TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Generikus gyógyszereket előállító indiai cégek arra hívják fel a figyelmet, hogy a kínai koronavírus-járvány miatt megszakadt ellátási láncok veszélybe sodorhatják az alapanyagellátást. Márpedig jelenleg nagy százalékban Kína kezében összpontosul a cukorbetegség elleni készítmények, a fájdalomcsillapítók, a HIV-vírus elleni szerek és az antibiotikumok alapanyagainak gyártása.
Fotó: depositphotos.com

Létfontosságú gyógyszerek alapvető összetevőiből keletkezhet hiány, ha a koronavírus-járvány terjedésével végleg megszakadnak azok az ellátási láncok, melyek Kínát, a világ legnagyobb gyógyszeralapanyag-gyártóját összekötik a gyógyszergyártó cégekkel - erre figyelmeztetnek indiai gyógyszeripari vállalatok.

Umang Vohra, az egyik legnagyobb indiai gyógyszergyártó cég, a Cipla nemzetközi igazgatója szerint már a hónap végén kifogyhatnak a gyártócégek az alapvető alapanyagokból, ha Kína ezekből csökkenti a termelését, vagy éppen nem tudja biztosítani a folyamatos ellátást. Olyan létfontosságú gyógyszerek összetevőiről beszélünk, mint a cukorbetegség elleni készítmények, a fájdalomcsillapítók, a HIV-vírus elleni szerek és az antibiotikumok alapanyagai - írja a Financial Times.

India, mely a világ egyik legjelentősebb generikus gyógyszereket gyártó és exportáló országa, gyakorlatilag teljes mértékben ki van szolgáltatva Kínának: az Indiában előállított gyógyszerek 70 százalékban kínai összetevőkből állnak.

Már a járvány kitörésekor azonnal megemelkedtek az alapanyagárak, az esetleges hiánynak pedig még inkább árfelhajtó hatása lehet; Umang Vohra attól tart, ha a mostani helyzet február vége után is fennálna, az pánikszerű felvásárláshoz vezethet, ami az árakat még jobban felfelé lökné. Vohra szerint amennyiben elhúzódó ellátási gondokra kellene felkészülni, úgy kormányzati segítségre lenne szükség a megoldás érdekében, bár - mint fogalmazott - ez látszik jelenleg a legkevésbé valószínű szcenáriónak.

A nagy generikus gyógyszergyártó cégek, köztük a Mylan és a Teva nem kommentálták az ellátási problémákat, míg a Pfizer, amely jelentős, generikus termékeket előállító gyárat működtet Upjohnban, úgy nyilatkozott, hogy bár szorosan nyomon követik a helyzetet, de eddig nem tapasztaltak komolyabb zavart az ellátásban.

Nagy európai gyógyszeripari cégek ironikus módon nem különösebben félnek a kínai alapanyaggyártók leállásától, illetve az ellátási láncok megszakadásától, mivel a Brexittől tartva, már 2019. október 31. előtt komoly készleteket halmoztak föl alapvető összetevőkből. Emma Walmsley, a GlaxoSmithKline vezérigazgatója szerint komolyabb alapanyaghiányra nem kell számítani a közeljövőben, a cég ugyanis az ilyen helyzetre - már csak a brit kiválás miatt is - fel volt készülve.

A Llamasoft, egy globális szállító vállalat, mely olyan jelentős gyógyszeripari cégekkel működik együtt, mint az AstraZeneca, a Bayer, vagy a GSK, úgy véli, hogy komoly nehézséget jelentene ezeknek a cégeknek az esetleges szállítóváltás, ugyanis ebben az esetben az adott ország egészségügyi hatóságaitól, például az USA esetében az FDA-tól új engedélyeket kellene beszerezniük.

Razat Gaurav, a Llamasoft vezérigazgatója úgy látja, hogy a gyógyszergyártók általában három és hat hónapnyi tartalékkal rendelkeznek, ugyanakkor ez nem elegendő átfutási idő ahhoz, hogy az új tanúsítványokat, engedélyeket beszerezzék egy szállítóváltás esetén. Szerinte a koronavírus-járvány rövidtávú hatása mellett érdemes minél hamarabb elgondolkozni a hosszabb távú következményeken is.

David Jefferys, a japán Eisai cég globális ügyekért felelős vezetője elmondta, hogy vállalatának jelenleg nincs semmi problémája, a helyzet ugyanakkor „napról napra változik”. A legtöbb gyógyszeripari alapanyagot légi úton szállítják az ázsiai térségben, márpedig Kína számos induló és érkező járatot is törölt a járvány kitörése óta.

Az Egyesült Királyság egészségügyi minisztériuma pedig a napokban egy levéllel kereste meg az ország gyógyszeripari cégeit, melyben azt kérte tőlük, hogy mérjék föl, termelésük mennyiben függ kínai alapanyagoktól, és milyen mértékben sérültek ellátási láncaik, amennyiben pedig úgy ítélik meg, hogy veszélyben az ellátás, kutassanak föl alternatív forrásokat, gyártókat és szállítókat egyaránt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél