2p

Ennyivel támogatják a kisgyermekek gondozását.

Megszavazta csütörtökön a lengyel parlamenti felsőház, a szenátus azt a törvényt, amely értelmében a dolgozó szülők esetében havi 136 ezer forintnak megfelelő összeggel támogatják az egy és három éves kor közötti gyermekek gondozását.

A korábban már az alsóházban megszavazott jogszabályt most az államfőnek továbbítják aláírásra.

A száz fős szenátusban 86-an vettek reszt a voksoláson. A törvény mellett 85 politikus szavazott, egy szenátor ellenezte, senki sem adott le tartózkodó szavazatot.

Az új előírások értelmében október elejétől a kisgyermekes szülők háromféle támogatásra lesznek jogosultak. Amennyiben a munkavállaló anya és apa dajkára vagy nagymamára bízza 12-35 hónapos gyerekét, a gondozáshoz havi 1500 zloty (mintegy 136 ezer forint) összegű állami hozzájárulást kap. Fogyatékossággal élő gyerekek szülei esetében ez az összeg 1900 zlotyt (172 ezer forint) tesz ki.

Ugyanilyen támogatások járnak a bölcsődébe járó gyermekek után is, ebben az esetben azonban a társadalombiztosító nem a szülőknek, hanem közvetlenül az ellátó intézménynek továbbítja a térítési díjat csökkentő összeget.

A támogatás harmadik típusa azoknak jár, akik a 12-35 hónapos gyerekükkel otthon maradnak. Ebben az esetben havi 500 zloty (45,4 ezer forint) jár a szülőnek. Hasonló, de csak a második és további gyerek után járó támogatást vezették be Lengyelországban 2022-ben, az előző kormány idején. A támogatás új formája az első gyermek után is jár.

Lengyelországban emellett továbbra is érvényes az előző kormány idején bevezetett családtámogatás, amelynek keretében havi 800 zloty (72,6 ezer forint) jár a 18 éven aluli gyermekek után.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Innentől kezdve kivárnak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 19:27
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal, 7 százalékra csökkentette az alapkamatot. Az MBH Bank szakértője szerint egy ideig kivárhat az MNB a további kamatcsökkentésekkel.
Makro / Külgazdaság MNB: a kormánynak megvan a „beavatkozási mozgástere” a hiánycél eléréséhez
Dobos Zoltán | 2024. június 18. 18:27
A monetáris politika új szakaszának megkezdését jelentette be Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a jegybank Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülése után. A központi bank egyúttal frissítette az inflációra és a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését is.
Makro / Külgazdaság Szokatlan számok: riadójelzés jött az orosz gázellátásról
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 15:11
Két év óta először, a múlt hónapban az orosz gáz súlya nagyobb volt Európa ellátásában az amerikai szállításoknál, ami rávilágít, mennyire kiszolgáltatottak az itteni országok a nagy szomszédnak.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés, amire az ország várt
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 14:02
Óvatosan, de ismét vágott az alapkamaton a jegybank.
Makro / Külgazdaság Szóra bírták Orbán Viktor miniszterét Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 13:04
Bóka János sok érdekes részletet árult el a közelgő magyar uniós elnökségről és a most zajló politikai játszmákról is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor karjába lökhették Brüsszelben Giorgia Melonit - mégiscsak összejöhet a jobbos szuperpárt
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 10:44
Ursula von der Leyenékra jobbról is, balról is berágtak, ez pedig esélyt adhat Orbán Viktornak is a brüsszeli helyezkedés során.
Makro / Külgazdaság Vitézy Dávid reagált Karácsony Gergely javaslatára
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:42
Áll az újraszavazás elébe.
Makro / Külgazdaság Új szavazás jöhet Budapesten a főpolgármesterről - a Kúria előtt Karácsony Gergely javaslata!
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:23
Annak ellenére kérte a regnáló főpolgármester az új választást, hogy az újraszámlálás után is ő nyert Vitézy Dáviddal szemben, még ha 324 helyett csak 41 szavazattal is. Vitézy Dávid felveszi az elé dobott kesztyűt.
Makro / Külgazdaság Mennyire hozhatja vissza a német gazdaságot az életbe a Foci-Eb?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:16
Erről is esett szó azon a beszélgetésen, amelyet főszerkesztőnk, Csabai Károly folytatott a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Netanjahu döntött: feloszlik a háborús kabinet
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:35
Megbízható információk szerint Benjámin Netanjáhu, Izrael miniszterelnöke feloszlatta azt a hattagú háborús kabinetet, amely a Hamász október eleji terrortámadás óta vezette országát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG