerintünk, az Európai Stratégiai Befektetési Alap, amiről szó van, javaslatain még lehetne javítani annak érdekében, hogy a befektetés és a növekedés európai prioritássá váljon" - mondta Stéphane Le Foll. A francia kormányszóvivő kiemelte: "a megjelölt célok egybevágnak azokkal, amelyeket Franciaország mindig is képviselt: a nagy digitális változásokkal, a közlekedés kérdésével, a kutatás, az innováció és a fejlesztés kérdéskörével, valamint az energetikai és oktatásügyi témákkal".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mi jöhet a NER után? Klasszis Klubunk következő vendége Giró-Szász András lesz
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 19:07
Pánik van a Fideszben, vagy teljes a nyugodtság az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztása után? És ki lehet Orbán Viktor utóda? Fontos kérdések, fontos válaszok október 28-án.
Makro / Külgazdaság Megrendült Joe Biden elnöksége: Trump nyerheti a 2024-es elnökválasztást
Káncz Csaba | 2021. október 18. 18:33
Végigvesszük, hogy milyen főbb okok vezettek a Biden kormányzattal szembeni komoly bizalomvesztéshez. A brit fogadóirodák már arra teszik tétjeiket, hogy 2024-ben Donald Trump legyőzi Bident. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hitelekkel menekül előre Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 17:37
A magyar kormány továbbra is alkudozik az Európai Unióval az újjáépítési alapból származó összegek kifizetéséről. Eközben viszont más forrásokból próbálnak pénzt bevonni, amivel a mozgásterüket növelik, többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság Nem akarnak baloldali fordulatot a német liberálisok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 16:16
Mindhárom, a kormányalakításban érdekelt párt megerősítette, hogy megkezdődhetnek a hivatalos koalíciós tárgyalások Németországban. A liberálisok szerint az új kormánynak középen kell állnia politikailag.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: új európai mag formálódik
MTI | 2021. október 18. 15:16
Magyarország térségének jövője, hogy az európai jövő térsége legyen - állítja a jegybank elnöke a Magyar Nemzet online kiadásában hétfőn megjelent írásában.
Makro / Külgazdaság A kívülálló, aki veszélyes lehet Orbán Viktorra – felkapta Márki-Zayt a világsajtó
Wéber Balázs | 2021. október 18. 14:38
Németországtól kezdve Nagy-Britannián át Argentínáig beszámolt a külföldi sajtó Márki-Zay Péter előválasztási győzelméről. Az európai értékelések többsége szerint az „outsider politikus” a baloldaliakat, a liberálisokat, valamint az Orbán-kormányban csalódott jobboldaliakat is meg tudta szólítani, és komoly ellenfele lesz Orbán Viktornak a jövő tavaszi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Újabb jelentős drágulás a kutakon: már 560-570 forintba is kerülhet egy liter üzemanyag
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:24
A világpiaci olajárak emelkedése miatt a Mol szerdán tovább drágítja a kutakon elérhető üzemanyagokat. A benzin literjéért átlagban 5 forinttal kell többet fizetni, immár 496 forintot, míg a gázolaj ára 7 forinttal, 512 forintra megy fel.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta nem látott tempóban terjed a koronavírus-járvány Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:01
Tovább romlott a koronavírus-helyzet: hónapok óta nem látott szintre emelkedett az új megbetegedések száma és a pozitív tesztek aránya is.
Makro / Külgazdaság Satufékezett a kínai gazdaság az energiakrízis, az árvizek és a korona-gócok miatt
MTI | 2021. október 18. 07:44
A második negyedévben még 7,9 százalékos volt a gazdaság növekedése, a harmadikban már csak 4,9.
Makro / Külgazdaság "Gyűlölettel nem lehet legyőzni a gyűlöletet, csak szeretettel" - Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 06:53
Dobrev Klára elismerte vereségét, és gratulált riválisának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos