BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 21. 06:07

Ha ebben a speciális helyzetben nem tudják az orvostechnikai vállalkozások megtartani a szakképzett munkaerőt, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter) szerint az egészségügyi intézmények járvány utáni eszközellátása, illetve a kórházi adósságok újratermelődésének elkerülése csak a kormánnyal közösen tud megvalósulni. A túléléshez elengedhetetlen az állami szerepvállalás - nyilatkozta lapunknak Tóth Zsolt főtitkár.

„A MediKlaszter a járvány kitörése óta szervezi a szabad fejlesztő, termelő kapacitásokat, amelyeket a koronavírus elleni védekezés szolgálatába állít, de a veszélyhelyzet utáni talpraállást nem tudjuk egyedül megvalósítani” – jelentette ki Tóth Zsolt, a 46 egészségügyi kis- és középvállalkozás és négy egyetem önkéntes szövetségének főtitkára.  

Egyértelmű, hogy a világjárvány az orvostechnikai cégeket is rosszul érintette, hiszen a normál piacra jellemző megrendeléseket és szállításokat felülírta a veszélyhelyzet miatti leállás. Orvosi műanyag arcvédő pajzsokat és kilincsvédő eszközöket adtak több intézménynek is, illetve együttműködési megállapodás alapján támogatják és minden szakmai segítséget meg is adnak az Óbudai Egyetem tömeg-lélegeztető rendszerének fejlesztéséhez, majd piacra dobásához.

Abban is szívesen együttműködnek, hogy a veszélyhelyzet miatt megjelent, kontrollálatlanul beáramlott gyenge minőségű, akár az egészségre is ártalmas egyedi termékeket kiszűrjék és a minőségi követelmények ellenőrzésében összefogjanak az egészségügyi hatóságokkal. De most nekik is segítségre van szükségük.

Egyedül nem megy. Fotó: Pixabay Egyedül nem megy. Fotó: Pixabay

„A rendelésállományok visszaesése miatt szükség lesz arra, hogy a kormány az adó- és járulékfizetési kedvezmény mellett pénzbeli támogatást is nyújtson az orvostechnikai ágazatra, különös tekintettel a létfontosságú vállalkozásokra, amelyeknél a járványügyi helyzet bevételkieséssel járt – mondja a főtitkár. Aki szerint ezt egyrészt az Európai Bizottság által a koronavírus gazdasági következményeinek enyhítésére elkülönített pénzügyi keret Magyarországra eső részéből, másrészt magyar költségvetési forrásból lehetne megvalósítani.

A megrendelések leginkább az implantátum- és fogtechnikai gyártó és fejlesztő vállalkozásokat sújtja. Rontja a helyzetet, hogy a kórházak nem egyenlítik ki az idén esedékessé vált szállítói tartozásokat sem. Pedig kulcsfontosságú a kórházi betegellátás biztonságos fenntartása, amelyhez nélkülözhetetlen a hazai beszállítók likviditásának megőrzése.

„Javaslatunk, hogy az orvostechnikai eszközellátást biztosító cégek kritikus helyzetének javítása érdekében módosítsák a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló március 18-ai kormányrendeletet, hogy annak hatálya az egészségügyi gyártást, fejlesztést, szolgáltatást nyújtó vállalkozásokra is kiterjedjen”hívja fel a figyelmet a főtitkár egy lehetséges megoldásra az iparágat ért csapás enyhítésére. A megfelelő megfogalmazással az egész orvostechnikai iparágra érvényesíthető lehetne a rendelet, így az abban foglalt könnyítések is.

A szakember arra az ellentmondásra is felhívja a figyelmet, hogy miközben a kormány költségvetési politikája régóta nem tapasztalt kedvező állapotot tükröz, addig ezzel éles kontrasztban áll az állam teljes tulajdonosi és szabályozási kontrollja alatt álló kórházak gazdálkodása, amely – az államháztartás szigetszerű problémagócaként – továbbra sem áll stabil, fenntartható pályán.

„Véleményünk szerint ennek megreformálása csak az egészségügyre fordított közkiadások növelése mellett hozhat eredményt” – hangsúlyozza Tóth Zsolt.

A kórházak költségvetésében már közel 70 százalékot tesznek ki a személyi jellegű költségek, és a további bérfejlesztések. Mindeközben a gyógyítás nem bérjellegű költségeire, azaz a dologi kiadásokra az elmúlt években nem jutott kellő anyagi erőforrás. Ezért is fokozódott az adósságnövekedés dinamikája, annak ellenére, hogy a hivatalos statisztikai adatok szerint az orvostechnikai beszállítók az áraikban nem tudták érvényesíteni sem a késedelmes fizetések, sem a forint leértékelődésének költségeit.

Ezért az iparági szereplők támogatnak minden olyan megoldást, amely fenntarthatóvá teszi a kórházak gazdálkodását, ezáltal segít megakadályozni az adósságuk újratermelődését. Azon túl, hogy a járvány mérhetetlen károkat okoz minden téren az egész gazdaságnak, lehetőséget teremthet a megújulásra, a folyamatok racionalizálására, a távmunka alkalmazására, a korszerű menedzselési technikák bevezetésére, új termékek és szolgáltatások fejlesztésének eladási kényszer nélküli kidolgozására. Meggyőződésük, hogy ez minden érintett szereplő közös érdeke.

A „Magyar Orvostechnikai Iparért” Alapítvány pénzügyi alap képzése céljából gyűjtést indított a legszükségesebb eszközök beszerzésére és  gyártására, melyet a kuratórium döntése alapján csak a COVID-19-el kapcsolatos hatékony megelőzésre lehet fordítani.

Nem elég azonban a járvány, itt van még az új uniós követelmény is. Merthogy a magyar orvostechnikai ipar egyik legnagyobb kihívása jelenleg az Európai Parlament és az Európai Tanács 2017-es, az orvostechnikai eszközökről szóló rendeletének (MDR) végrehajtása. Tóth Zsolt szerint a hazai egészségipar az MDR-re történő felkészülés miatt is kormányzati támogatásra szorul.

„Az MDR alkalmazásának komoly piaci és ellátórendszeri hatásai lesznek. Míg egyes költségek növekednek, a termékinnovációs folyamatok lassulnak, egyes termékkörökben akár ellátási zavarok is kialakulhatnak” – hívja fel a figyelmet egy plusz nehézségre a főtitkár. Aki szerint az MDR évtizedekre meghatározhatja, hogy az egyes országok egészségipara növelni vagy csökkenteni fogja-e a részesedését az egységes európai piacon, amely a világon a második legnagyobb.

Saját tapasztalatuk szerint a gyártók jelentős része nincs felkészülve az átállásra. A legnehezebb helyzetben az alacsony kockázatú (I. osztályú) eszközök gyártói vannak, mivel ők semmilyen további átmeneti haladékban nem részesültek. A cégek jelentős részében csak tavaly ősszel, idén év elején tudatosult, hogy milyen követelményeket kell teljesíteni. A feladatok nagyságát, költségeit szinte mindenki alábecsülte és alábecsüli jelenleg is. Például közel 200 hazai gyártó vállalkozást érint az egyedi eszközazonosító, az úgynevezett UDI szám bevezetése. A rendeletek okán mintegy 2-3 ezer hazai vállalat is érdekelt ebben, melyek nagyobb részét az MDR is érinti.

A MediKlaszter tagvállalatai Magyarország minden kórházába szállítanak hazai fejlesztésű és gyártású termékeket, s a világ több mint 150 országába exportálják a tagvállatok orvostechnikai termékeiket, szolgáltatásaikat, és közvetlenül több mint 2500 munkavállalót, beszállítóik által pedig ennek háromszorosát foglalkoztatják. Belföldön 4,9 milliárd forint árbevételt produkáltak 2019-ben, míg 55,5 milliárd forint értékben exportáltak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Trump és Macron összecsap, drámai mozgások a Közel-Keleten – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 20:33
Miközben Trump „maximális nyomású” szankciókat tervez bevezetni a Hezbollah és szövetségesei ellen, aközben Macron visszahozná a hatalomba a múlt ősszel lemondott libanoni kormányfőt. Az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel messze túlmutat önmagán, befolyásolja a teljes eurázsiai térség geopolitikai játszmáját. Káncz Csaba külpolitikai elemzőnk videókommentárja.
Makro / Külgazdaság A koronavírust a fiatal bulizók járatják csúcsra Horvátországban
MTI | 2020. augusztus 14. 17:26
Déli szomszédainknál második napja dönt rekordot az új fertőzöttek száma, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői.
Makro / Külgazdaság Érthetetlen kegyetlenség – brutális erőszak érhette a belorusz tüntetőket
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 16:57
Súlyos jogsértéseket követett el a belorusz rendőrség az őrizetbe vett tüntetőkkel szemben egybehangzó beszámolók szerint. Az elnök hivatalosan vizsgálatot rendelt el, a szabadon bocsátások megkezdődtek. Már a cseh kormányfő is új választásokat követel.
Makro / Külgazdaság A milliárdos baloldali amerikai alelnökjelölt fogja szolgálni az elesetteket?
Káncz Csaba | 2020. augusztus 14. 14:46
Az 55 éves Kamala Harris friss erőt visz a demokrata kampányba, ráadásul ügyészi és politikai pályáján is olyan agresszív hozzáállást tanúsított, amely kompenzálja Biden visszafogottságát. Harris nem kapcsolódik egyetlen jelentős társadalmi vagy politikai reform mozgalomhoz, viszont ezer szállal be van kötve a kaliforniai milliárdos családokhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csúnya rést ütött a magyar gazdaság válságálló pajzsán a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. augusztus 14. 12:10
A gazdasági teljesítményeket nézve Magyarország a rosszabbul teljesítő országok közé került a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Sokkal jobban teljesített a román gazdaság a magyarnál
MTI | 2020. augusztus 14. 10:59
A román gazdaság is jobban teljesített a magyarnál a második negyedévben: csak 10,5 százalékkal csökkentek a keleti szomszédaink, míg Magyarország 13,6 százalékos visszaesést produkált.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk, mennyire megugrott az új fertőzöttek száma a horvátoknál
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 10:34
A koronavírus-járvány kitörése óta még soha nem regisztráltak annyi új vírushordozót déli szomszédunknál, mint tegnap.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: még 40 magyar fertőzöttet találtak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:18
A legutóbbi 45 után most újabb 40 magyar koronás fertőzöttet regisztráltak. Budapesten jelenleg 202, vidéken 454 aktív fertőzöttet regisztráltak. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást alulmúlt a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:00
Hatalmasat zuhant a magyar GDP a második negyedévben a koronavírus-járvány miatti leállások következtében. A kormány szerint azonban ez is siker, mert ugyan nem vártak ekkora visszaesést, de az EU-átlagnál kisebb a magyar gazdaság zuhanása.
Makro / Külgazdaság Miniszterelnököt váltott Kim Dzsong Un
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 14. 07:32
A személycserére nem adott semmilyen magyarázatot.
Friss
hírlevél