4p
Bár a forint árfolyama jócskán elszakadt már attól a szinttől, amellyel a költségvetést számolták, a közhiedelemmel ellentétben ez nem igazán veszélyezteti a hiánycélt. Problémát legfeljebb az okozhat, hogy az államadósságot viszont érdemben megdobja a gyenge forint, márpedig ez veszélyezteti az alkotmányban előírt adósságcsökkentést.

A magyar valuta elmúlt hetekben tapasztalt gyengülése nyomán egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy a forint értékének csökkenése milyen mértékben veszélyezteti a költségvetési folyamatokat. A felvetés abból a szempontból mindenképpen jogosnak tekinthető, hogy miközben a héten az ukrajnai helyzet miatt újra a 313 forintot is megközelítette az euró árfolyama (valamivel korábban pedig 314-nél is volt a csúcs), addig a költségvetés készítésekor még nagyon más számokkal kalkulált a szaktárca.

 

 

A 2014-es büdzsé összeállításához alapul szolgáló, tavaly júniusban publikált tervezési köriratban a tárca szakemberei 295,1 forintos árfolyamot prognosztizáltak idénre, az év végén elfogadott költségvetési törvény pedig azzal számol, hogy 2014. december 31-én 296,9 forintba kerül majd egy euró.

Csak a kamatot érinti

A közhiedelemmel ellentétben azonban ez érdemben nem veszélyezteti a hiánycélt. Ennek az az egyik oka, hogy a költségvetés a bevételeinek csaknem teljes egészét forintban realizálja. A költségvetési törvény által nevesített egyetlen kivétel a devizakötvények után járó kamatbevétel, ám ennek összege nem éri el a félmilliárd forintot sem, amely elhanyagolható a 14,5 ezer milliárd forintnyi összes bevételhez képest.

A kiadási oldalon egy olyan jelentős tétel van, amely érzékeny a forint árfolyamának alakulására: az államadósság után fizetendő kamatfizetési kötelezettség.  Az idei évre tervezett 1165,1 milliárd forintos kamatkiadásból a devizakötelezettség után fizetendő teher 332,1 milliárd forint. Mivel az ÁKK az idei évre vonatkozó finanszírozás terve alapján 2014-ben kevesebb devizakibocsátásra készül, mint amennyi a devizában lejáró tartozás, ezért valószínűsíthető, hogy az említett összeg árfolyamkockázata a költségvetést terheli. Mindez azt jelenti, hogy 5 százalékos (nagyjából 15 forintos) árfolyamgyengülés a költségvetés számára mindössze 15 milliárd forint többletet jelent, ami a GDP fél ezreléke, és még egy 360 forintos euró árfolyam is csupán 60 milliárd forint kiadásnövekedést jelent, ami a GDP 0,2 százaléka.

Ez az eredmény összhangban áll a KFIB nemrég publikált elemzésével is.

Az infláción keresztül ellentétes a hatás

Az eddig bemutatott közvetlen hatások mellett az árfolyamváltozás közvetett módon, az infláción keresztül is hat az államháztartásra. A legfrissebb kutatások szerint 5 százalékos (nagyjából 15 forintos) árfolyamgyengülés 1 százalékkal emeli meg az inflációt. A begyűrűzés ütemével kapcsolatban megoszlanak a vélemények, de joggal feltételezzük, hogy ennek nagy része egy éven belül bekövetkezik.

A meglepetés-infláció államháztartásra gyakorolt hatása több irányú is lehet annak függvényében, hogy miként reagál az árszínvonal nem várt emelkedésére a magánszféra és az állam. A 2008-as konvergenciaprogramban szereplő érzékenységvizsgálat szerint a vártnál 1 százalékkal magasabb infláció GDP-arányosan 0,2 százalékponttal, mai árakon 60 milliárd forinttal javítja az egyenleget.

Veszélyben az alkotmány?

Mindez azt jelenti, hogy az árfolyamgyengülés közvetlen és közvetett hatása sem nevezhető jelentősnek, ráadásul jó eséllyel egymással ellentétes irányúak, azaz kioltják egymást.  Ám amennyire nem érinti rövidtávon az árfolyam a költségvetési egyenleget, olyannyira fontos az államadósság szempontjából  - ez utóbbi pedig visszahat a költségvetésre.

Az MNB legfrissebb statisztikája szerint a 23 ezer milliárd forintos államadósságból 9400 milliárd forintnyi devizában denominált. Ez azt jelenti, hogy a fenti példánál maradva 5 százalékos árfolyamgyengülés hatására 470 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,6 százalékponttal emelkedik meg a tavaly év végén 79,0 százalékon mért magyar adósságráta. Bár ez önmagában még nem veszélyezteti a költségvetési politika fenntarthatóságát, a költségvetési szabályok miatt mégis komoly gondokat okozhat.

Az alkotmányban ugyanis az szerepel, hogy ameddig az államadósság meghaladja a GDP 50 százalékát, addig az adósságrátának minden évben csökkennie kell. Ezt előírást sértheti meg, ha az elszámolási periódus végén (december 31-én) sokkal gyengébb az árfolyam, mint a költségvetési törvényben szerelő 296,9 forint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
Makro / Külgazdaság Szerdától megint jobb lesz csukott szemmel tankolni
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:14
Nem lefele mozdulnak az árak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG