3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Közben ismét nőni kezdtek az in-put árak.

Az amerikai gazdasági aktivitás januárban már a hetedik egymást követő hónapban lassult, valamint ismét megindult az input-árak emelkedése a S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI 46,6 pontra emelkedett januárban a decemberi 45,0 pontról.

Minimálisan csökken az amerikai infláció. Fotó: Depositphotos
Minimálisan csökken az amerikai infláció. Fotó: Depositphotos

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi. Januárban a feldolgozóipari BMI értéke 46,2 pontra emelkedett a decemberi 46,2 pontról, felülmúlva a 46,0 pontos piaci várakozásokat.

Az Egyesült Államok feldolgozóipari BMI-je januárban már a harmadik egymást követő hónapban tartózkodott 50 pont alatt, jelezve ezáltal a feldolgozóipari teljesítmény csökkenését. A zsugorodás mértéke pedig 2020 májusa óta a második leggyorsabb volt most januárban. A termelés elsősorban az új megrendelések elmaradása miatt csökkent.

Az új megrendelések száma több mint két és fél éve a legnagyobb mértékben esett vissza, és a vállalatok 2020 júliusa óta első alkalommal csökkentették alkalmazotti létszámukat is. Az inputköltségek az év közepe óta tartó csökkenés után most először emelkedni kezdtek, és magasabb termelői árakat is határoztak meg januárban a feldolgozóipari vállalatok.

A szolgáltatóipari BMI 46,6 pontra emelkedett januárban a decemberi 44,7 pontról, a várt 45,0 pontot meghaladó mértékben. A januárban elért érték tavaly október óta a legenyhébb mértékű teljesítménycsökkenést jelzi a szolgáltatóipari ágazatokban. Az új megrendelések száma a feldolgozóiparral ellentétben a szolgáltatóiparban csak elenyésző mértékű volt, és a foglalkoztatás is tovább emelkedett, bár szerény mértékben. Az inputköltségek a szolgáltatóiparban is emelkedtek, a szolgáltatások árazása azonban nem változott.

"Az amerikai gazdaság kiábrándítóan gyengén indította az évet az üzleti aktivitás újabb meredek gyengülésével januárban. Bár a decemberihez képest enyhébb volt a visszaesés, de még így is az egyik legnagyobb a globális pénzügyi válság óta a feldolgozóipari és a szolgáltatóipari ágazatban egyaránt" - kommentálta a jelentést Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza.

Hozzátette: "aggodalomra igazán az ad okot, hogy a teljesítménycsökkenés folytatódása mellett a felmérés az input költségek emelkedését is kimutatta, ami a Fed monetáris politikájának a szigorításához vezethet még az erősödő recessziós kockázatokkal együtt is."

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG