3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Joe Biden amerikai elnök telefonon gratulált a török államfőnek, Recep Tayyip Erdogannak újabb újraválasztásához.

Biden - hely idő szerint hétfőn - elmondta, hogy a beszélgetés során Erdogan megismételte Ankara azon óhaját, hogy F-16-os vadászgépeket vásároljon az Egyesült Államoktól, Biden pedig azt mondta neki, hogy Washington szeretné, ha Ankara ejtené Svédország NATO-csatlakozásával szembeni ellenvetését.

Biden erről akkor beszélt újságíróknak, amikor a washingtoni Fehér Házból Delaware-be utazott. Mint mondta: felhívta Erdogant, hogy gratuláljon neki a vasárnapi törökországi elnökválasztáson aratott győzelméhez.

Joe Biden szeretné, ha Ankara ejtené Svédország NATO-csatlakozásával szembeni vétóját. Fotó: MTI / EPA / Etienne Laurent
Joe Biden szeretné, ha Ankara ejtené Svédország NATO-csatlakozásával szembeni vétóját. Fotó: MTI / EPA / Etienne Laurent

Svédország és Finnország tavaly kérte felvételét a NATO-ba, több évtizedes semlegességi politikájukat feladva, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. A felvételt az összes NATO-tagállamnak jóvá kell hagynia. Finnország már áprilisban beléphetett a szövetségbe, Svédországgal szemben azonban Ankarának több feltétele is van, terroristának nyilvánított török állampolgárok, többnyire kurdok kiadását várja Stockholmtól.

Törökország 20 milliárd dollár értékben F-16-os vadászgépeket szeretne vásárolni az Egyesült Államoktól. Az ügylet azonban megrekedt az amerikai kongresszus ellenvetései miatt, mivel Ankara nem hagyta jóvá a NATO-bővítését. Az amerikai törvényhozás a törökországi emberi jogi helyzetre és Ankara Szíria-politikájára hivatkozott, annak ellenére, hogy a Biden-kormányzat többször is kijelentette, hogy támogatja az eladást.

Egy sokkal kisebb, 259 millió dolláros csomagot, amely a török F-16-os vadászgépek jelenlegi flottájának avionikai szoftverfrissítését tartalmazta, az év elején hagyta jóvá az amerikai kongresszus, néhány nappal azután, hogy Törökország ratifikálta Finnország NATO-csatlakozását.

A Biden-kormányzat ismételten elutasított minden olyan állítást, hogy az eladás és a NATO-bővítés között bármilyen kapcsolat lenne. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter még januárban azt mondta, az amerikai fél világossá tette, hogy a NATO-csatlakozási kérelmek jóváhagyását a kongresszus kedvezően értékelné.

Washington számára a legfontosabb szempontok között szerepel, hogy Svédország július közepéig csatlakozzon a NATO-hoz, amikor a szövetség vezetői csúcstalálkozót tartanak Litvániában, írta az MTI.

Hétfőn telefonon gratulált Erdogan újraválasztásához Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez a válasz a kemény ukrán csapásokra - Problémák az orosz elit alakulnál?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 08:25
Az ukrán hadsereg a Krímen lévő orosz katonai bázisok elleni sikeres csapásai ellenére nem készül a félsziget megtámadására. A fő cél a Fekete-tenger nyugati medencéje feletti ellenőrzés megszerzése. 
Makro / Külgazdaság “Néha elkapják a karomat az utcán” – sokkoló eredményeket hozott egy brit tinédzserfelmérés
Wéber Balázs | 2023. szeptember 24. 05:54
A brit tinédzserlányok csaknem fele nem érzi magát biztonságban az utcán, több mint negyedüket pedig már zaklatták szexuálisan, derül ki egy friss brit felmérésből. Félelemről számolt be a tizenéves fiúk negyede is. A brit médiában évek óta téma a fiatalok közötti erőszak, a késes támadások magas száma.
Makro / Külgazdaság Sokan aggódnak a bimbódzó orosz és észak-koreai barátság miatt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 17:46
A Norvégiában menedékjogot kért volt Wagner parancsnok állítólag vissza akart térni Oroszországba, Navalnij Vilniusba tett át alapítványa központját. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Új emberi fajt fedeztek fel?
Kormos Olga | 2023. szeptember 23. 17:13
Rejtély övezi azt a 300 ezer éves kövületet, amelyet Kelet-Kínában fedeztek fel. Az áll nélküli állcsont, amely modern és archaikus vonásokat is mutat, az emberi családfa új ágát képviselheti.
Makro / Külgazdaság Vajon milyen titkokról tárgyalt Zelenszkij és a szudáni vezető?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 16:18
Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy rögtönzött találkozót tartott a Szudáni Szuverén Tanács vezetőjével, Abdel Fattah al-Burhannal az ír Shannon repülőtéren, ahol megvitatták az Oroszország által finanszírozott fegyveres csoportokat.
Makro / Külgazdaság Méregbe gurult Salvini a Berlinből érkező migránstámogatásra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 14:34
Az olasz belpolitikába való súlyos beavatkozásként értékelte a Matteo Salvini vezette Liga jobboldali párt szombaton a bejelentést, miszerint az olaszországi partokra migránsokat szállító SOS Humanity civilszervezet tevékenységét a berlini kormány támogatja.
Makro / Külgazdaság "Kisfiú egy nagy játékban": letartóztatták Norvégiában a volt Wagner-főnököt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 13:02
A norvég rendőrség letartóztatta a Wagner zsoldoscsoport volt parancsnokát, akit azzal gyanúsítanak, hogy megpróbált illegálisan visszatérni Oroszországba, miután az év elején menedékjogot kért Norvégiában.
Makro / Külgazdaság Akár tíz év börtön is várhat Marine Le Pen-re
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 12:35
A párizsi ügyészség azt javasolja, hogy Marine Le Pent, valamint pártjának huszonhárom tagját idézzék bíróság elé az uniós forrásokkal való visszaélési ügyben. A Nemzeti Tömörülés tagadja a vádakat.
Makro / Külgazdaság Olaszország tényleg visszatér az atomenergia-termeléshez
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 11:21
Olaszország hét hónapon belül ütemtervet kíván előterjeszteni az atomenergia használatához való esetleges visszatérésről a lehetséges források és a szükséges intézkedések felsorolásával, valamint az egyéb kapcsolódó beruházásokra vonatkozó ajánlásokkal és az időkeret lefektetésével - jelentette be szombaton az olasz kormány.
Makro / Külgazdaság Az Európai Unió nem akarja leválasztani magát Kínáról
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 09:21
Csak stratégiai függőségét kívánja enyhíteni kiegyensúlyozottabb kereskedelmi kapcsolatok kiépítésével - mondta Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi biztosa szombaton a sanghaji Bund Summit éves konferenciáján tartott beszédében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG