3p
A szíriai kurdok az utóbbi két évben iraki társaikhoz hasonlóan komoly harci erőt állítottak ki és nagy területeket foglaltak el az Iszlám Államtól, amerikai segítséggel. Haderejük az YPG milícia, melyet hadsereggé szerveznek és év végére 100 ezer fősre duzzasztják, ami egy kétmilliós etnikumtól igen szép teljesítmény.

Az első világháborút lezáró békeszerződések közismerten elég gyatrára sikerültek, de különösen nagy baklövés volt a jelenleg 35 milliósra becsült kurd népet saját ország nélkül hagyni, és felosztani Törökország, Irán, és az akkor létrehozott Szíria és Irak között. Igaz, hogy az eredeti terv nem ez volt: a legyőzött Törökországgal aláírandó békeszerződés a kurdoknak egy év után megadta volna a választási lehetőséget, hogy önálló államot hozzanak létre.

Magukra maradtak

A törökök azonban Musztafa Kemal vezetésével elkezdték visszafoglalni az elvesztett területeket, akárcsak Kun Béla a Felvidéket. Ők azonban, szemben utóbbival, ki is tartottak a megszerzett területeken, megvetették a lábukat, és a győztes hatalmak ezt végül rájuk hagyták. Az angolok és a franciák megelégedtek a bőséges szerzeménnyel: Irakkal, Jordániával, Palesztinával, illetve Szíriával és Libanonnal. A kurdok voltak a nagy vesztesek.

Eljött a felszabadulás

Sok lehetőségük később sem volt az önállósulásra, de Szaddam megdöntése Irakban, és a 2011-ben indult szíriai forradalom majd polgárháború meghozta a lehetőséget legalább ezen két ország kurdjainak a viszonylagos önállóságra. Mind az iraki, mind a szíriai Kurdisztán viszonylag független állam, talán szuverénebbek, mint mi voltunk a szovjet megszállás alatt. Igaz, más országok nem ismerték el őket eddig.

Kvázi teljes függetlenségüket paradox módon az Iszlám Államnak köszönhetik, amely területükből méretes darabokat hasított ki, de szemben a szíriai és iraki arabokkal, a kurdok képesek voltak önálló haderőt szervezni, amely eredményesen vette fel a harcot az dzsihádistákkal, és mostanra teljesen ki is szorították az Iszlám Államot a kurd területekről, sőt arab területeket is megszereztek tőlük. A folyamat nem fejeződött be, hisz Irakban Moszul ostrománál serénykedik a kurd haderő, Szíriában Rakka városának visszavételében akarnak döntő szerepet játszani.

A nők is védik a hazát

Az YPG tavaly év végén 60 ezer fős volt (ebből 24 ezer, azaz 40 százalék a csak nőkből álló alakulat, az YPJ), és idén 10 új egységet állítottak fel, egyenként 300 fővel. Szóvivőjük, Redur Xelil azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy még idén el akarják érni a 100 ezer fős létszámot. Ha figyelembe vesszük, hogy a szíriai kurdok létszáma 2 millió körüli, ez rendkívüli teljesítmény, mondhatni teljes mozgósítás (Irakban 5-6, Iránban 6-8, Törökországban nagyjából 15 millió kurd él). A nagy hadsereg nem csak az Iszlám Állam elleni harchoz kell, hisz azzal idén feltehetően végeznek: a nehezen kivívott önálló haza megvédése lesz a nagy feladat.

A szabad hazát két lehetséges irányból érheti fenyegetés: dél felől a szír diktátor seregei akarhatnák visszaszerezni egykori tartományukat (bár jelenleg úgy tűnik, beletörődtek a kurd önállóságba, hisz még országuk többi részét sem képesek kontrollálni), észak felől pedig Törökország jelenthet veszélyt, amely attól fél, hogy a kvázi önálló iraki és szíriai kurd állam a törökországi kurdok szeparatizmusát is felfűtheti. Az YPG politikai szárnyát, a PYD nevű pártot a PKK, a Kurdisztáni Munkáspárt, a törökországi kurdok függetlenségéért harcoló szervezet helyi tagozatának tekintik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bánya, vegyi üzem, cellulózgyár - dobra ver több nagyüzemet az ukrán kormány
Mester Nándor | 2024. március 5. 15:01
Folytatják idén a kisprivatizációt is, emellett továbbgörgetik a kkv-k hitelprogramját.
Makro / Külgazdaság A „hanyatló Nyugat”: Olaszországban nőtt a GDP
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 14:23
Az olasz gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékkal, míg a tavalyi év egészében 0,6 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG