TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Már két hitelminősítő vezetője is úgy nyilatkozott, hogy Görögország csődbe megy. Ha sikerül a folyamatot fegyelmezetten menedzselni, a károk szinten tarthatóak, de itt az ideje világosan kimondani, a mi eddig is tisztán látszott: Görögország fizetésképtelen, márciusban csődbe megy.

A múlt héten összeomlottak a magánhitelezőkkel folytatott tárgyalások Athénban. A görög adósság magánszektorbeli befektetői a javasolt mentőprogram alapján követeléseik felét leírták volna, a másik feléből 15 százalékot készpénzben, 35 százalékot új kötvények formájában kaptak volna meg - ebben egyezség született már korábban. A tárgyalások az új kötvények kamatszintjével kapcsolatos nézeteltérések miatt akadtak el - és úgy tűnik, nem is fognak már megegyezni a felek. Görögország csődbe megy.

Papademosz - csődbe kell vinni az országot

A hétvégén a tárgyalások menetét jól ismerő bankároktól már szivárogtak ki olyan hírek, hogy Görögország pénze 10 hét múlva egyszerűen elfogy. A végjáték egy 14,4 milliárd eurós kötvényadósság-törlesztési kötelezettség kifizetése lehet, amely március 20-án válik esedékessé.

Moritz Kraemer, a Standard & Poor's szuverén besorolásokért felelős részlegének elemzési igazgatója szerint a görög helyzettel kapcsolatban már felesleges a feltételes módot használni, az állapotok leírásához a jövő időt ajánlja: Athén heteken belül csődbe fog menni, hiszen nem tud eleget tenni fizetési kötelezettségeinek.

A Fitch szerint rendezett államcsődre van szükség

Tegnap a Fitch régiós igazgatója, Edward Parker jelentette ki egy stockholmi konferencián, hogy Görögország fizetésképtelen jelenleg, tehát csődbe fog menni. "Ez senkit sem lephetett meg" - mondta Parker, aki szerint a magánhitelezőkkel folytatott tárgyalásokkal csak az időt húzták a görög kormány képviselői, tisztán látszik, az ország csődben van. A Fitch már korábban is jelezte, hogy nem hisz a magánszektorral folytatott tárgyalások sikerében. Sőt, akkor is csődeseménynek minősítették volna a görög fejleményeket, ha "önkéntes" alapon a magán befektetők megegyeznek a kormánnyal.

Parker szerint a legrosszabb forgatókönyv most egy rendezetlen görög államcsőd lenne, a csőd folyamatot le kell menedzselni - ebben pedig az európai és görög vezetők is igen elszántnak tűnnek. A fegyelemre szükség is lesz, a befektetőket meg kell nyugtatni, a károkat pedig "mederben kell tartani".

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Romániában a fővárosban és az erdélyi megyékben terjed leginkább a fertőzés
MTI | 2020. október 24. 15:55
Romániában főleg az ország fejlettebb térségeiben, a fővárosban, az erdélyi megyékben gyorsult az utóbbi két hétben a koronavírus-járvány terjedése - állapítható meg a stratégiai kommunikációs törzs szombaton közzétett jelentéséből.
Makro / Külgazdaság Az egészségügyi dolgozók tömegesen mondanak fel Ukrajnában
MTI | 2020. október 24. 13:55
Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, szombatra is hétezer feletti új beteget és több mint száz elhunytat regisztráltak, az egészségügyi miniszter pedig arról számolt be, hogy megint nagyon sokan kerültek kórházba.
Makro / Külgazdaság Szlovákia már kijárási tilalommal védekezik
MTI | 2020. október 24. 13:00
Kijárási tilalom lépett érvénybe szombaton Szlovákiában. Az egész lakosság letesztelését érintő kormányzati terv továbbra is élénk viták tárgya.
Makro / Külgazdaság Még 800 milliót ad az Orbán-kormány a hajdúnánási Moto GP-pályára
Vég Márton | 2020. október 24. 11:21
Még 800 millió forinttal lehet drágább a hajdúnánási Moto GP-pálya építése. Ebből a pénzből a beruházáshoz szükséges ingatlanokat kellene megvásárolni.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Csehországban rohamosan terjed a fertőzés
MTI | 2020. október 24. 10:11
Csehországban pénteken 15 252 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami az eddigi legnagyobb napi esetszám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel közölt adatokból.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 38-an haltak bele a betegségbe
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 09:37
1820 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  56 098  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország még az idén gigahitelt kap Brüsszeltől
MTI | 2020. október 24. 08:21
Az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta Magyarországnak a munkahelyvédelmi program (SURE) keretében benyújtott 504 millió eurós hitelkérelmét. Ezzel Magyarország is csatlakozott ahhoz a 16 uniós tagállamhoz, amelyeknek kérelmét elfogadta a Tanács - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel szombaton.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Friss
hírlevél