3p

Németország partnerként tekint Magyarországra, ugyanakkor felhívja a figyelmet az eleven civil társadalom, a hatalmi ágak szétválasztása és a sajtószabadság fontosságára.

„A magyarok és a németek nem csak partnerek kormányzati szinten, hanem barátok számos szinten és az élet számos területén” – jelentette ki Julia Gross, Németország magyarországi nagykövete tegnap este Budapesten, a Német Egység Napja alkalmából rendezett fogadáson.

Hozzátette: ezeket a barátságokat ápolni kell éppen az olyan időkben is, amikor politikai nézetkülönbségek vannak az EU-n és a NATO-n belül.

„A német kormány nevében azt mondhatom, hogy ezek a kapcsolatok nagyon fontosak számunkra,” hangsúlyozta.

Julia Gross partnerségről beszélt, de egyben óva is intett. Fotó: Deutsche Botschaft Budapest
Julia Gross partnerségről beszélt, de egyben óva is intett. Fotó: Deutsche Botschaft Budapest

Julia Gross meggyőződése szerint az emberek Németországban és Magyarországon is azt akarják, hogy „szomszédokként és barátokként dolgozzunk együtt, a jövőnk garanciái, az Európai Unió és a NATO keretében”, valamint azokkal a partnerekkel közösen világszerte, akik „fontosak a közös jövőnk alakítása szempontjából”.

Ugyanakkor figyelmeztetett: „egy eleven civil társadalom nélkülözhetetlen oszlopa a demokráciáinknak, ugyanolyan fontos, mint a hatalmi ágak szétválasztása és a sajtószabadság.”

Az ünnepségen részt vett és beszédet mondott Szijjártó Péter is. A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: Németország fontos szövetségese és stratégiai partnere Magyarországnak, az elmúlt évtizedek alatt pedig sokoldalú kapcsolatrendszer épült ki a két ország között. Szerinte „Magyarország olyan hely, ahol a németeket nemcsak tisztelik, hanem szeretik is", még ha "természetesen nem értünk, és nem is érthetünk egyet mindenben.”

A gazdasági kapcsolatokról kifejtette: Németország Magyarország legfontosabb gazdasági partnere, a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly megközelítette a 70 milliárd eurót, ami rekord, idén pedig újabb csúcs várható.

Szerinte a német vállalatok alkotják ma hazánkban az első számú beruházói közösséget, mintegy 300 ezer embernek adva munkát, az elmúlt kilenc évben pedig 187 német cég kapott magyar kormányzati támogatást beruházása megvalósításához. Ezek a vállalatok Európa legalacsonyabb adóit fizetik, jelentette ki Szijjártó Péter.

A német nagykövet ezúton is köszönetet mondott Magyarországnak azért, hogy 1989-ben kulcsszerepet játszott a Vasfüggöny leomlásában, hiszen megnyitotta a magyar-osztrák határt az NDK-ból érkezettek előtt.

A két állam hamarosan egyébként fontos évfordulót ünnepel: idén decemberben lesz ugyanis 50 éve annak, hogy Magyarország és az akkori Német Szövetségi Köztársaság felvette egymással a diplomáciai kapcsolatot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kevés dolog olyan biztos, mint hogy Észak-Korea fegyvereket szállít Oroszországnak
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 09:17
Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán nemzetbiztonsági tanácsadói Oroszország és Észak-Korea megerősödő együttműködéséről tárgyaltak - közölte szombaton Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, aki a háromoldalú találkozóra érkezett Szöulba.
Makro / Külgazdaság Azt jósolják, az oroszok 90 százaléka Putyinra fog jövőre szavazni
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:56
A Kreml kizártnak tartja, hogy jövőre béketárgyalásokat folytasson Ukrajnával, Zelenszkij minden előkészületet megtett az EU-ba való csatlakozási tárgyalások előtt. Háborús összefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Amnesty International: Erkölcsileg védhetetlen az Egyesült Államok döntése
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:15
Jogvédő csoportok határozottan elítélték az Egyesült Államok azon döntését, miszerint blokkolják az azonnali tűzszünetet követelő határozatot.
Makro / Külgazdaság Ítélkezett a Standard & Poor’s
Rácz Gergő | 2023. december 8. 22:26
Stabilak a magyar gazdaság kilátásai az egyik legfontosabb hitelminősítő megítélése szerint. A Standard and Poor’s (S&P) azzal számol, hogy jönni fognak uniós pénzek, egyben a hazai gazdasági kormányzat képes lesz tovább mérsékelni az államadósságot.
Makro / Külgazdaság Kijevet és Harkivot rakétázták az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 19:24
Svéd repülőgépek érkezhetnek jövőre az ukránokhoz.
Makro / Külgazdaság "Tapasztalatot lehet szerezni és ez többet ér, mint egy helyezés" - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2023. december 8. 19:09
Befejeződött a Klasszis Média Lapcsoport immár hetedik alkalommal, ezúttal technikumoknak és szakképző iskoláknak megrendezett diákversenye, a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! A rekordszámú, közel 4800 középiskolást megmozgatott megmérettetésben elindult csaknem 1200 csapat között a  Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum gárdája, a Kadás visszatérők lett az első. A Hét videója ezúttal a budapesti országos döntőről készült.
Makro / Külgazdaság Észtország is rekordösszegre emeli védelmi kiadásait
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:49
Észtország bruttó hazai termékének (GDP) 3,2 százalékára emeli védelmi kiadásait jövőre - derült ki a balti állam pénteken elfogadott költségvetéséből.
Makro / Külgazdaság Az EU 125 millió eurós humanitárius segélyt ad a palesztinoknak
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:37
A közel-keleti humanitárius helyzet romlása miatt az Európai Bizottság még ez évben 125 millió eurós segélyt bocsát a palesztin nép rendelkezésére, amely a Gázai övezetben és Ciszjordániában működő humanitárius szervezetek munkáját fogja segíteni - jelentette be pénteken a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Csaknem négymilliárd euró hitelt vesz fel Magyarország
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 16:46
Ez is része az elfogadott támogatásnak. Az uniós tanács jóvá hagyta 13 tagállam helyreállítási tervét.
Makro / Külgazdaság Odavágott Ficónak a szlovák államfő
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 16:06
A különleges ügyészség tervezett megszüntetése miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG