TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Németországban az egészségbiztosításnak jelentős többlete van, ami az egyik lap szerint nemcsak a magas foglalkoztatásnak és a gazdasági növekedésnek, hanem az EU-ból jött bevándorlóknak is köszönhető. A külföldi járulékfizetők száma hét év alatt megkétszereződött. Nálunk viszont magas a deficit.
(MTI/AP/Jo Kearney)

Sokan azt hiszik, hogy a külföldiek a társadalombiztosítási rendszert terhelik, pedig Németországban éppen az ellenkezője történik. Befizetéseikkel stabilizálják a szociális kasszát, és lehetővé teszik, hogy a németeknek kevesebbet kelljen befizetni, és többet vehessenek ki a rendszerből – írja a német N-Tv.de.

A német sajtót körbejárta ma a Handelsblatt híre, amely szerint a német társadalombiztosítás nagyon jó helyzete nemcsak az erőteljes gazdasági növekedésnek köszönhető, hanem az Európai Unió országaiból érkező bevándorlásnak is. A lap a társadalombiztosítási statisztikákból azt bányászta ki, hogy 2008 és 2015 között 53 százalékkal, 1,7 millió fővel nőtt a külföldi állampolgárságú dolgozók száma.

Kétszer annyi külföldi járulékfizető

Mi ennél frissebb adatokat is találtunk, ezek szerint 2016. december 31-én már 3,227 millió külföldi dolgozott Németországban (az alkalmazottak 10,1 százaléka), ami 10,6 százalékos növekedés, plusz 308 ezer ember 2015 decemberéhez képest. A növekedés tehát még gyorsult is. Ebből 2,685 millió dolgozó európai, azon belül is 1,783 millió pedig az EU állampolgára. (Forrás: Arbeitsagentur.de)

A Handelsblatt cikke szerint a 2008-2015-ös időszakban a társadalombiztosítási járulékot fizető EU-s állampolgárok száma megkétszereződött, nagyjából egyről kettő millióra. Ez a megszólaltatott szakértő szerint nagyobb nyugdíjjárulék-bevételeket jelent, így magasabb nyugdíjakat a németeknek is. (A német nyugdíjak emelését évekkel ezelőtt a járulékbevételek emelkedéséhez kötötték – a szerk.) A cikk nem említi, de a munkaképes németországi születésű lakosság eközben csökkent.

Frissek, fiatalok

A bajor közszolgálati rádió, a B5 Aktuell reggeli tudósításában az is elhangzott, hogy az európai külföldről érkezett dolgozók jelentős részben jól képzettek, viszonylag jól keresnek. Ugyanakkor fiatalok, ritkán mennek orvoshoz, így befizetéseik és a nekik nyújtott társadalombiztosítási szolgáltatások egyenlege mindenképpen pozitív.

Egy júniusi hír szerint Németországban az állami egészségbiztosítási pénztárak az első negyedévben 612 millió eurós többlettel zártak, pénzügyi tartalékaik pedig 16,7 milliárd euróra növekedtek. Egy évvel korábban, 2016 első negyedévében még csak 406 millió euró volt a többlet.

A szocialista összemossa

A lap az SPD (szocialisták) politikusát, Hilde Mattheist idézi, aki szerint a számok azt jelzik, hogy a migráció nemcsak kulturálisan gazdagítja az országot. Szerinte ez azon populista politikusok elleni érv, akik a bevándorlók és a menekültek ellen akarnak uszítani. (Ezzel viszont a politikus összemossa a jól képzett kelet-európai vendégmunkásokat a jelentős részben képzetlen ázsiai és afrikai menekültekkel – a szerk.)

A németországi menekültügyről olvassa el ezt is: Schulz leggyengébb pontján támadta meg Merkelt – nekünk meg nem adna több pénzt

A nyugdíjpénz emigrál, nálunk meg a deficit marad?

A hazai adatok és a német számok összehasonlíthatósága valószínűleg korlátozott, de nálunk a társadalombiztosítás alapvetően súlyosan deficites. A magyar társadalombiztosítási alapok (nyugdíj+egészségügy együtt) mérlege az év első hat hónapjában a kiadási oldalon majdnem pontosan az éves terv felét hozta, de a bevételek elmaradtak attól, 48,7 százalékra rúgtak. Így a tervezett nulla helyett 110 milliárd forintnyi mínusz keletkezett hat hónap alatt (ez 305 forintos euróval számolva mintegy 362 millió euró). Ebből nem egészen 93 milliárd a nyugdíjbiztosítás, 18 milliárd az egészségbiztosítás hiánya.

A tavalyi egész éves hiány csak 75 milliárd forint volt, a nyugdíjkassza akkor pluszt mutatott, az idén már az is mínuszos. Azonban még ez is csak úgy volt lehetséges, hogy eleve 415 milliárd forint költségvetési támogatás is be volt tervezve és folyt be 2016-ban. (Az említett deficit ugyanis a módosított tervekhez képest értendő, nem a járulékbevételek és a kiadások egyenlege.) Erre az évre ugyanannyi állami támogatást terveznek, aminek pontosan a felét folyósították június végéig.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél