5p

A Gázai övezetben nincs elég élelem, ivóvíz és gyógyszer, kórházak alig működnek, a romos épületek alatt temetetlen holttestek fekszenek – így jellemezte lapunknak egy magyarországi palesztin család azon rokonainak helyzetét, akik az övezet déli részén próbálják túlélni a háborút. Bő egy hónappal ezelőtt a háborús izraeli mindennapokat mutattuk be egy ottani magyar segítségével, most a gázai helyzetet nézzük meg a palesztinok tapasztalatai alapján.

„Nagymamám, négy nagybátyám és unokatestvéreim élnek kint Gázában. Többnyire orvosok, kitüntetésekkel végezték el a Semmelweis Egyetemet, majd hazamentek. Sosem ártottak senkinek, kizárólag a gyógyításnak éltek. Valószínűleg már teljesen lerombolták az otthonaikat, mert az északi részen, a  tengerparton laktak, ahol folyamatosak a bombázások” – mondta lapunknak egy Budapesten élő palesztin újságíró arra a kérdésünkre, hogy miként élik meg kinti rokonai a Hamász és Izrael között több mint egy hónapja dúló háborút. (Nevét kérésére nem közöljük – a szerk.)

A túlélésért küzdenek

Bár igyekeznek tartani a kapcsolatot a kintiekkel, ez nem egyszerű, az izraeli bombázások és a blokád okozta olajhiány miatt ugyanis gyakran összeomlik a távközlési hálózat. „Ma sincs se telefon, se internet. Apa próbálja őket elérni reggel óta” – meséli.

Rokonai a háború kitörése után lehúzódtak a Gázai övezet déli részére, tehát arra a területre, ahová az izraeli hadsereg küldi a gázai lakosokat a civilek védelmére hivatkozva. Azonban itt sincsenek teljes biztonságban, „tegnapelőtt este ott is bombáztak”.

Most a gázai-egyiptomi határnál fekvő városban, Rafahban vagy annak a környékén vannak. „Odamennek mindig, ahol a legbiztonságosabb. Ezért is érjük el őket nagyon nehezen.”

Forrásunk emlékeztet arra, hogy a Gázai övezet 41 kilométer hosszú és 6-12 kilométer széles. Hosszában tehát mintegy hét óra, széltében pedig mintegy másfél óra alatt át, illetve keresztül lehet rajta gyalogolni. Izraellel 51, Egyiptommal 11 kilométer hosszan határos – az elmúlt hetekben sok 100 ezren menekültek az övezet utóbbi, déli részébe.

„Minden nap hajnali 3-kor állnak be kenyérért, hogy délután 4 órára legyen mit enniük. (…) Már étel is alig van, tényleg egyre rosszabb a helyzet”, mondja az egyre súlyosbodó életkörülményekre utalva.

Az elmondottak egybevágnak azokkal a beszámolókkal, amelyeket a helyszínen lévő segélyszervezetek, orvosok és újságírók közölnek nap mint nap.

Palesztin menekültek kenyérsütés közben Khan Yunisban a Gázai övezet déli részén 2023. november 13-án. Fotó: EPA/HAITHAM IMAD
Palesztin menekültek kenyérsütés közben Khan Yunisban a Gázai övezet déli részén 2023. november 13-án. Fotó: EPA/HAITHAM IMAD

Apokaliptikus állapotok

És hasonló képet festenek az ottani állapotokról a család más, a kinti rokonokkal szintén kapcsolatot tartó tagjai is:   

„A tartós áramszünet és az élet teljes leállása mellett minden alapvető szükségletből akut hiány van, beleértve a vizet, az élelmiszert, a gyógyszert, az orvosi felszerelést és az üzemanyagot. Így nem működnek az iskolák, a kórházak, a bankok és az állami hivatalok” – mondják. 

„A mentők az utcákon lévő romok és az üzemeltetésükhöz szükséges benzinhiány miatt leállították a munkát, a lakosok pedig primitív kocsikon vagy kézi hordágyon és gyalog szállítják vagy hordják a sebesülteket és betegeket olyan kórházakba, amelyek már nem képesek ellátni őket.”

Beszámolójuk szerint a folyamatos bombázások alatt az emberek sokszor nem tudják megmenteni a sérülteket, illetve eltemetni a halottakat. A lerombolt házak romjai alatt holttestek hevernek, amiket – mint mondják – élelem után kutató kóbor kutyák marcangolnak szét.

A Hamász és Izrael közötti háborúban izraeli oldalon eddig több mint 1200-an, palesztin oldalon mintegy 12 000-en – köztük mintegy 5000 gyerek – vesztették életüket izraeli, illetve gázai közlések szerint. Gázában további ezrek lehetnek a romok alatt.

A Hamász továbbra is mintegy 240 túszt tart fogva, eddig négyet engedett el. Palesztin közlések szerint 60 túsz az izraeli bombázásokban életét vesztette. Az izraeli hadsereg közlése szerint minimum kettőt megölt a palesztin terrorszervezet.

Tömeges éhínség fenyeget

Az ENSZ és segélyszervezetek hetek óta figyelmeztetnek arra, hogy a folyamatos légicsapások és a blokád, valamint a segélyek elégtelen száma miatt humanitárius katasztrófa bontakozik ki a régióban. 

Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) regionális irodája szerint egyre többen szenvednek a kiszáradástól és alultápláltságtól, az emberek "már egyenesen az éhhalál veszélyével néznek szembe".

Az üzemanyag hiánya miatt le kellett állítani a szennyvízszivattyú-állomásokat és a sótalanító üzemeket is, ami növeli a vízszennyezés és a betegségek kitörésének kockázatát. Rafah utcáin már szennyvíz hömpölyög helyszíni beszámolók szerint.

A fokozódó nemzetközi nyomásra péntek este az izraeli vezetés ígéretet tett arra, hogy nem fogja korlátozni a segélyek bejutását, korlátozott mennyiségben pedig üzemanyag bevitelét is engedélyezi.

A Gázai övezetben mintegy 2,4 millióan élnek, csaknem ötven százalékuk gyerek.

Interjúnkat egy izraeli magyarral arról, hogy miként élik meg Izraelben a háborút, itt olvashatják:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Biden helyettese jó mélyen a zsebébe nyúlt
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 15:37
Kamala Harris amerikai alelnök hárommilliárd dollárt ajánlott fel a Zöld Klíma Alapnak.
Makro / Külgazdaság Sajátos sztrádaépítés: öt év alatt egy méter sem épült a szomszédban
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 13:22
Románia nem éppen a kiterjedt autópálya-hálózatáról ismert, de az Erdélyt és Moldvát összekötő sztráda megépítése az egész közép- és kelet-európai régió úthálózatában hoz jelentős bővülést.
Makro / Külgazdaság Magyarország most nem pendül egy húron Kínával és Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 12:31
A két nagyhatalom képviselőivel szemben ugyanis Novák Katalin aláírta a dubaji klímacsúcson az atomenergia bővítésére felszólító nyilatkozatot.
Makro / Külgazdaság „Nincs hova menni” - kesereg egy Gázából menekülő
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 11:48
Körülbelül 2 millió ember – csaknem Gáza teljes lakossága – zsúfolódott össze a terület déli részén.
Makro / Külgazdaság Kell-e félnünk a kínai tüdőgyulladás rejtélyes hullámától?
Kormos Olga | 2023. december 2. 10:52
A tudósok szerint ebben az időszakban természetesnek tartják a légúti megbetegedések ugrásszerű növekedését, de ami Kínában történik, az szokatlan.
Makro / Külgazdaság Kivégeztek egy fogvatartottat Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:40
Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Makro / Külgazdaság Véres leszámolás a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:46
A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Több város lakossága veszett el az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 20:12
Hatalmas emberáldozatról számoltak be Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Magyarországon továbbra is a távolságtartás a fő irány Ukrajna európai uniós csatlakozási szándékai miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG