<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Erdogan egyre inkább megosztotta a török ​​társadalmat a hatalmon maradás érdekében, az ellenzék közös vezetője viszont arról ismert, hogy kompromisszumokat keres. De ki ez az ember, aki Törökország 13. elnöke lehet májusban? Káncz Csaba jegyzete.

A május 14-i törökországi elnök- és parlamenti választások rendkívüli szimbolikus jelentőséggel bírnak. 2023 a köztársaság kikiáltásának 100. évfordulója, és az ellenzék most először áll valamennyire egységesen és magabiztosan Erdogan elnök több, mint két évtizedes uralmával szemben.

„A Hatos Asztalnak”, ahogyan a média egy ideje hívja az ellenzéki pártok koalícióját, egyetlen, közös jelölttel sikerült Erdogan ellen kiállnia – ez a bravúr a szövetség igen heterogén jellegét tekintve elismerést érdemel.

Erdogan adujai

Eközben Erdogan a 100. évfordulót pártja megújításának dátumaként ünnepli, az „Új Törökországról” szóló víziójaként, amely keretében új alkotmányt akar majd elfogadtatni.

A 69 éves Erdogan stratégiája egyértelmű: a stabilitás garanciájaként, erős vezetőként mutatja be magát, aki képes szembeszállni olyan belső ellenségekkel, mint a PKK terrorszervezet, és kiterjeszti országa befolyását külföldre. Ezt sok török ​​kedvezően fogadja.

Erdogan a stabilitás garanciájaként láttatja magát. Fotó: Depositphotos
Erdogan a stabilitás garanciájaként láttatja magát. Fotó: Depositphotos

Ennek ellenére a jelenlegi elnök egyértelműen le van maradva. Egy közelmúltbeli felmérés szerint, ha mindkét jelölt elindulna egy valószínű megismételt választáson, a törökök alig 44,9 százaléka szavazna Erdoganra és 55,6 százaléka az ellenzék közös jelöltjére, Kemal Kilicdaroglura.

A kormányzó AKP párt azonban továbbra is egy széles és hatékony propagandagépezetet irányít, amelyet Fahrettin Altun, az Elnöki Hivatal kommunikációs igazgatója vezet, akit Kilicdaroglu „vitaminhiányos Göbbelsnek” nevezett.

Főáramlatú, független média szinte nem létezik Törökországban, mivel az összes nagy médiát vagy az AKP támogatói birtokolják, vagy pénzügyi eszközökön keresztül a kormányhoz kötődnek. Altunnak már sikerült sikeresen bemutatnia Kilicdaroglut a törökországi szerencsétlenségek bűnbakjának - legalábbis a vidéki és kevésbé fejlett területeken -, annak ellenére, hogy neki gyakorlatilag nincs felhatalmazása arra, hogy beleavatkozzon a döntéshozatalba.

Erdogan gyenge pontja

Ez elsősorban azoknak a válságoknak köszönhető, amelyekkel a jelenlegi török ​​kormány nem tudott megbirkózni. A gazdasági és líraválság a török ​​középosztály jelentős részét elszegényítette, főként az elnök gazdaságpolitikai hibái miatt. Ráadásul az ország délkeleti részén bekövetkezett földrengés csaknem 50 ezer emberéletet követelt, és százezrek vesztették el otthonukat.

Az embereknek nyújtott segítség túl későn érkezett – ismerte el mentegetőzve Erdogan. A természeti katasztrófa pusztító következményeit az építőiparban tapasztalható összevisszaság és korrupció is okozta – márpedig a kormányzó AKP párt ez ellen hosszú évekig nem lépett fel.

Pontosan ezeken a területeken rejlenek Kilicdaroglu erősségei. Tehetséges adminisztrátornak tartják, aki politikailag is hírnevet szerzett a korrupció elleni fellépéssel. Ráadásul olyan török ​​elnök is lehet belőle, aki kompromisszumokkal próbálná megbékíteni a török ​​társadalmat.

De ki ez az ember?

Kilicdaroglu egy köztisztviselő fiaként született 1948-ban a kelet-anatóliai Tunceli tartomány egyik falujában. Családja alevita, amely etnikai-vallási kisebbség Törökországban. Ő volt a negyedik a hét gyermek közül, és az egyetlen, aki egyetemre járt.

Őszinteségéről és megbízhatóságáról ismert – olyan tulajdonságairól, amelyeket nem szabad magától értetődőnek tekinteni a politikában, különösen Törökországban. Bürokrataként konzekvensen harcolt a korrupció ellen.

Kilicdaroglut Erdogan szöges ellentettjének tartják, követői "Gandhi Kemal"-nak vagyis "török ​​Ghandinak" hívják.

Főleg azért, mert 2017-ben egy korrupcióellenes menetet vezetett Ankarából Isztambulba – mintegy 400 kilométeren át –, folyamatosan növekvő számú támogatóval. Míg Erdogan egyre inkább megosztotta a török ​​társadalmat a hatalmon maradás érdekében, a kemalista CHP párt vezetője arról ismert, hogy kompromisszumokat keres.

Olyan törvényt vitt be a parlamentbe, amely garantálja, hogy a hithű muszlim nők fejkendőt viselhessenek. Integrálja a kurdbarát HDP pártot, de bírálja a törökök által terrorista szervezetnek tartott PKK-t.

Döntő fontosságúnak tartja a HDP-bázis által biztosítható 10 százalékos szavazatot, de a HDP esetleges bevonása azt is jelentheti, hogy a már meglévő bázisból – leginkább az centrista İYİ Pártból, de a CHP-ből is – szavazók vesznek el.

A HDP szavazóbázisa nagyrészt kurdokból áll, és napirendjük eltér a szövetség pártjaitól. Követelményeiket szinte mindig a kurd nacionalizmus diktálja, és ahogy az várható is, ez nem sok jót ígér, ha azt várják tőlük, hogy együttműködjenek a török ​​mérsékelt nacionalistákkal.

Összességében mindez sok török ​​számára választhatóvá teszi – Erdogan számára pedig komoly veszélyt jelent.

Egy esetleges választási győzelem esetén azonban sok kompromisszumra lesz szükség egy többpárti kormányszövetség létrehozásához és megtartásához. Mert egy dologra biztosan nincs szüksége Törökországnak az elkövetkező években: még több politikai felfordulásra.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Makro / Külgazdaság Magyarországon 13, Csehországban 7 százalék maradt az alapkamat
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:44
Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács  - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
Makro / Külgazdaság Amerikai cégre cserélik a Roszatomot a cseh atomerőművek
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:14
A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben - közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Makro / Külgazdaság Idős nők hozhatnak nagy bajt a svájci kormány fejére
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:04
A több mint kétezer idősebb nő által benyújtott bírósági keresethez orvosi leleteket is csatoltak.
Makro / Külgazdaság Biden feje is főhet Szaúd-Arábia legújabb lépésétől
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:39
Nagyon jóban kezd lenni Szaúd-Arábia Kínával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG