3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Korábban sok fiatal kínai érkezett Amerikába hogy ott tanuljon, majd karriert építsen, és persze sokkal nagyobb jövedelmet vágjon zsebre, mint otthon. Az utóbbi időben megfordult a trend, és tömegesen térnek haza, ahol sokszor még jobb lehetőségek várják őket most, hogy átalakulóban a gazdaság.

Bővülő pénzügyi szektor

A folyamat első jelei a 2008-as válság idején mutatkoztak, amikor hirtelen beszűkültek az amerikai lehetőségek, Kínát pedig nem igazán rázta meg a válság. Az utóbbi időben viszont a bónuszokat kezdték visszavágni az amerikai cégek, miközben Kínában a lehetőségek bővülnek. Jóllehet a gazdaság növekedésének üteme lassul, a szerkezete egyúttal átalakul, és olyan szektorok bővülnek, ahol szükség van a pénzügyi szakemberekre.

Állami hatás

A mostani hullámban az is szerepet játszik, hogy a kínai kormány támogatni kezdte a vállalkozásokat, így elég sok startup indul útjára, melyek finanszírozása komoly üzletág lett. A bankrendszer és általában a pénzügyi közvetítőrendszer gyorsan fejlődik, annak ellenére, hogy a tavalyi tőzsdei lufi pukkadása után a hatóságok meglehetősen piacellenes módon avatkoztak be a tőzsdei ügyletekbe. A kockázati tőkések mindenesetre 37 milliárd dollárt fektettek tavaly az induló vállalkozásokba.

Korlátlan lehetőségek

Közben az IMF tartalékvalutává minősítette a jüant a dollár, a font, az euró és a jen mellett, így jüan piaca élénkül, a bankoknak extra devizakereskedőkre van szükségük. A jó szakembereknek most könnyűek az előrejutási lehetőségeik, ahogy mondják, a határ a csillagos ég, míg a telített amerikai szakemberpiacon hosszú időt kell várni, hogy előreléphessen valaki.

Ami szokatlan

Sokak döntését a jó lehetőségek mellett az is befolyásolja, hogy szívesen települnek haza szüleik, rokonaik közelébe. Ugyanakkor a Bloomberg szerint sokukat egyfajta kulturális és munkamorál sokk is éri. Elmondásuk szerint, míg Amerikában a munkafolyamatok jól tervezettek, Kínában sok a hirtelen, esetleges döntés, hiányzik a szervezettség, ráadásul a résztvevők sokszor késnek is a megbeszélésekről. Ami az utóbbi időben még sokkoló a visszatérők számára, az ingatlanárak meredek emelkedése.


Az ingázók

Végül nem mindenki marad, a visszatérők nagyjából 5 százaléka úgy dönt, hogy neki túl nehéz visszailleszkedni egykori otthoni környezetébe, sokkal kényelmesebb a megszokott amerikai életforma, még ha nincsenek is olyan nagy lehetőségek, mint korábban gondolták. És olyanok is akadnak, akik többször váltanak: egy ideig Kínában élnek és dolgoznak, ha megunták, visszamennek Amerikába, aztán ha újra kihívásra vágynak, újra mennek az óhazába.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG