Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Legalábbis az elemzők úgy vélik, az euróval szemben rövid időn belül immár viszonylag a sokadik történelmi mélypontját elért hazai fizetőeszköz még a 337,50 forintnál is gyengébb szintre süllyedhet. Ilyenkor szokás a jegybank szándékait vizslatni, márpedig jövő kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának kamatdöntő ülése esedékes.

Bár a magunk mögött hagyott hetet számunkra érthetően a forint újabb történelmi mélypontja tematizálta, a héten a többi régiós deviza is hasonló utat járt be. Ez persze nem olyan nagy truváj, hiszen a nemzetközi pénz- és tőkepiacokat több negatív tényező is befolyásolta az elmúlt napokban, hetekben, előbb az amerikai-iráni hadihelyzet, aztán a kínai koronavírus. Márpedig effajta események miatt a befektetők kockázatvállalási kedve alábbhagy, pénzeiknek inkább biztonságosabb(nak hitt) formákat keresnek, így a devizák közül előszeretettel a vezető gazdaságokét, térségekét (USA, Eurózóna) részesítik előnyben, akár a többiek hátrányára.

Más kérdés, hogy a feltörekvő piaci devizák közül az idén csak a brazil reál és a chilei peso produkált a forintnál nagyobb gyengülést – hívta fel a figyelmet a K&H Bank vezető elemzője, Németh Dávid. Mindez a számok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy 2019. december 31-éhez képest a brazil reál 1,8, a chilei peso 1,6, a forint pedig 1,5 százalékot veszített az értékéből. Ezzel szemben a forint fő közép- és kelet-európai vetélytársai, a lengyel zloty és a cseh korona nemhogy gyengült, hanem éppen ellenkezőleg, erősödött: 0,2, illetve 1,3 százalékkal.

Az okok...

Németh Dávid szerint a forint azért szerepel rosszabbul, mint a régiós és a feltörekvő piaci devizák többsége, mert alacsony a magyar kamatszint (az irányadó ráta 2016 májusa óta 0,9 százalék), emellett gyorsul az infláció. Mint mondta: „most még korai megmondani, hogy a januári forintgyengülés milyen mértékben befolyásolja az inflációt. Kérdés, hogy a karácsonyi vásárlási szezon után megjelenő új termékkollekciók végső árában mennyire jelenik meg a gyengébb forint”. Ehhez az Erste elemzői még azt teszik hozzá, hogy a bankközi likviditás relatíve magas, 1000 milliárd forintos szintje sem kedvez a hazai fizetőeszköznek.

... és a kilátások

S hogy meddig gyengülhet a forint? Néhány napja a francia Société Generale már 350-es euróárfolyamot vizionált. A hazai elemzők ennél óvatosabbak. Németh Dávid szerint például konkrét előrejelzést most nem lehet arra mondani, hogy meddig gyengülhet a forint és az MNB milyen árfolyamnál avatkozik be. Sok minden függ az infláció alakulásától, a GDP-növekedés ütemétől, valamint az idei költségvetést érintő gazdaságösztönző kormányzati lépésektől, továbbá a nemzetközi környezettől, ezen belül például az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank lépéseitől – sorolta a szakember.

Ám ne feledjük, az MNB már szinte unalomig ismételgeti, hogy nincs árfolyamcélja, az infláció mértéke befolyásolja a lépéseit. Más kérdés, hogy a fogyasztói árindex most valóban relatíve magas, a decemberi adat 3,9 százalék. Ezzel együtt Németh Dávid megítélése szerint az MNB egyelőre óvatos marad és kivár, várhatóan a devizaswaptendereken keresztül finomhangolást végez, vagyis a forintlikviditás csökkentésével erősítheti a forintot. Hozzátette: „A mostani kilátások szerint a következő hónapokban még lazák maradhatnak a monetáris feltételek. Leghamarabb márciusban derülhet ki, hogy szükségesnek tart-e komolyabb lépést vagy irányváltást a jegybank."

Ezzel szemben a Takarékbanknál úgy vélik – ahogy arról korábban beszámoltunk –, hogy „továbbra is jelenlévő és megmaradó masszív külső finanszírozási képesség miatt a forintnak fundamentálisan fokozatosan erősödő pályára kellene állnia”, igaz, elismerik, hogy „a piaci turbulenciák és nemzetközi intézmények/alapok véleménye/kereskedése igen erőteljes hatást gyakorol az árfolyamra és egyelőre nehéz leválnia a szinte egységesen kezelt EMEA-kosarakról”.

A CIB Bank szerint a hazai árfolyammozgató tényezők nem változtak érdemben, a laza hazai monetáris politikára vonatkozó várakozások nem módosultak egyelőre, de ebből a szempontból nagy figyelem övezheti a következő jegybanki közleményt, illetve azt, hogy januári-februári inflációs adatok milyen mértékben tükrözik a gyengébb forint miatt átárazásokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Befektetett a maffia, most várják a pénzesőt
Király Béla | 2021. március 6. 06:16
Az olasz bűnszervezetek számára is kihívást jelentett a koronavírus-járvány, amely miatt némileg módosultak a tagok által elkövetett bűncselekmények. A maffia ugyanakkor keresi a lehetőséget, és a majdani újjáépítési alapból érkező pénzeső számukra is komoly bevétellel kecsegtet.
Makro / Külgazdaság Pont a harmadik hullám közepén tűntek el ezrek az egészségügyből - A hét videója
Kormos Olga-Izsó Márton | 2021. március 5. 19:33
A hét egyik legnagyobb eseményét kétségtelenül az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződések aláírása vagy alá nem írása jelentette. Szokásos videós anyagunkban arról esik szó, hogyan teltek az aláírás döntését megelőző napok. 
Makro / Külgazdaság A Mol és az OTP húzta a BUX-ot
MTI | 2021. március 5. 18:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 336,39 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 43 269 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését
MTI | 2021. március 5. 18:33
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elrendelte az egynapos sebészeti ellátások azonnali felfüggesztését.
Makro / Külgazdaság Bütykölik az államkincstár nyilvántartását, de áprilisra elérhetők lesznek a nyugdíjhoz szükséges adatok
Baka F. Zoltán | 2021. március 5. 17:59
Nem látni a friss járulékadatokat, fejleszteni kell az egyéni számlákat vezető rendszert.
Makro / Külgazdaság Itt a rendelet a szigorításról: mutatjuk a sok kivételt, ami nyitva lehet hétfőtől is
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 17:34
Hétfőtől mindenhol kötelező a maszk, nyitva lehetnek az alapvető árukat forgalmazó boltok, a gyógyszertárak, a szervizek és egyes szolgáltatók. Be kell zárni két hétre a kaszinókat és egymilliós bírság és akár egy éves bezárás fenyegeti a tiltás alá eső más üzleteket is, ha mégis működnek az átmeneti időszakban.
Makro / Külgazdaság 100 éves a Kínai Kommunista Párt – vérfürdők és csúcstechnológia
Káncz Csaba | 2021. március 5. 14:58
A centenárium évében a pártvezetés szilárdan hiszi, hogy Hszi elvtárssal a középpontban egy olyan átfogó rendszert fejlesztett ki, amellyel hatékonyan tudja kormányozni az óriási országot. A szovjet tömb összeomlása után három évtizeddel az új kínai techno-leninizmus hiteles vetélytársa lett a liberális demokráciáknak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A katolikus templomok nem zárnak be, mehetnek tovább a misék
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 12:32
Kormányrendelet továbbra sincs, de a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia már közölte a döntését.
Makro / Külgazdaság Annyira beindult a brit vakcinaprogram, hogy most már július vége a cél a teljes felnőtt lakosság beoltására
MTI | 2021. március 5. 09:19
Korábban még szeptemberig oltottak volna be minden nagykorút a szigetországban, de a mostani lendület alapján előbbre hozták a kitűzött céldátumot.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: minden ötödik teszt pozitív!
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 09:06
Tovább erősödik a harmadik hullám: a kórházban ápoltak száma gyorsan emelkedik, egyre többen vannak lélegeztetőgépen.
hírlevél