<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az orosz-ukrán háború mindkét oldalán egyre több dzsihadista és fehér felsőbbrendűséget hirdető személy harcol. Az USA által terrorista szervezetként nyilvántartott ukrán Azov Zászlóalj tagjai már évek óta erősítik kapcsolati hálójukat szerte Európában. Káncz Csaba jegyzete.

Gerald Seymour 1975-ös regényében („Harry játszmája”) hangzik el az elhíresültté vált mondás: „Valakinek a terroristája az egy másiknak a szabadságharcosa”. Valóban, napjainkban komoly zavar uralkodik még az ukrán-orosz háborúba belépő külföldi harcosok között is, hogy kinek a terroristái vagy szabadságharcosai legyenek.

Ki kivel van?

Példának okáért egyrészt Szalak Mezjev csecsen iszlamista tudós az orosz inváziót „dzsihádnak” nevezte, amelyet „a Koránért és Allahért” kell megharcolni, hogy megvédjék az iszlámot és Oroszországot a NATO-csapatok „mocskától”. 

A Dzsohar Dudajev Zászlóalj állítólag az ukránok mellett harcol. Fotó: DepositphotosA Dzsohar Dudajev Zászlóalj állítólag az ukránok mellett harcol. Fotó: Depositphotos

Másrészt viszont a Hajat Tahrir al-Szam (HTS) nevű szír dzsihadista csoport leszögezte, hogy „az oroszokkal harcoló csecsenek hitehagyottak”. A HTS szerint a csecsenek olyanokkal szövetkeznek, akik nyíltan megvetik az iszlámot. Ezért az orosz hadsereg kötelékeiben önkéntesként harcolni Ukrajna ellen istenkáromlást jelent.

A zűrzavar végül teljessé válik, ha a Muszlim Testvériség ideológusát, Jasszer Al-Naggart is figyelmesen meghallgatjuk. Ő ugyanis azt állítja, Ibn Hazem középkori jogász már annak idején engedélyezte a muszlimoknak, hogy a hitetetlenek harcában mindkét oldalon részt vegyenek. Így a muszlimok nyugodtan vegyenek részt az orosz-ukrán háború mindkét oldalán, hogy még jobban összeugrasszák a két csoportot. 

A dzsihadisták belépnek a küzdelembe

A városi harcokra és rendfenntartásra a Kreml engedélyezte a csecsenek főnökének, Ramzan Kadirov tábornoknak, hogy muszlim martalócait az ukrán frontra küldje. Igen ám, de szeparatista csecsen csoportok, mint a Dzsohar Dudajev Zászlóalj és a Manszur Sejk Zászlóalj egyes jelentések szerint az ukrán oldalon vesznek részt a harcokban és folytatnak dzsihádot a hazájukat megszállás alatt tartó orosz erők ellen. Ezek a csoportok Kadirovot az oroszok bábjának tartják.

Mindennek tetejébe az orosz külső hírszerzés (SVR) arra figyelmeztet, hogy a brit és az amerikai titkosszolgálat Lengyelországból hontalan közel-keleti és nyugat-ázsiai milicistákat dob át az ukrán frontra. Az orosz titkosszolgálat leszögezi, hogy Lengyelország „logisztikai központja lett” a fegyverek és milicisták Ukrajnába szállításának. 

Fehér felsőbbrendűséget hirdető harcosok

Érdekes módon azonban nem a dzsihadista milicisták jelentik a külföldi harcosok többségét. Megjelent ugyanis az aggodalom, hogy az ukrán-párti úgynevezett Nemzetközi Légióba nagy számban férkőznek be fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok, amelyek támogatják Ukrajna saját szélsőjobboldali szervezeteit. Ilyen az Azov Zászlóalj, amelyet az Egyesült Államok külföldi terrorista szervezetként (FTO) tart nyilván a neonáci kapcsolatai miatt. 

Az Azov Zászlóalj tagjai már évek óta erősítik kapcsolati hálójukat szerte az Egyesült Államokban és Európában. Megteremtették az intézményi kapcsolatot a görög Arany Hajnal párttal, Olaszország újfasiszta CasaPound mozgalmával, a lengyel Szturmowcy (Rohamosztagosok) szervezetével és a német euroszkeptikus AfD-vel.

Benjamin R. Young biztonságpolitikai szakértő úgy látja, hogy Ukrajna mágnesként vonzza a szélsőjobboldali önkénteseket, akik ezt ideális gyakorlótérnek tekintik olyan harci tapasztalat megszerzéséhez, amelyet majd az általuk várt „rasszok közötti háború” során hazájukban felhasználhatnak. Young figyelmeztet, hogy a Nyugat legyen figyelmesebb, hiszen az ukrán hadsereg mellett ezt a globális fehér felsőbbséget hirdető milicista csapatot is felfegyverzi.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a napokban kijelentette, hogy a világ 52 országából jelentkeztek önkéntesnek hazájába. Cristian Nitoiu, a londoni Loughborough Egyetem oktatója eközben 40 – 100 ezer közötti tartományba tette azon külföldi önkéntesek számát, akik Ukrajnába áramlottak az invázió kezdete óta. 

A Soufan Központ 2019-es jelentése már felhívja a figyelmet arra, hogy Ukrajna egyre inkább központjává válik a transznacionalista fehér felsőbbrendűséget hirdetőknek és az egész világból áramolnak oda az ilyen beállítottságú önkéntesek.

De akárcsak a dzsihadistáknál, ebben a csoportban is megosztottság tapasztalható. Egyesek ugyanis nem akarnak harcolni azért a Volodimir Zelenszkij elnökért, akinek a nagyapja túlélte a Holokausztot.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Több tucatnyi orosz vasúti kocsit foglaltak le az ukránok - hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 17:28
Az elmúlt órák hírei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: mi nem keverünk össze össze nem illő dolgokat
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 16:37
Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.
Makro / Külgazdaság Egész jól állnak az európai gázkészletek
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 15:36
Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Makro / Külgazdaság Magyarország is támogatja Ukrajna újjáépítését - háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:26
Az elmúlt órák legfontosabb hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG