4p
Németországban az egészségbiztosításnak jelentős többlete van, ami az egyik lap szerint nemcsak a magas foglalkoztatásnak és a gazdasági növekedésnek, hanem az EU-ból jött bevándorlóknak is köszönhető. A külföldi járulékfizetők száma hét év alatt megkétszereződött. Nálunk viszont magas a deficit.
(MTI/AP/Jo Kearney)

Sokan azt hiszik, hogy a külföldiek a társadalombiztosítási rendszert terhelik, pedig Németországban éppen az ellenkezője történik. Befizetéseikkel stabilizálják a szociális kasszát, és lehetővé teszik, hogy a németeknek kevesebbet kelljen befizetni, és többet vehessenek ki a rendszerből – írja a német N-Tv.de.

A német sajtót körbejárta ma a Handelsblatt híre, amely szerint a német társadalombiztosítás nagyon jó helyzete nemcsak az erőteljes gazdasági növekedésnek köszönhető, hanem az Európai Unió országaiból érkező bevándorlásnak is. A lap a társadalombiztosítási statisztikákból azt bányászta ki, hogy 2008 és 2015 között 53 százalékkal, 1,7 millió fővel nőtt a külföldi állampolgárságú dolgozók száma.

Kétszer annyi külföldi járulékfizető

Mi ennél frissebb adatokat is találtunk, ezek szerint 2016. december 31-én már 3,227 millió külföldi dolgozott Németországban (az alkalmazottak 10,1 százaléka), ami 10,6 százalékos növekedés, plusz 308 ezer ember 2015 decemberéhez képest. A növekedés tehát még gyorsult is. Ebből 2,685 millió dolgozó európai, azon belül is 1,783 millió pedig az EU állampolgára. (Forrás: Arbeitsagentur.de)

A Handelsblatt cikke szerint a 2008-2015-ös időszakban a társadalombiztosítási járulékot fizető EU-s állampolgárok száma megkétszereződött, nagyjából egyről kettő millióra. Ez a megszólaltatott szakértő szerint nagyobb nyugdíjjárulék-bevételeket jelent, így magasabb nyugdíjakat a németeknek is. (A német nyugdíjak emelését évekkel ezelőtt a járulékbevételek emelkedéséhez kötötték – a szerk.) A cikk nem említi, de a munkaképes németországi születésű lakosság eközben csökkent.

Frissek, fiatalok

A bajor közszolgálati rádió, a B5 Aktuell reggeli tudósításában az is elhangzott, hogy az európai külföldről érkezett dolgozók jelentős részben jól képzettek, viszonylag jól keresnek. Ugyanakkor fiatalok, ritkán mennek orvoshoz, így befizetéseik és a nekik nyújtott társadalombiztosítási szolgáltatások egyenlege mindenképpen pozitív.

Egy júniusi hír szerint Németországban az állami egészségbiztosítási pénztárak az első negyedévben 612 millió eurós többlettel zártak, pénzügyi tartalékaik pedig 16,7 milliárd euróra növekedtek. Egy évvel korábban, 2016 első negyedévében még csak 406 millió euró volt a többlet.

A szocialista összemossa

A lap az SPD (szocialisták) politikusát, Hilde Mattheist idézi, aki szerint a számok azt jelzik, hogy a migráció nemcsak kulturálisan gazdagítja az országot. Szerinte ez azon populista politikusok elleni érv, akik a bevándorlók és a menekültek ellen akarnak uszítani. (Ezzel viszont a politikus összemossa a jól képzett kelet-európai vendégmunkásokat a jelentős részben képzetlen ázsiai és afrikai menekültekkel – a szerk.)

A németországi menekültügyről olvassa el ezt is: Schulz leggyengébb pontján támadta meg Merkelt – nekünk meg nem adna több pénzt

A nyugdíjpénz emigrál, nálunk meg a deficit marad?

A hazai adatok és a német számok összehasonlíthatósága valószínűleg korlátozott, de nálunk a társadalombiztosítás alapvetően súlyosan deficites. A magyar társadalombiztosítási alapok (nyugdíj+egészségügy együtt) mérlege az év első hat hónapjában a kiadási oldalon majdnem pontosan az éves terv felét hozta, de a bevételek elmaradtak attól, 48,7 százalékra rúgtak. Így a tervezett nulla helyett 110 milliárd forintnyi mínusz keletkezett hat hónap alatt (ez 305 forintos euróval számolva mintegy 362 millió euró). Ebből nem egészen 93 milliárd a nyugdíjbiztosítás, 18 milliárd az egészségbiztosítás hiánya.

A tavalyi egész éves hiány csak 75 milliárd forint volt, a nyugdíjkassza akkor pluszt mutatott, az idén már az is mínuszos. Azonban még ez is csak úgy volt lehetséges, hogy eleve 415 milliárd forint költségvetési támogatás is be volt tervezve és folyt be 2016-ban. (Az említett deficit ugyanis a módosított tervekhez képest értendő, nem a járulékbevételek és a kiadások egyenlege.) Erre az évre ugyanannyi állami támogatást terveznek, aminek pontosan a felét folyósították június végéig.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A „hanyatló Nyugat”: Olaszországban nőtt a GDP
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 14:23
Az olasz gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékkal, míg a tavalyi év egészében 0,6 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG