BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 17. 13:26

Generikus gyógyszereket előállító indiai cégek arra hívják fel a figyelmet, hogy a kínai koronavírus-járvány miatt megszakadt ellátási láncok veszélybe sodorhatják az alapanyagellátást. Márpedig jelenleg nagy százalékban Kína kezében összpontosul a cukorbetegség elleni készítmények, a fájdalomcsillapítók, a HIV-vírus elleni szerek és az antibiotikumok alapanyagainak gyártása.

Fotó: depositphotos.com

Létfontosságú gyógyszerek alapvető összetevőiből keletkezhet hiány, ha a koronavírus-járvány terjedésével végleg megszakadnak azok az ellátási láncok, melyek Kínát, a világ legnagyobb gyógyszeralapanyag-gyártóját összekötik a gyógyszergyártó cégekkel - erre figyelmeztetnek indiai gyógyszeripari vállalatok.

Umang Vohra, az egyik legnagyobb indiai gyógyszergyártó cég, a Cipla nemzetközi igazgatója szerint már a hónap végén kifogyhatnak a gyártócégek az alapvető alapanyagokból, ha Kína ezekből csökkenti a termelését, vagy éppen nem tudja biztosítani a folyamatos ellátást. Olyan létfontosságú gyógyszerek összetevőiről beszélünk, mint a cukorbetegség elleni készítmények, a fájdalomcsillapítók, a HIV-vírus elleni szerek és az antibiotikumok alapanyagai - írja a Financial Times.

India, mely a világ egyik legjelentősebb generikus gyógyszereket gyártó és exportáló országa, gyakorlatilag teljes mértékben ki van szolgáltatva Kínának: az Indiában előállított gyógyszerek 70 százalékban kínai összetevőkből állnak.

Már a járvány kitörésekor azonnal megemelkedtek az alapanyagárak, az esetleges hiánynak pedig még inkább árfelhajtó hatása lehet; Umang Vohra attól tart, ha a mostani helyzet február vége után is fennálna, az pánikszerű felvásárláshoz vezethet, ami az árakat még jobban felfelé lökné. Vohra szerint amennyiben elhúzódó ellátási gondokra kellene felkészülni, úgy kormányzati segítségre lenne szükség a megoldás érdekében, bár - mint fogalmazott - ez látszik jelenleg a legkevésbé valószínű szcenáriónak.

A nagy generikus gyógyszergyártó cégek, köztük a Mylan és a Teva nem kommentálták az ellátási problémákat, míg a Pfizer, amely jelentős, generikus termékeket előállító gyárat működtet Upjohnban, úgy nyilatkozott, hogy bár szorosan nyomon követik a helyzetet, de eddig nem tapasztaltak komolyabb zavart az ellátásban.

Nagy európai gyógyszeripari cégek ironikus módon nem különösebben félnek a kínai alapanyaggyártók leállásától, illetve az ellátási láncok megszakadásától, mivel a Brexittől tartva, már 2019. október 31. előtt komoly készleteket halmoztak föl alapvető összetevőkből. Emma Walmsley, a GlaxoSmithKline vezérigazgatója szerint komolyabb alapanyaghiányra nem kell számítani a közeljövőben, a cég ugyanis az ilyen helyzetre - már csak a brit kiválás miatt is - fel volt készülve.

A Llamasoft, egy globális szállító vállalat, mely olyan jelentős gyógyszeripari cégekkel működik együtt, mint az AstraZeneca, a Bayer, vagy a GSK, úgy véli, hogy komoly nehézséget jelentene ezeknek a cégeknek az esetleges szállítóváltás, ugyanis ebben az esetben az adott ország egészségügyi hatóságaitól, például az USA esetében az FDA-tól új engedélyeket kellene beszerezniük.

Razat Gaurav, a Llamasoft vezérigazgatója úgy látja, hogy a gyógyszergyártók általában három és hat hónapnyi tartalékkal rendelkeznek, ugyanakkor ez nem elegendő átfutási idő ahhoz, hogy az új tanúsítványokat, engedélyeket beszerezzék egy szállítóváltás esetén. Szerinte a koronavírus-járvány rövidtávú hatása mellett érdemes minél hamarabb elgondolkozni a hosszabb távú következményeken is.

David Jefferys, a japán Eisai cég globális ügyekért felelős vezetője elmondta, hogy vállalatának jelenleg nincs semmi problémája, a helyzet ugyanakkor „napról napra változik”. A legtöbb gyógyszeripari alapanyagot légi úton szállítják az ázsiai térségben, márpedig Kína számos induló és érkező járatot is törölt a járvány kitörése óta.

Az Egyesült Királyság egészségügyi minisztériuma pedig a napokban egy levéllel kereste meg az ország gyógyszeripari cégeit, melyben azt kérte tőlük, hogy mérjék föl, termelésük mennyiben függ kínai alapanyagoktól, és milyen mértékben sérültek ellátási láncaik, amennyiben pedig úgy ítélik meg, hogy veszélyben az ellátás, kutassanak föl alternatív forrásokat, gyártókat és szállítókat egyaránt.

Makro / Külgazdaság Rendőri intézkedésekre is felhatalmazást kaptak a katonák a veszélyhelyzetben
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 20:11
Egy friss kormányrendelet ruházza fel ezzel a joggal a honvédséget.
Makro / Külgazdaság Szabadságra küldik az ápolókat?
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 20:05
Szakszervezetek szerint az ápolókat szabadságra küldik a kórházak, amíg a koronavírusos betegekre várnak. A kormány szerint nem kötelező szabadságról van szó.
Makro / Külgazdaság Óriási összeget fogadott be az MNB
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 17:36
Csütörtökön tartotta az első alkalommal meghirdetett egyhetes betéti tenderét az MNB, ahol az összes ajánlatot befogadta.
Makro / Külgazdaság Alig közlekedik ma már repülő Európa felett
MTI | 2020. április 2. 16:59
Az egy évvel ezelőtti, európai légi járatok számának csak 12-14 százaléka közlekedik most a légtérben; a forgalom elérte mélypontját, napok óta 5 ezer körüli járat üzemel, szemben az egy évvel korábbi 31 ezerrel  - közölte az Eurocontrol csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Itt a magyarázat: ezért esett jobban pánikba a magyar üzleti szféra
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:31
Szerdán publikálták mind a hazai, mind az európai beszerzési menedzser indexeket (BMI). Szokatlanul nagy volt a különbség, miközben a hazai mutató összezuhant, az európai számok csak mérsékelt pesszimizmusról tanúskodtak. Az okokról megkérdeztük a magyar BMI számítását végző Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaságot.
Makro / Külgazdaság Borzalmas adat érkezett az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:23
Soha nem látott mélypontra jutott az amerikai munkaerőpiac: 6,6 millióan folyamodtak munkanélküli segélyért a héten, ami új negatív rekord. A nem létfontosságú üzletek, éttermek, kereskedelmi boltok bezárásának drámai hatása lett. 
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurós mentőcsomaggal segítene az EU
MTI | 2020. április 2. 14:25
Az uniós tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában igényelhetik majd a támogatást, jelentette be Ursula Von der Leyen. Aztán azt mondta, Orbán Viktor a veszélyhelyzeti intézkedései egy részével túl messzire megy.
Makro / Külgazdaság Pár éve még barátkozott a kormány a járvány bűnbakjává tett Iránnal
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:42
Magyarország nemrég még nagy gazdasági lehetőségeket látott a szankciók alól szabaduló Iránban, az Orbán-kormány egyetemi ösztöndíjakkal, tartózkodási engedélyekkel is próbálta megolajozni a kapcsolatokat. Az iráni diákokkal szembeni kemény fellépés azonban teljesen ellentétes azzal, ahogy a kormány az elmúlt években kezelte Iránt. A hangnemváltást több okkal magyarázták külügyminisztériumi és diplomáciai források a Direkt36-nak. Részben azzal, hogy az Orbán-kormány iráni nyitáshoz fűződő reményei nem teljesen váltak valóra.
Makro / Külgazdaság A börtönökben még egy fertőzött sincs
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:07
Lapunk kérdésére azt a választ kaptuk az operatív törzs mai tájékoztatján, hogy a hétfőtől munkába állt kórházparancsnokok nem jelentettek eddig komoly eszközhiányt az egészségügyi intézményekből. Másik felvetésünkre, mit tegyenek azok a nők, akiknek bezárt a meddőségi klinikájuk, nem kaptunk választ, ezért erre hamarosan megjelenő cikkünkben keressük a megoldást.
Makro / Külgazdaság KSH: év végére 32 900 milliárd forintra nő az államadósság
MTI | 2020. április 2. 11:14
A GDP-arányos államháztartási hiány pedig 2020-ban 2,9 százalékos lesz, áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében, melyet az EU statisztikai hivatalának küldtek el.
hírlevél