BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 7. 14:00

Egymásnak adják a kilincset az autoriter vezetők Budapesten: múlt héten Vlagyimir Putyin vendégeskedett Orbán Viktornál, ma Recep Tayyip Erdogan teszi ugyanezt. Az egyik központi téma – múlt héthez hasonlóan – az orosz gázt Ukrajna kikerülésével Európába szállító Török Áramlat lehet, de terítékre kerülhet a migráció és a fegyverüzlet kérdése is.

Így fogadta ma Áder János köztársasági elnök Erdogant a Sándor-palotában. MTI/Illyés Tibor

Hivatalos látogatást tesz ma Budapesten Recep Tayyip Erdogan: a török elnök a magyar-török felső szintű stratégiai tanács negyedik ülésére érkezik. Erdogan, aki a délelőtti órákban "futott be" Budapestre, előbb találkozik Áder János köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktorral közösen vesz részt a tanács ülésén, végül várhatóan közös sajtótájékoztatót tart a magyar kormányfővel.

Mindent megbeszélnek

A török elnöki hivatal közlése szerint az ülésen a török-magyar kapcsolatok minden aspektusa szóba kerül majd, regionális és nemzetközi kérdésekről is tárgyalni fognak, valamint aláírnak számos olyan megállapodást, amelyek a két ország közötti együttműködést hivatottak erősíteni.

Erdogan részt vesz majd a magyar és török üzletemberek találkozóján is, és előreláthatólag ellátogat a 2018-ban felújított Gül Baba türbéjéhez is a II. kerületben.

Gulyás a migrációt emlegette

Gulyás Gergely a vizittel kapcsolatban ma azt közölte: Törökország Magyarország szövetségese a NATO-ban és Európa egészének legfontosabb szövetségese a migráció megállításában, Magyarország pedig minden szövetségesével és valamennyi nagyhatalommal jó viszonyra törekszik.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: a Törökország területén lévő hárommillió bevándorló Európának megoldhatatlan nehézséget okozna, ha a törökök nem gondoskodnának az ellátásukról.

Megjegyezte azt is, hogy az elmúlt évben az EU majdnem minden fontosabb vezetője tárgyalt a török elnökkel.

Erdogan látogatásáról még szeptember közepén, a Türk Tanács külügyminiszteri találkozójának keretében állapodott meg Szijjártó Péter Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter akkor azt is közölte, hogy Törökország öt új tiszteletbeli konzult nevez ki Magyarországon, és támogatja tagságunkat az UNESCO végrehajtó tanácsában.

Szijjártó Péter egyúttal  üdvözölte, hogy

Bulgáriában aláírták a Török Áramlat gázvezeték bulgáriai szakaszának kivitelezési szerződését, mivel így reális esély van arra, hogy 2021-re Törökországon keresztül is érkezik gáz Közép-Európába.

Jön a gáz – de mikor?

A Török Áramlat ügye minden bizonnyal a mai találkozón is szóba fog kerülni. A vezeték Oroszországból szállítana gázt Törökországba, majd onnan Európába. Ezáltal lehetővé válna, hogy az orosz szempontból veszélyfaktornak számító Ukrajna kikerülésével jusson el gáz Oroszországból a többi közt Magyarországra is.

A vezeték első, Törökországot ellátó részét az idei év végén helyezhetik üzembe. A második része, amely Bulgárián, Szerbián és Magyarországon keresztül hozná a gázt, jövőre készülne el – azt nem tudni, hogy pontosan mikor.

Mint arról beszámoltunk, Bulgáriában mintegy két hete adták át a Török Áramlat ottani szakaszának első részét. Bár egyelőre mindössze 11 kilométerről van szó, a bolgár kormány reményei szerint 2020 kezdetére a vezeték eléri majd a szerb-bolgár határt.

A vezeték  kérdése a múlt heti Orbán-Putyin találkozón is szóba került. Akkor az orosz elnök azt mondta: Oroszország fontos partnernek tekinti Magyarországot az Európába irányuló gázszállításban. Orbán Viktor pedig kijelentette:

(A Török Áramlat) egy preferencia, minél hamarabb tudunk hozzá csatlakozni, annál jobb.

A Deutsche Welle szerint ma a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésén belül szóba kerülhet a fegyverüzlet is: Magyarország ugyanis részben török (és német) hadiipari termékekkel tenné ütöképesebbé a hadseregét.

Tiltakozik az ellenzék

A török elnök látogatása miatt számos ellenzéki párt tiltakozást jelentett be. Szerintük Erdogan háborús bűnös a kurdok ellen októberben indított észak-szíriai hadjárata miatt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtöki, magyarországi látogatása szégyenként fog bevonulni a történelemkönyvekbe. A diktátor Budapestre érkezésével Orbán Viktor szembeköpte az egyetemes emberi értékeket és mindent, amiben hinni érdemes

- írta például az LMP.

Több száz áldozat

Török interpretáció szerint egységeik Észak-Szíriában kurd önvédelmi milíciák ellen harcolnak, és céljuk, hogy megtisztítsák a területet a „kurd terroristáktól”. A hadműveletet ugyanakkor számos nyugati ország is elítélte.

Törökország most egy úgynevezett biztonsági zónát alakít ki Észak-Szíriában, amelyben a török és az orosz csapatok közösen járőröznek.

Szíriai emberi jogi csoportok szerint a hadműveletben mintegy 120 civil, 260 kurd fegyveres, 200 török párti szíriai lázadó és hét török katona vesztette életét. Török közlések szerint kurd terroristák húsz civilt öltek meg török területen.

Erdogan egyébként jövő héten Washingtonba látogat majd Donald Trump amerikai elnök meghívására.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Trump és Macron összecsap, drámai mozgások a Közel-Keleten – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 20:33
Miközben Trump „maximális nyomású” szankciókat tervez bevezetni a Hezbollah és szövetségesei ellen, aközben Macron visszahozná a hatalomba a múlt ősszel lemondott libanoni kormányfőt. Az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel messze túlmutat önmagán, befolyásolja a teljes eurázsiai térség geopolitikai játszmáját. Káncz Csaba külpolitikai elemzőnk videókommentárja.
Makro / Külgazdaság A koronavírust a fiatal bulizók járatják csúcsra Horvátországban
MTI | 2020. augusztus 14. 17:26
Déli szomszédainknál második napja dönt rekordot az új fertőzöttek száma, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői.
Makro / Külgazdaság Érthetetlen kegyetlenség – brutális erőszak érhette a belorusz tüntetőket
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 16:57
Súlyos jogsértéseket követett el a belorusz rendőrség az őrizetbe vett tüntetőkkel szemben egybehangzó beszámolók szerint. Az elnök hivatalosan vizsgálatot rendelt el, a szabadon bocsátások megkezdődtek. Már a cseh kormányfő is új választásokat követel.
Makro / Külgazdaság A milliárdos baloldali amerikai alelnökjelölt fogja szolgálni az elesetteket?
Káncz Csaba | 2020. augusztus 14. 14:46
Az 55 éves Kamala Harris friss erőt visz a demokrata kampányba, ráadásul ügyészi és politikai pályáján is olyan agresszív hozzáállást tanúsított, amely kompenzálja Biden visszafogottságát. Harris nem kapcsolódik egyetlen jelentős társadalmi vagy politikai reform mozgalomhoz, viszont ezer szállal be van kötve a kaliforniai milliárdos családokhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csúnya rést ütött a magyar gazdaság válságálló pajzsán a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. augusztus 14. 12:10
A gazdasági teljesítményeket nézve Magyarország a rosszabbul teljesítő országok közé került a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Sokkal jobban teljesített a román gazdaság a magyarnál
MTI | 2020. augusztus 14. 10:59
A román gazdaság is jobban teljesített a magyarnál a második negyedévben: csak 10,5 százalékkal csökkentek a keleti szomszédaink, míg Magyarország 13,6 százalékos visszaesést produkált.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk, mennyire megugrott az új fertőzöttek száma a horvátoknál
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 10:34
A koronavírus-járvány kitörése óta még soha nem regisztráltak annyi új vírushordozót déli szomszédunknál, mint tegnap.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: még 40 magyar fertőzöttet találtak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:18
A legutóbbi 45 után most újabb 40 magyar koronás fertőzöttet regisztráltak. Budapesten jelenleg 202, vidéken 454 aktív fertőzöttet regisztráltak. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást alulmúlt a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:00
Hatalmasat zuhant a magyar GDP a második negyedévben a koronavírus-járvány miatti leállások következtében. A kormány szerint azonban ez is siker, mert ugyan nem vártak ekkora visszaesést, de az EU-átlagnál kisebb a magyar gazdaság zuhanása.
Makro / Külgazdaság Miniszterelnököt váltott Kim Dzsong Un
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 14. 07:32
A személycserére nem adott semmilyen magyarázatot.
Friss
hírlevél