TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az eurózóna pénzügyminiszterei, majd vezetői ültek le tárgyalni a görög helyzetről. A görög kormányfő stábja vasárnap olyan reformjavaslat-csomagot juttatott el Brüsszelhez, amely már közelít Athén hitelezőinek elképzeléséhez. A hírre az európai pénzpiacok meglódultak, a legtöbb szakértő pedig úgy véli, pont kerülhet a hónapok óta tartó huzavona végére. A Privátbankár.hu főszerkesztője nem osztja ezt a véleményt.

Február óta most először érkezett fordulóponthoz a görög hitelválság: az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport hétfő délben tárgyalta Athén legfrissebb reformtervét, amelyet a 7,2 milliárd eurós hitelért cserébe nyújtott be Alekszisz Ciprasz kormánya.

Szűkös idő áll azonban a görögök rendelkezésére: június 30-án lejár a fizetési határidő, és ha a Nemzetközi Valutaalap nem kapja meg az 1,6 milliárd eurós törlesztőrészletet, a görögöknek csődöt kell jelenteniük.

Jöhet a megállapodás

Szakértők szerint azonban van ok a piac örömére: az Európai Bizottság vezetőjének Jean-Claude Juncker munkacsoportjának vezetője szerint nagyon jó tárgyaló alap lehet az új tervezet.

Ehhez a véleményhez az Eurócsoport délutáni sajtótájékoztatóján Jerome Dijsselbloem holland pénzügyminiszter és a csoport vezetője is csatlakozott: elismerően nyilatkozott a tervről, amelyet azonban csak reggel kaptak meg - a Financial Times értesülése szerint két tervet küldtek el a görögök, a másodikat pedig rosszul - így még nem volt idő annak komoly áttanulmányozásra.

A legmagasabb szinten tárgyalnak

Miután Donald Tusk, az Európai Tanács vezetője összehívta az eurózónás kormány- és államfőket a múlt héten, hétfőn hét órakor válságtanácskozást tartanak a tagok, ahol áttekintik a reformcsomag javaslatait és kialakítják közös álláspontjukat. Így döntésre a mai napon nem feltétlenül kell számítani, ám Angela Merkel német kancellár szerint a héten kimondhatják az utolsó szót - számol be a Reuters, hozzátéve, hogy Martin Schäuble német pénzügyminiszter szkeptikus a tervvel kapcsolatban: szerinte a görögök alig tettek lépést a megegyezés irányába az új reformcsomaggal.

Csak időt nyernek?

Annyi azonban bizonyos, ha mindenki rábólintana a tervre, hosszútávon nem oldódna meg a probléma. Néhány részlet befizetése után a görögök éppen ott tartanának majd, mint most, ezért több elemző úgy véli, a görögöknek az eurózónán kívül tágasabb.

Ha viszont nem sikerül megegyezni, és elkerülhetetlenné válik a csőd, az nem csak gazdaságilag, de geopolitikailag is nagy érvágás lenne Európának, és akár bevándorlási hullámmal is végződhet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Makro / Külgazdaság Az őszi szünetben fertőtlenítési nagytakarítást végeznek az iskolákban
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 13:09
A mai tájékoztatón szó esett arról, hogy minden eddigi csúcsot megdöntött a halálozási arányszám, hogy álfertőtlenítők akarnak bejutni ingatlanokba, s hogy az antigén gyorstesztek hasonló eredményességgel alkalmazhatók, mint a PCR-tesztek.
Makro / Külgazdaság Nagy dilemma előtt áll az MNB
Csabai Károly | 2020. október 20. 10:37
Merthogy a már-már rekordszintre gyengülő forintnak jól jönne, ha a jegybank egy kamatemeléssel növelné a vonzerejét, azaz a befektetők vennének belőle, aminek hatására emelkedhet az árfolyama. A szeptemberben váratlanul nagyot esett infláció viszont azt tenné lehetővé a bankok bankjának, hogy csökkentse a kamatokat, ami a források (még) olcsóbbá válásán keresztül hozzájárulhatna a koronavírus-járvány miatti gazdasági zuhanás tompításához. Logikusnak tűnik, hogy e két ellentétes hatás eredőjeként az MNB semmit nem lép, azaz minden marad a régiben. Arra azonban, hogy ez valóban így lesz-e, mégsem érdemes mérget venni.
Makro / Külgazdaság Folyamatosan nő a koronavírusos betegek száma Amerikában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:51
A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatainak tanúsága szerint az Egyesült Államok 48 tagállamában folyamatosan emelkedik a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a Covid-19-ben megbetegedettek száma.
Makro / Külgazdaság Fontos döntést hozhatnak meg a parlamentben ma
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:36
Az Országgyűlés ma 2021 nyaráig meghosszabbíthatja a koronavírus-járvány miatt elrendelt hiteltörlesztési moratóriumot.
Makro / Külgazdaság A Trump-Biden csata: új munkahelyek millióit ígérik
Wéber Balázs | 2020. október 20. 06:07
Két hét múlva kiderül, hogy továbbra is Donald Trump fogja-e kormányozni a világ talán legbefolyásosabb országát, vagy egy sok mindent megélt 77 éves politikus, Joe Biden veszi át tőle a kormányrudat. Sorozatunk előző részében a jelöltek adó- és kereskedelem-politikáját veséztük ki, most pedig azt nézzük meg, hogy milyenek az esélyeik, és miként tartanák életben a munkaerőpiacot.
Makro / Külgazdaság A parlamenti többség megszavazta a Kúria új elnökét
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 19. 19:16
Hiába tiltakozott az ellenzék, a kormánypárti többség megszavazta a Kúria új elnökének Varga Zsolt Andrást. 
Makro / Külgazdaság Hiába mentek fel az árak, nem csökken a benzin adója
Király Béla | 2020. október 19. 16:04
Az adózás szempontjából túl olcsó volt az olaj, így 2020 negyedik negyedévében is marad a magasabb adótétel az üzemanyagok esetében.
Friss
hírlevél