<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közben ismét nőni kezdtek az in-put árak.

Az amerikai gazdasági aktivitás januárban már a hetedik egymást követő hónapban lassult, valamint ismét megindult az input-árak emelkedése a S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI 46,6 pontra emelkedett januárban a decemberi 45,0 pontról.

Minimálisan csökken az amerikai infláció. Fotó: Depositphotos
Minimálisan csökken az amerikai infláció. Fotó: Depositphotos

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi. Januárban a feldolgozóipari BMI értéke 46,2 pontra emelkedett a decemberi 46,2 pontról, felülmúlva a 46,0 pontos piaci várakozásokat.

Az Egyesült Államok feldolgozóipari BMI-je januárban már a harmadik egymást követő hónapban tartózkodott 50 pont alatt, jelezve ezáltal a feldolgozóipari teljesítmény csökkenését. A zsugorodás mértéke pedig 2020 májusa óta a második leggyorsabb volt most januárban. A termelés elsősorban az új megrendelések elmaradása miatt csökkent.

Az új megrendelések száma több mint két és fél éve a legnagyobb mértékben esett vissza, és a vállalatok 2020 júliusa óta első alkalommal csökkentették alkalmazotti létszámukat is. Az inputköltségek az év közepe óta tartó csökkenés után most először emelkedni kezdtek, és magasabb termelői árakat is határoztak meg januárban a feldolgozóipari vállalatok.

A szolgáltatóipari BMI 46,6 pontra emelkedett januárban a decemberi 44,7 pontról, a várt 45,0 pontot meghaladó mértékben. A januárban elért érték tavaly október óta a legenyhébb mértékű teljesítménycsökkenést jelzi a szolgáltatóipari ágazatokban. Az új megrendelések száma a feldolgozóiparral ellentétben a szolgáltatóiparban csak elenyésző mértékű volt, és a foglalkoztatás is tovább emelkedett, bár szerény mértékben. Az inputköltségek a szolgáltatóiparban is emelkedtek, a szolgáltatások árazása azonban nem változott.

"Az amerikai gazdaság kiábrándítóan gyengén indította az évet az üzleti aktivitás újabb meredek gyengülésével januárban. Bár a decemberihez képest enyhébb volt a visszaesés, de még így is az egyik legnagyobb a globális pénzügyi válság óta a feldolgozóipari és a szolgáltatóipari ágazatban egyaránt" - kommentálta a jelentést Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza.

Hozzátette: "aggodalomra igazán az ad okot, hogy a teljesítménycsökkenés folytatódása mellett a felmérés az input költségek emelkedését is kimutatta, ami a Fed monetáris politikájának a szigorításához vezethet még az erősödő recessziós kockázatokkal együtt is."

(MTI)

Makro / Külgazdaság Szergej Lavrovot megkérdezték, meddig tart még a háború
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 12:39
A választ nem könnyű értelmezni. Az orosz külügyminiszter mindenért az amerikaiakat okolja.
Makro / Külgazdaság Kivágtak Ausztriából négy orosz diplomatát - kémkedés lehet a háttérben
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 12:04
Ausztria négy orosz diplomatát utasított ki csütörtökön.
Makro / Külgazdaság A gyerekeket sem kíméli a brutális infláció - elszállt a kakaós csiga ára is
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:54
Tovább tart az árak erőteljes emelkedése a gyerekek által használt mindennapos termékek esetében - derül ki a K&H gyerekinflációs kosarából. A többek között gyerekcipőt, joghurtot, narancslét és kakaós csigát tartalmazó kosár egy év alatt 21 százalékkal, 2019 decemberéhez képest pedig több mint 30 százalékkal drágult. Például a kakaós csiga ára éves szinten 53, hároméves összevetésben pedig 81 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Óriási áresés jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:17
A benzin is jóval olcsóbb lehet péntektől, a gázolaj árára pedig komolyabb zuhanás vár, ha a benzinkutak a nagykerár csökkenését a kiskerárban is érvényesítik.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Óriási offenzívára készülhetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 06:42
Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Lettország csak orosz sportolók nélküli párizsi olimpián vesz részt 2024-ben
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:47
Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint?
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Kint van az FBI Joe Biden nyaralójában
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:01
Az FBI szerdán házkutatást tart Joe Biden elnök nyaralójában a Delaware állambeli Rehoboth Beachen. Ez a kezdete a titkos iratok kezeléséről szóló különleges ügyészi vizsgálatnak.
Makro / Külgazdaság Oroszország szarkasztikus mosolya: Amerika sérti meg a START-szerződést
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:34
A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG