<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A csúcstalálkozón pár sikeres vezetői találkozó jött létre. De az intenzív geopolitikai verseny új korszakában újra át kell tekinteni azokat az intézményeket, amelyek a hidegháború utáni egypólusú időszakban jöttek létre. Káncz Csaba jegyzete 

A G20-as országok együtt a világ GDP-jének 80, összlakosságának pedig 60 százalékát tömörítik. Csúcstalálkozójuk mai közös zárónyilatkozata szerint "a mostani nem a háború kora kell, hogy legyen", ezen belül pedig elutasítja az atomfegyverek használatát.

Kína rugalmas leválása

Az a tény, hogy még Oroszország is egyetértett a szövegtervezettel, azt jelzi, hogy Moszkva többé nem számíthat nagyhatalmú partnere, Kína teljes támogatására a G20-ban, ha Ukrajnáról van szó. Holott a diplomaták még múlt pénteken arról számoltak be, hogy Peking határozottan Moszkva oldalán áll a csúcstalálkozó előzetes tárgyalásain, ami megnehezíti a közös nyilatkozatról való megegyezést.

Nem volt ott az orosz államfő Balin. Fotó: DepositphotosNem volt ott az orosz államfő Balin. Fotó: Depositphotos

Kína nyilvánvalóan eltávolodott ettől az állásponttól. Egy lehetséges magyarázat az, hogy a vezető ázsiai nagyhatalom exportfüggősége miatt nagyon érdekelt a pozitív világgazdasági fejlődésben, és nem érdekelt abban, hogy az USA-val és az EU-val fenntartott rossz kapcsolatok gátolják saját fejlődését.

India is nagy szerepet játszott a közösen elfogadható szöveg összeállításában, amelyet a globális kooperáció jeleként értelmeznek megfigyelők, bár természetesen nem oldja meg a létező konfliktusokat.

A geopolitikai válságok viharai ellenére a G20-ak indonéziai vendéglátói ambiciózus napirendet tűztek ki. A vezetők megvitatták a környezettel, biztonsággal és fejlesztéssel kapcsolatos kérdéseket.

Az amerikai és kínai vezető találkozója

Joe Biden és Hszi Csin-ping indonéziai találkozója nem hozott áttörést. De a lényeg, hogy egyáltalán sor került rá - és hogy a két szuperhatalom elmélyíti párbeszédét. Örvendetes, hogy Biden világossá tette: Washington Tajvannal kapcsolatos politikájában semmi sem változott.

Továbbra is hallgatnak a sziget helyzetéről, de ellenzik a status quo egyoldalú megváltoztatását. Ezért az USA önvédelmi fegyverekkel látja el Tajvant, miközben nyitva hagyja, hogy beavatkozna-e egy kínai támadás esetén.

Kínai-ausztrál áttörés

A közeledés Kína és Ausztrália között is nyilvánvalóvá vált. A G-20 csúcstalálkozóján Hszi és Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök találkozott. Hat év óta ez volt az első magasrangú találkozó Kína és Ausztrália között. A két ország viszonya különösen feszült Ausztrália és az USA közötti egyre szorosabb biztonsági együttműködés miatt.

Az AAP ausztrál hírügynökség szerint a kínai kereskedelmi szankciók és az ausztrálok fogva tartása is szóba került. Például Cseng Lei ausztrál újságíró, aki a kínai állami televíziónak dolgozott, és több mint két éve van kínai őrizetben állítólagos kémkedés miatt. Albanese "nagyon konstruktívnak" nevezte a találkozót.

Hszi Csin-ping kínai elnök nagyon határozott volt. Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Li HszuerenHszi Csin-ping kínai elnök nagyon határozott volt. Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Li Hszueren

A kínai párt- és államvezető hangsúlyozta, hogy az élelmiszer- és energiahiány komoly kihívást jelent. Óva intett attól, hogy élelmet és energiát használjanak fegyverként. Hszi ezzel bírálta Oroszországot anélkül, hogy megnevezte volna.

A Nemzetközi Valutaalap vezetője, Krisztalina Georgieva ijesztő forgatókönyvet vázolt föl. A járvány utáni további gazdasági fellendülés reményei az ukrajnai orosz invázió után szertefoszlottak.

A fosszilis tüzelőanyagok árának emelkedése különböző csatornákon keresztül befolyásolja az élelmiszerek előállítási költségeit. Egyrészt drágul az öntözés és az élelmiszerszállítás. Drágulnak másrészt a vetéshez, betakarításhoz használt gépek is. "Most 345 millió ember szenved élelmiszerválságtól" - mondta Georgieva.

Mit mond a csúcstalálkozó az atomfegyverekről?

A nyugati iparosodott nemzetek a nukleáris fegyverekről szóló zárónyilatkozat tárgyalásain is sikereket értek el. Diplomaták szerint Oroszország egyetértett abban, hogy nemcsak az atomfegyverek bevetését, hanem a bevetésével való fenyegetést is megengedhetetlennek kell minősíteni.

Hogyan tovább az energiabiztonság érdekében?

A Nyugat nem tudott nagy sikereket elérni az energiabiztonság kérdésében, amelyet különösen Európában veszélyeztet az oroszországi olaj- és gázszállítás drasztikusan csökkentése. A zárónyilatkozat tervezetében a G-20 tagok csak azt hangsúlyozzák, hogy sürgősen tenni kell valamit az energiapiac nagyobb stabilitása érdekében. Az energetikai átállásnak tisztának és fenntarthatónak kell lennie.

Egy letűnt korszak relikviája

A G20 esetében nincsenek szavazatok, nincs többségi szabály – ha a klub állást foglal, egy politikát hirdet vagy támogat egy projektet, ahhoz minden tagjának egyhangúlag bele kell egyeznie. A G20-ak változatos tagsága legitimebbé teszi azt globális intézményként. A G20 tagállamok azonban több ponton is összetűzésbe kerültek egymással, éppen akkor, amikor a világnak szüksége van egy konstruktív válságbizottságra. 

Az intenzív geopolitikai verseny új korszakában újra át kell tekinteni azokat az intézményeket, amelyek a hidegháború utáni egypólusú időszakban jöttek létre.

A G20-ak globális, reprezentatív és legitim kormányzásra irányuló törekvése továbbra is tiszteletre méltó, de a világ, amelyben élünk, megváltozott. A mai nemzetközi politika rideg valósága azt jelenti, hogy hacsak nem történik hirtelen és drámai megfordulás a politikai trendekben, a G20 hamarosan utópisztikus emlékként a múltba kerülhet.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán belviszály: Klicsko nekiment Zelenszkijnek
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:46
Kijev polgármestere szerint az ukrán elnököt manipulálták, amikor azt mondta, az ukrán főváros nem tett eleget a lakosok megsegítéséért. Ez történt a háborúban és annak környékén, amíg ön aludt.
Makro / Külgazdaság Ez sokkolhatja a dohányosokat
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:39
A hagyományos és az új típusú dohánytermékek jövedéki adóterhe is nagyot nőhet.
Makro / Külgazdaság Nem gyengült meg súlyosan Oroszország az észt védelmi miniszter szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 20:04
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Újra belobbant az európai menekült- és migránsválság
Káncz Csaba | 2022. november 27. 19:01
A migráció kezelése jelenleg nem uniós prioritás, Brüsszel figyelmét az ukrajnai háború, az energiaválság, az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi feszültségek, valamint a Magyarországgal és Lengyelországgal fennálló jogállami viták kötik le. Európa közös migrációs és menekültügyi rendszere azonban továbbra is hiányos, fokozatosan erodálva a schengeni határmentes térség – az EU egyik pillérének – működését. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: farmerban sétál a pesti utcákon Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 18:29
Vásárolni ment.
Makro / Külgazdaság Nem akármi jelent néhány óra kikapcsolódást a háborús blokádban felnövő fiatalok számára
Kollár Dóra | 2022. november 27. 16:01
Gáza első virtuális valóság eszközöket, programokat és játékprogramokat kínáló kávézójának tulajdonosa a blokád alatt felnövő fiataloknak nyújt akciókkal, zenével és sporttal teli fantáziavilágot.
Makro / Külgazdaság Tömegesen likvidált külföldi harcosokat az orosz légierő Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 15:18
Mintegy száz külföldi "zsoldos" vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg, amikor az orosz légierő a donyecki régióban található Csasziv Jar település közelében precíziós csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.
Makro / Külgazdaság Nagyon megdicsérte Németországot a NATO-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 13:42
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár döntő jelentőségűnek nevezte Németország Ukrajnának nyújtott támogatását az orosz támadás elleni ukrán küzdelemben a Die Welt am Sonntag című német vasárnapi lapban megjelent interjújában.
Makro / Külgazdaság “Mondj le, Hszi Csin-ping!” – áll a bál Kínában a Covid-szigor miatt
Wéber Balázs | 2022. november 27. 12:32
A távol-keleti országban egyre intenzívebbé válnak a kormányellenes demonstrációk, amelyek a szigorú Covid-elleni intézkedések és egy azok számlájára írt halálos lakástűz miatt törtek ki. A tiltakozók egy része már nyíltan követeli a Kommunista Párt és Hszi Csin-ping kínai elnök távozását a hatalomból, ami nagyon szokatlan Kínában.
Makro / Külgazdaság Hátborzongató tervet jelentett be Kim Dzsong Un
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 10:31
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szombaton kijelentette, hogy országa "végső célja" a világ legerősebb nukleáris erejének létrehozása.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG