5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kim Dzsongun kezdte, Donald Trump folytatta - a két atomhatalom vezetője a nukleáris csapás elindításához használatos gombjukkal vág fel egymásnak, mintha csak a haveroknak pörgetnék a slusszkulcsot. A nukleáris elrettentésnek ez egy merőben új formája - de mi lenne, ha tényleg támadást akarna indítani az amerikai elnök? Kinek kell szólnia, és hány perc múlva emelkedne az égbe az első rakéta?

Az asztalomon mindig ott van a nukleáris rakéták indítógombja - üzente újévi beszédében Kim Dzsongun az Egyesült Államok elnökének. Nekem is van egy gombom, és az ráadásul nagyobb és erősebb is, ráadásul még működik is - válaszolta Donald Trump az észak-koreai diktátornak. Ebben a gúnyolódós-viccelődős hangulatban sem szabad elfelejteni, hogy két nukleáris hatalom meglehetősen kiszámíthatatlan vezetője feszül egymásnak - bár tény, hogy csak egyikük őrült.

A Bloomberg ezért felmelegítette korábbi összeállítását arról, pontosan mi is történne, ha az Egyesült Államok elnöke úgy döntene, hogy atomcsapást indít - vagy ahogy a mostani üzenetváltás alapján mondhatnánk, megnyomja a nukleáris gombot.

1. Trump "megnyomja a gombot"

A Bloombergnek nyilatkozó szakértő emlékeztet: a hatáskör egyértelmű, egyedül a hadsereg főparancsnokának, azaz az elnöknek van felhatalmazása a nukleáris fegyverek használatára.

2. Összeül a stáb

Mielőtt megindulna a katonai csapás, az elnök egyeztetésre hívja katonai és civil tanácsadóit Washingtonból és szerte a világból. Ez telefonon történik; ha a Fehér Házban tartózkodik, akkor a fehér ház "situation room"-jában, mondhatni helyzetelemző központjából indítja a telefonos konferenciát, ha pedig épp úton van valahol, akkor biztosítanak számára egy biztonságos vonalat. A konferencia fontos résztvevője a Pentagon helyettes műveleti igazgatója, ő a Nemzeti Katonai Parancsnoki Központot vezető tiszt (ezt a helyet egyébként "war room" néven emlegetik). Ez a központ készíti elő és adja majd ki végül az elnök indítási parancsát.

Ez a konzultáció addig tart, amíg az elnök akarja - ha ellenséges nukleáris rakéták közelednek az Egyesült Államok felé, és az elnök válaszcsapást készül indítani, akkor nagyjából fél percig. Ez persze növeli az esélyét annak, hogy a nagy kapkodás közepette egy téves riasztás miatt indítanak atomcsapást...

3. Az elnök dönt: támadunk

Lehet, hogy néhány tanácsadó megpróbálja lebeszélni az elnököt, mások akár le is mondhatnak tiltakozásképp, de a végén a Pentagonnak mindenképp a hadsereg főparancsnokának parancsát kell követnie.

4. Ellenőrzik a parancsot

A Pentagonban meg kell győződni arról, hogy aki a parancsot kiadta, az valóban az elnök. A magas rangú tiszt egy kódot olvas be, jellemzően két betűt a katonai ábécéből (például "Delta Echo"). Az elnök előveszi a "sütit", a biscuit néven emlegetett kódkártyát, aminek mindig nála kell lennie (a "futballnak" hívott táskát viszont nem neki kell cipelnie; ennek tartalma jórészt dokumentumokból áll, valamint valamilyen kommunikációs berendezésből, amivel üzenetet lehet küldeni a kiemelt katonai központoknak - nagy piros gomb valószínűleg nincs benne, de a táskát szokás "button" néven is emlegetni). A sütin az elnök kikeresi a megfelelő válaszkódot és bemondja a Pentagon tisztjének.

5. Kiadják a parancsot

A war roomban összeállítják a kilövési parancsot - ez egyebek mellett tartalmazza a kilövés pontos időpontját, azonosító kódokat és azokat a kódokat, amelyek a rakéták kilövés előtti kioldásához szükségesek. Maga a kódolt üzenet egyébként mindössze 150 karakter hosszú, és minden érintett parancsnokságnak valamint a rakéták indításáért felelős egységeknek kiküldik. A tengeralattjárók és szárazföldi indítóállások legénységéhez néhány másodpercen belül megérkezik a parancs - mindössze 2-3 perccel azután, hogy az elnök elindította a konferenciahívást.

6. A parancs megérkezik

Miután megkapták a parancsot, a rakétaindításért felelős egységek felnyitják azokat a széfeket, amelyek a nemzetbiztonsági ügynökség, az NSA által előkészített hitelesítő kódokat tartalmazzák. A kódokat összehasonlítják azokkal, amelyek az indítási parancsban szerepelnek.

7a - tengeralattjárók
Ha a rakétákat tengeralattjárókról indítják, akkor a parancsnok és több tiszt együtt hitelesítik a parancsot. Ebben található meg a fedélzeten található széfet nyitó kombináció is. A széfben a rakéták indításához szükséges kulcsot tartják. 15 perccel a parancs kiadása után a rakéták kilövésre készen állnak.

7b - szárazföldi kilövőállások
Ha a rakétákat szárazföldről indítják: összesen 5 kilövésért felelős egység van szolgálatban föld alatti központokban. Az egyes egységek két tisztből állnak, az egységek mérföldekre vannak egymástól. Megkapják a parancsot, kinyitják a széfet, összehasonlítják a kódokat. Ha mindent rendben találnak, megadják a paramétereket a kilövést irányító számítógépeknek - többek között a célpontot is. (Békeidőben egyébként az óceán közepére irányítják a rakétákat.) A parancsban lévő további kódok segítségével feloldják a rakétákat, majd a széfből kivett kulcsok segítségével indíthatják el a kilövést. A megadott kilövési időpontban az 5 egység egyszerre fordítja el a kulcsot, 5 jelet küldve ezzel a rakétáknak.

A szakértő szerint nincs sok esélye, hogy egy lázadással megakadályoznák a katonák a kilövést: elég 2 indítójel a rakéták elindításához, magyarán ha három csapat megtagadja a parancsot, akkor is indulhat az atomcsapás.

8. A rakétákat kilövik

Nagyjából 5 perccel azután, hogy az elnök döntött a nukleáris csapásról, az interkontinentális ballisztikus rakéták elemelkednek a silókból. A tengeralattjárókról 15 perc után indulhatnak el a fegyverek. Ha egyszer megtörtént a kilövés, a rakéták és a rájuk szerelt robbanófejek már nem "hívhatóak vissza", a folyamat nem fordítható meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG