BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 21. 06:07

Ha ebben a speciális helyzetben nem tudják az orvostechnikai vállalkozások megtartani a szakképzett munkaerőt, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter) szerint az egészségügyi intézmények járvány utáni eszközellátása, illetve a kórházi adósságok újratermelődésének elkerülése csak a kormánnyal közösen tud megvalósulni. A túléléshez elengedhetetlen az állami szerepvállalás - nyilatkozta lapunknak Tóth Zsolt főtitkár.

„A MediKlaszter a járvány kitörése óta szervezi a szabad fejlesztő, termelő kapacitásokat, amelyeket a koronavírus elleni védekezés szolgálatába állít, de a veszélyhelyzet utáni talpraállást nem tudjuk egyedül megvalósítani” – jelentette ki Tóth Zsolt, a 46 egészségügyi kis- és középvállalkozás és négy egyetem önkéntes szövetségének főtitkára.  

Egyértelmű, hogy a világjárvány az orvostechnikai cégeket is rosszul érintette, hiszen a normál piacra jellemző megrendeléseket és szállításokat felülírta a veszélyhelyzet miatti leállás. Orvosi műanyag arcvédő pajzsokat és kilincsvédő eszközöket adtak több intézménynek is, illetve együttműködési megállapodás alapján támogatják és minden szakmai segítséget meg is adnak az Óbudai Egyetem tömeg-lélegeztető rendszerének fejlesztéséhez, majd piacra dobásához.

Abban is szívesen együttműködnek, hogy a veszélyhelyzet miatt megjelent, kontrollálatlanul beáramlott gyenge minőségű, akár az egészségre is ártalmas egyedi termékeket kiszűrjék és a minőségi követelmények ellenőrzésében összefogjanak az egészségügyi hatóságokkal. De most nekik is segítségre van szükségük.

Egyedül nem megy. Fotó: Pixabay Egyedül nem megy. Fotó: Pixabay

„A rendelésállományok visszaesése miatt szükség lesz arra, hogy a kormány az adó- és járulékfizetési kedvezmény mellett pénzbeli támogatást is nyújtson az orvostechnikai ágazatra, különös tekintettel a létfontosságú vállalkozásokra, amelyeknél a járványügyi helyzet bevételkieséssel járt – mondja a főtitkár. Aki szerint ezt egyrészt az Európai Bizottság által a koronavírus gazdasági következményeinek enyhítésére elkülönített pénzügyi keret Magyarországra eső részéből, másrészt magyar költségvetési forrásból lehetne megvalósítani.

A megrendelések leginkább az implantátum- és fogtechnikai gyártó és fejlesztő vállalkozásokat sújtja. Rontja a helyzetet, hogy a kórházak nem egyenlítik ki az idén esedékessé vált szállítói tartozásokat sem. Pedig kulcsfontosságú a kórházi betegellátás biztonságos fenntartása, amelyhez nélkülözhetetlen a hazai beszállítók likviditásának megőrzése.

„Javaslatunk, hogy az orvostechnikai eszközellátást biztosító cégek kritikus helyzetének javítása érdekében módosítsák a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló március 18-ai kormányrendeletet, hogy annak hatálya az egészségügyi gyártást, fejlesztést, szolgáltatást nyújtó vállalkozásokra is kiterjedjen”hívja fel a figyelmet a főtitkár egy lehetséges megoldásra az iparágat ért csapás enyhítésére. A megfelelő megfogalmazással az egész orvostechnikai iparágra érvényesíthető lehetne a rendelet, így az abban foglalt könnyítések is.

A szakember arra az ellentmondásra is felhívja a figyelmet, hogy miközben a kormány költségvetési politikája régóta nem tapasztalt kedvező állapotot tükröz, addig ezzel éles kontrasztban áll az állam teljes tulajdonosi és szabályozási kontrollja alatt álló kórházak gazdálkodása, amely – az államháztartás szigetszerű problémagócaként – továbbra sem áll stabil, fenntartható pályán.

„Véleményünk szerint ennek megreformálása csak az egészségügyre fordított közkiadások növelése mellett hozhat eredményt” – hangsúlyozza Tóth Zsolt.

A kórházak költségvetésében már közel 70 százalékot tesznek ki a személyi jellegű költségek, és a további bérfejlesztések. Mindeközben a gyógyítás nem bérjellegű költségeire, azaz a dologi kiadásokra az elmúlt években nem jutott kellő anyagi erőforrás. Ezért is fokozódott az adósságnövekedés dinamikája, annak ellenére, hogy a hivatalos statisztikai adatok szerint az orvostechnikai beszállítók az áraikban nem tudták érvényesíteni sem a késedelmes fizetések, sem a forint leértékelődésének költségeit.

Ezért az iparági szereplők támogatnak minden olyan megoldást, amely fenntarthatóvá teszi a kórházak gazdálkodását, ezáltal segít megakadályozni az adósságuk újratermelődését. Azon túl, hogy a járvány mérhetetlen károkat okoz minden téren az egész gazdaságnak, lehetőséget teremthet a megújulásra, a folyamatok racionalizálására, a távmunka alkalmazására, a korszerű menedzselési technikák bevezetésére, új termékek és szolgáltatások fejlesztésének eladási kényszer nélküli kidolgozására. Meggyőződésük, hogy ez minden érintett szereplő közös érdeke.

A „Magyar Orvostechnikai Iparért” Alapítvány pénzügyi alap képzése céljából gyűjtést indított a legszükségesebb eszközök beszerzésére és  gyártására, melyet a kuratórium döntése alapján csak a COVID-19-el kapcsolatos hatékony megelőzésre lehet fordítani.

Nem elég azonban a járvány, itt van még az új uniós követelmény is. Merthogy a magyar orvostechnikai ipar egyik legnagyobb kihívása jelenleg az Európai Parlament és az Európai Tanács 2017-es, az orvostechnikai eszközökről szóló rendeletének (MDR) végrehajtása. Tóth Zsolt szerint a hazai egészségipar az MDR-re történő felkészülés miatt is kormányzati támogatásra szorul.

„Az MDR alkalmazásának komoly piaci és ellátórendszeri hatásai lesznek. Míg egyes költségek növekednek, a termékinnovációs folyamatok lassulnak, egyes termékkörökben akár ellátási zavarok is kialakulhatnak” – hívja fel a figyelmet egy plusz nehézségre a főtitkár. Aki szerint az MDR évtizedekre meghatározhatja, hogy az egyes országok egészségipara növelni vagy csökkenteni fogja-e a részesedését az egységes európai piacon, amely a világon a második legnagyobb.

Saját tapasztalatuk szerint a gyártók jelentős része nincs felkészülve az átállásra. A legnehezebb helyzetben az alacsony kockázatú (I. osztályú) eszközök gyártói vannak, mivel ők semmilyen további átmeneti haladékban nem részesültek. A cégek jelentős részében csak tavaly ősszel, idén év elején tudatosult, hogy milyen követelményeket kell teljesíteni. A feladatok nagyságát, költségeit szinte mindenki alábecsülte és alábecsüli jelenleg is. Például közel 200 hazai gyártó vállalkozást érint az egyedi eszközazonosító, az úgynevezett UDI szám bevezetése. A rendeletek okán mintegy 2-3 ezer hazai vállalat is érdekelt ebben, melyek nagyobb részét az MDR is érinti.

A MediKlaszter tagvállalatai Magyarország minden kórházába szállítanak hazai fejlesztésű és gyártású termékeket, s a világ több mint 150 országába exportálják a tagvállatok orvostechnikai termékeiket, szolgáltatásaikat, és közvetlenül több mint 2500 munkavállalót, beszállítóik által pedig ennek háromszorosát foglalkoztatják. Belföldön 4,9 milliárd forint árbevételt produkáltak 2019-ben, míg 55,5 milliárd forint értékben exportáltak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Friss
hírlevél