3p
Áprilisban igazán szépen nőttek a bérek, nem is lenne semmi gond a felzárkózással, ha közben a forint nem nyújtana gyászos teljesítményt. Abban bízhatunk, hogy a hazai valuta előbb-utóbb erőre kap, a béremelkedés pedig folytatódik az eddigi ütemben. Nézzük, hol tartunk most a felzárkózásban?

A legfrissebb adatok szerint az áprilisi bruttó átlagkereset 340 ezer forint volt, ha minden igaz, ez tartalmazza a közmunkát is, így anélkül az adat 350 ezer forint fölött lehet. A nettó kereset 235 ezer forint volt a családi kedvezmény figyelembe vételével, ha itt is eltekintünk a közmunka torzító hatásától, ez 240-245 ezer lehet.

Forintban szép

Forintban ez nagyon szép emelkedés, de ez a bérfelzárkózáshoz csak akkor elegendő, ha stagnál, avagy inkább emelkedik a forint. Most azonban épp esik, nem is akárhogy: valaha látott leggyengébb értéke közelében van. Ha a mostani, 325 forintos árfolyammal számolunk, akkor a nettó átlagkereset 745 euró, míg ha a korábban szokásos 310-zel számolunk, 780 euró adódna, ami már egész biztató, mivel 1000-1100 euró lenne az a szint, ahol véleményünk szerint mérséklődne az elvándorlás, mivel ekkor érnénk el a jellemző célországi nettó bérszint felét.

Alulértékelt

Ráadásul korábban, a 310 forintos euró idején is így gondoltuk, hogy a forint mélyen alulértékelt, ezt alá is támasztják az adatok, miszerint átlagos árszínvonalunk csak az EU átlagának 60 százaléka. Nem állítjuk, hogy 100 százalékon kéne lennünk, hisz az a német szint, és ahhoz nem vagyunk elég termelékenyek, de mondjuk a 80 százalék körüli görög, olasz, szlovén szinten már állhatnánk, de 75-ön mindenképp, ami nagyjából 20-25 százalékkal erősebb forintot jelentene.

Ez az első hallásra szokatlan 250 körüli árfolyam lenne, de ne legyünk telhetetlenek, számoljunk 270-el, akkor még mindig lenne egy pici alulértékeltség, ami segíti a gazdaságot. Ebben az esetben a jelenlegi nettó átlagkereset már meghaladná a 900 eurót. Onnan már nem is kéne sok: még két év, amikor 10 százalékkal nőnek a bérek, és már a célnál is lennének.

Munkaerőhiány

Erre pedig égető szükség volna a munkaerőhiány miatt már most is, nem, hogy két év múlva. Ha viszont a 310 körüli árfolyam marad, akkor már négy év az időtartam (és ki tudja, hogy addig fenntartható-e az évi 10 százalékos bérnövekedés), ha pedig tartósan ilyen marad a forint, mint most, netán tovább gyengül, akkor már nem is számolható ki a céldátum.

Ha a vihar elvonul

Mindazonáltal bízhatunk abban, hogy a forintgyengélkedés átmeneti, mivel leginkább a piac által elvárt, és előbb-utóbb óhatatlanul bekövetkező monetáris szigorítással, azaz kamatszint emelkedéssel függ össze. Fundamentumaink egyébként kiválóak, fizetési mérlegünk vastagon többletes, így ha elmúlnak a viharok, feltehetően visszanyeri erejét a hazai valuta, és egy idő után talán erősebb is lehet, mint az elmúlt két évben, azaz akár kettessel is kezdődhet az árfolyam.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság Így változnak az üzemanyagárak szerdán, feltéve, ha addig nem vezetik be újra az árstopot
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:17
A gázolaj nagykereskedelmi ára szerdán jelentősen csökken, a benziné nem változik. A kormány a héten dönthet a fogyasztói árak megfékezésének kérdésében.
Makro / Külgazdaság Rámennek a kriptóra Matolcsy Györgyék is
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:45
A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a jegybank felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni a piacon. Magyarországon immár nagyjából 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel. A hazai engedélyezés és felügyelés biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet is.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye van Magyar Péternek? Ma délután Medgyessy Pétertől ezt is megkérdezheti a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 09:46
Ehhez elég csak egy ingyenes regiszráció a ma 15:30 órakor kezdődő eseményre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG